Μια νέα διάσταση του σύγχρονου υβριδικού πολέμου αποκαλύπτει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ – OSCE), ο οποίος ετοιμάζεται να υιοθετήσει ψήφισμα που προειδοποιεί ότι νυν και πρώην αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο κρατών όπως η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν.
Το ψήφισμα, το οποίο αποκαλύπτει το Euroactiv, υιοθετείται στο πλαίσιο της 33ης Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, που πραγματοποιείται στη Χάγη, σε μια περίοδο κατά την οποία η διεθνής ασφάλεια δοκιμάζεται από πολλαπλές γεωπολιτικές κρίσεις.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ΟΑΣΕ θεωρεί ότι η λεγόμενη Transnational Repression (TNR) – η διακρατική καταστολή δηλαδή πολιτών ή αξιωματούχων εκτός των συνόρων ενός κράτους – εξελίσσεται σε μία από τις σοβαρότερες απειλές για τις δυτικές δημοκρατίες.
Ο «αόρατος πόλεμος» κατά της Δύσης
Στη διάρκεια ειδικής στρογγυλής τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στη Χάγη υπό την προεδρία του Ιταλού βουλευτή Mauro Del Barba, κορυφαίοι ειδικοί προειδοποίησαν ότι η διακρατική καταστολή δεν αφορά πλέον μόνο αντιφρονούντες ή πολιτικούς εξόριστους.
Ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών στρατηγός H.R. McMaster χαρακτήρισε τη διακρατική καταστολή «μορφή πολέμου», υποστηρίζοντας ότι Ρωσία, Κίνα και Ιράν χρησιμοποιούν συνδυασμό μυστικών επιχειρήσεων, οικονομικών πιέσεων και δικτύων επιρροής προκειμένου να υπονομεύσουν τη διεθνή τάξη.
Όπως τόνισε, η αντιμετώπιση αυτής της απειλής απαιτεί πολύ πιο επιθετικές πολιτικές, μεταξύ των οποίων και η συστηματική απέλαση μη δηλωμένων στελεχών ξένων υπηρεσιών πληροφοριών που δραστηριοποιούνται σε δυτικές χώρες.
Στόχος πλέον και αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ
Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο του νέου ψηφίσματος αφορά τη διεύρυνση της λίστας των πιθανών στόχων.
Σύμφωνα με το κείμενο που επικαλείται το Euroactiv, η διακρατική οικονομική καταστολή δεν στρέφεται πλέον μόνο κατά οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών ή ακτιβιστών.
Στους πιθανούς στόχους περιλαμβάνονται πλέον:
- νυν και πρώην αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ,
- στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
- μέλη εθνικών κοινοβουλίων,
- δικαστές,
- επιστήμονες,
- επιχειρηματίες,
- δωρητές οργανισμών και ιδρυμάτων.
Το ψήφισμα υπογραμμίζει ότι επιθέσεις εναντίον αυτών των κατηγοριών προσώπων συνιστούν επιθέσεις κατά της ίδιας της δημοκρατικής, οικονομικής και θεσμικής αρχιτεκτονικής του χώρου του ΟΑΣΕ.
Το νέο όπλο: Οικονομικός αποκλεισμός
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε μια πρακτική που μέχρι πρόσφατα παρέμενε σχεδόν άγνωστη στο ευρύ κοινό: το λεγόμενο debanking.
Πρόκειται για την εκμετάλλευση των διεθνών κανονισμών χρηματοπιστωτικής συμμόρφωσης, ώστε να παγώνουν ή να κλείνουν τραπεζικοί λογαριασμοί φυσικών προσώπων χωρίς προηγούμενη δικαστική διαδικασία.
Ανώτερος αξιωματούχος γερμανικών διωκτικών αρχών δήλωσε στο Euroactiv ότι η συγκεκριμένη πρακτική χρησιμοποιείται ολοένα και συχνότερα ως εργαλείο πίεσης κατά προσώπων που θεωρούνται ανεπιθύμητα από αυταρχικά καθεστώτα.
Μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος
Ιδιαίτερο βάρος αποκτά και η συμμετοχή του οικονομολόγου Jorge Jraissati, ο οποίος έχει ερευνήσει εκτενώς τη διακρατική καταστολή μέσω χρηματοπιστωτικών μηχανισμών.
Ο ίδιος δήλωσε ότι το νέο ψήφισμα του ΟΑΣΕ ενσωματώνει σημαντικό μέρος των προτάσεων που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια σχετικά με τη μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού και νομικού πλαισίου.
Μεταξύ άλλων, το ψήφισμα καλεί τα κράτη-μέλη του ΟΑΣΕ να συνδέσουν τη συμμετοχή σε διεθνείς μηχανισμούς συνεργασίας με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προστασία της οικονομικής πρόσβασης των πολιτών.
Παράλληλα, ζητείται από τις χώρες που συμμετέχουν στην Financial Action Task Force (FATF) να προωθήσουν δεσμευτικές εγγυήσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δίκαιης δίκης στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος.
Μια νέα μορφή υβριδικού πολέμου
Οι προειδοποιήσεις του ΟΑΣΕ έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία οι δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας διαπιστώνουν συνεχή διεύρυνση των υβριδικών επιχειρήσεων που πραγματοποιούν αυταρχικά κράτη.
Πέρα από τις κυβερνοεπιθέσεις, την παραπληροφόρηση και τις επιχειρήσεις επιρροής, η χρήση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος ως εργαλείου πολιτικής πίεσης θεωρείται πλέον μία από τις πλέον εξελιγμένες μορφές υβριδικής αντιπαράθεσης.
Η στόχευση υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ καταδεικνύει, σύμφωνα με αναλυτές, ότι οι αντίπαλες δυνάμεις επιχειρούν να επηρεάσουν όχι μόνο κυβερνήσεις αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό που διαμορφώνει τις αποφάσεις στους δυτικούς θεσμούς.
Η ασφάλεια περνά πλέον και από τις τράπεζες
Η αποκάλυψη του Euroactiv επιβεβαιώνει μια τάση που τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και πιο εμφανής: οι σύγχρονες γεωπολιτικές συγκρούσεις δεν περιορίζονται πλέον σε στρατιωτικές επιχειρήσεις ή κυβερνοεπιθέσεις.
Ο έλεγχος των χρηματοπιστωτικών ροών, η δυνατότητα αποκλεισμού προσώπων από το τραπεζικό σύστημα, η αξιοποίηση διεθνών κανονιστικών μηχανισμών και η χρήση οικονομικών εργαλείων ως μέσων πίεσης αποτελούν πλέον μέρος του ίδιου υβριδικού οπλοστασίου.
Το γεγονός ότι ο ΟΑΣΕ επιλέγει να συμπεριλάβει για πρώτη φορά στο επίσημο κείμενό του στελέχη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ των πιθανών στόχων αποτελεί σαφές μήνυμα ότι η αντιπαράθεση μεταξύ δημοκρατικών και αυταρχικών καθεστώτων εισέρχεται σε μια νέα φάση.
Η επόμενη μεγάλη μάχη της γεωπολιτικής ενδέχεται να μη δοθεί στα πεδία των μαχών, αλλά στους διαδρόμους των τραπεζών, των διεθνών οργανισμών και των μηχανισμών οικονομικής διακυβέρνησης.
Πηγή: pagenews.gr
