Άδωνις: «Αυτοδυναμία ή πολιτικό χάος» – Το σχέδιο της ΝΔ για τη μάχη του 2027 [vid,pics]
Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//Άδωνις: «Αυτοδυναμία ή πολιτικό χάος» – Το σχέδιο της ΝΔ για τη μάχη του 2027 [vid,pics]
Η συζήτηση για τις εκλογές ξεκίνησε νωρίτερα από το αναμενόμενο
Μπορεί οι εθνικές εκλογές να απέχουν ακόμη αρκετούς μήνες, ωστόσο στο πολιτικό σκηνικό έχει ήδη αρχίσει η μεγάλη συζήτηση για την επόμενη ημέρα. Δημοσκοπήσεις, ανακατατάξεις στον χώρο της αντιπολίτευσης, η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα, η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να ισχυροποιήσει τη θέση του και οι εσωτερικές διεργασίες στα κόμματα διαμορφώνουν ένα περιβάλλον έντονης πολιτικής κινητικότητας.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επέλεξε να μην περιοριστεί στην τρέχουσα επικαιρότητα. Αντίθετα, παρουσίασε το ευρύτερο πολιτικό αφήγημα με το οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να πορευθεί μέχρι τις εθνικές εκλογές.
Το βασικό μήνυμα ήταν σαφές: η επόμενη αναμέτρηση δεν θα αφορά μόνο τα ποσοστά των κομμάτων, αλλά το δίλημμα μεταξύ πολιτικής σταθερότητας και μιας περιόδου αβεβαιότητας.
«Οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο του 2027»
Ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, αποκλείοντας ουσιαστικά κάθε σενάριο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ο διαθέσιμος χρόνος επιτρέπει την ολοκλήρωση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, την υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών έργων και την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.
Στόχος είναι, όταν οι πολίτες προσέλθουν στις κάλπες, να αξιολογήσουν μια πλήρη κυβερνητική θητεία και όχι μια κυβέρνηση που επέλεξε να επισπεύσει τις πολιτικές εξελίξεις.
Το μεγάλο δίλημμα: «Μονοκομματική κυβέρνηση ή ακυβερνησία»
Ιδιαίτερο βάρος έδωσε ο Άδωνις στο ενδεχόμενο κυβερνήσεων συνεργασίας.
Η απάντησή του ήταν απολύτως ξεκάθαρη.
«Δεν βλέπω πιθανότητα κυβέρνησης συνεργασίας.»
Πίσω από αυτή τη φράση κρύβεται ολόκληρη η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το πολιτικό σύστημα παραμένει εξαιρετικά κατακερματισμένο. Οι διαφορές ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι μεγάλες, ενώ απουσιάζει ένα κοινό πρόγραμμα που θα μπορούσε να στηρίξει μια σταθερή συγκυβέρνηση.
Αυτό επιτρέπει στη ΝΔ να επαναφέρει το γνώριμο δίλημμα των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων: ισχυρή μονοκομματική διακυβέρνηση ή παρατεταμένη πολιτική αστάθεια.
Το στοίχημα της αυτοδυναμίας
Παρά τη φθορά που αναπόφευκτα προκαλεί η πολυετής διακυβέρνηση, ο Άδωνις εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις εκλογικές προοπτικές της παράταξης.
Όπως υποστήριξε, το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, εφόσον συνεχιστεί η παραγωγή κυβερνητικού έργου.
«Το να κάνεις το 30% να γίνει 37% ή 38% δεν είναι αδύνατο.»
Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στην πεποίθηση ότι οι πολίτες αξιολογούν πρωτίστως την αποτελεσματικότητα μιας κυβέρνησης και λιγότερο την ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Το κυβερνητικό χαρτί: Έργο αντί συνθημάτων
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα απτά αποτελέσματα της πολιτικής της.
Η οικονομική ανάπτυξη, οι επενδύσεις, η μείωση της ανεργίας, η ψηφιοποίηση του κράτους, οι μεταρρυθμίσεις στην Υγεία και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων αποτελούν, κατά την κυβερνητική προσέγγιση, τα βασικά επιχειρήματα με τα οποία θα απευθυνθεί στους πολίτες.
Η λογική είναι ότι μια κυβέρνηση που ολοκληρώνει το πρόγραμμά της αποκτά ισχυρότερο πολιτικό πλεονέκτημα από μια αντιπολίτευση που επενδύει κυρίως στην καταγγελία.
Η αντιπολίτευση στο στόχαστρο
Στην τοποθέτησή του, ο Άδωνις δεν έκρυψε την εκτίμησή του ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δυσκολεύονται να συγκροτήσουν μια πειστική εναλλακτική πρόταση εξουσίας.
Κατά την άποψή του, η δημόσια συζήτηση αναλώνεται συχνά σε καταγγελίες, προσωπικές αντιπαραθέσεις και ζητήματα που, αν και θεσμικά σημαντικά, δεν απαντούν στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών.
Με αυτό το επιχείρημα επιχειρεί να μετατοπίσει το επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στην οικονομία, στις επενδύσεις, στις δημόσιες υπηρεσίες και στην αποτελεσματικότητα της διοίκησης.
Γιατί η σταθερότητα γίνεται κεντρικό σύνθημα
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Νέα Δημοκρατία επιλέγει να επενδύσει πολιτικά στη σταθερότητα.
Αυτή τη φορά, όμως, το επιχείρημα αποκτά ιδιαίτερο βάρος λόγω της διεθνούς συγκυρίας.
Οι γεωπολιτικές εντάσεις, η ενεργειακή αβεβαιότητα, οι πιέσεις στις διεθνείς αγορές και οι μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες δημιουργούν, σύμφωνα με την κυβέρνηση, την ανάγκη για μια χώρα με προβλέψιμη πολιτική πορεία και ισχυρή διοίκηση.
Η σταθερότητα παρουσιάζεται όχι ως αφηρημένη πολιτική έννοια, αλλά ως προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής.
Το πολιτικό διακύβευμα μέχρι το 2027
Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η φθορά αποτελεί αναπόφευκτο χαρακτηριστικό κάθε μακράς διακυβέρνησης.
Ωστόσο, η στρατηγική που περιέγραψε ο Άδωνις δείχνει ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν σκοπεύει να μετατρέψει τις επόμενες εκλογές σε μια απλή κομματική αναμέτρηση.
Αντίθετα, επιδιώκει να τις παρουσιάσει ως επιλογή ανάμεσα σε δύο διαφορετικά μοντέλα διακυβέρνησης: από τη μία μια αυτοδύναμη κυβέρνηση που υπόσχεται συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις και από την άλλη ένα πολυκερματισμένο πολιτικό σκηνικό, όπου οι συνεργασίες εμφανίζονται εξαιρετικά δύσκολες.
Η συνέντευξη του Άδωνι Γεωργιάδη δεν περιορίστηκε σε μια αποτίμηση της καθημερινής πολιτικής επικαιρότητας. Αποτύπωσε μια συνολική στρατηγική για την πορεία της Νέας Δημοκρατίας έως τις εκλογές του 2027, με κεντρικούς άξονες την ολοκλήρωση της τετραετίας, τη διεκδίκηση της αυτοδυναμίας και την ανάδειξη της σταθερότητας ως βασικού πολιτικού διακυβεύματος.
Το αν αυτή η στρατηγική θα βρει ανταπόκριση στην κοινωνία θα κριθεί από την εξέλιξη του κυβερνητικού έργου, τις οικονομικές συνθήκες και την ικανότητα της αντιπολίτευσης να παρουσιάσει μια πειστική εναλλακτική πρόταση. Όμως ένα είναι ήδη σαφές: η μάχη για το 2027 έχει ουσιαστικά ξεκινήσει και το αφήγημα που επιχειρεί να οικοδομήσει η κυβέρνηση έχει πλέον διατυπωθεί με σαφήνεια.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο