Ιός του Δυτικού Νείλου: Ποιος ο λόγος που αυξάνονται τα κρούσματα στην Αττική
Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//Ιός του Δυτικού Νείλου: Ποιος ο λόγος που αυξάνονται τα κρούσματα στην Αττική
Ολοένα και αυξάνονται τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Αττική, με τον πρόεδρος του ΕΟΔΥ και Καθηγητή Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρο Βασιλακόπουλο να τοποθετείται επί του θέματος, αναφέροντας αρχικά ότι ο ιός είναι ενδημικός στη χώρα μας από το 2010 και μεταδίδεται από τα κοινά κουνούπια, τα οποία μολύνονται από άγρια πτηνά.
Ιός του Δυτικού Νείλου: Ποιος ο λόγος που αυξάνονται τα κρούσματα στην Αττική
Ο κ. Βασιλακόπουλος μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» και όπως εξήγησε, η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική οφείλεται κυρίως στις μετεωρολογικές συνθήκες, όπως η αυξημένη υγρασία και τα λιμνάζοντα νερά, που ευνόησαν τον πολλαπλασιασμό του πληθυσμού των κουνουπιών. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Χρειάζεται μια εγρήγορση, όχι ιδιαίτερη ανησυχία. Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα. Από το 2010 και εντεύθεν η λοίμωξη αυτή έχει γίνει ενδημική. Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με το κοινό κουνούπι και τα κουνούπια το κολλάνε από τα άγρια πτηνά. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει τρόπος να εξαλειφθεί πλήρως, παρά μόνο αν θεωρητικώς εξαλείφαμε πλήρως όλα τα κουνούπια. Κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί, γιατί ακόμη και την άνοιξη που τα κουνούπια είναι προνύμφες και κάνουμε ψεκασμούς για να μειώσουμε την ανάπτυξή τους, δεν μπορούμε να βάλουμε τεράστιες δόσεις εντομοκτόνων, διότι αν βάλουμε τεράστιες δόσεις εκτός από τα κουνούπια, θα σκοτώσουμε και πολλούς άλλους οργανισμούς. Θα επηρεάσουμε δηλαδή τη χλωρίδα και την πανίδα. Υπάρχει λοιπόν μια συγκεκριμένη δοσολογία που χρησιμοποιείται, ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο, οπότε η ανάπτυξη μετά των κουνουπιών εξαρτάται λίγο και από τον καιρό, τις κλιματολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν».
Απαντώντας στο ερώτημα για ποιο λόγο είναι η Αττική στο επίκεντρο, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε: «Γιατί προφανώς οι μετεωρολογικές συνθήκες οι οποίες επικράτησαν στην Αττική ευνόησαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη πληθυσμού κουνουπιών στην Αττική. Δεν υπάρχει κάποιος άλλος ιδιαίτερος λόγος».
Οι συνθήκες αυτές, σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο είναι: «Κυρίως το να υπάρχει περισσότερη υγρασία, να υπάρχουν λιμνάζοντα νερά, λίγο παραπάνω βροχές. Αυτό κάνει τα κουνούπια να αναπτύσσονται περισσότερο. Τώρα όμως που έχουμε φτάσει εκεί, πρέπει να πω ότι υπάρχει πρωτόκολλο αντιμετώπισης. Κάθε φορά που έχουμε ένα κρούσμα σε κάποια περιοχή γίνονται ψεκασμοί γύρω από αυτή την περιοχή και όταν έχουμε συρροή κρουσμάτων ψεκασμοί στην ευρύτερη περιοχή. Πάλι όμως εντός ενός συγκεκριμένου πρωτοκόλλου. Δεν μπορούμε να ψεκάζουμε με αδιανόητα μεγάλες δόσεις, οπότε πέρα από τους ψεκασμούς που κάνει η πολιτεία μέσω των δήμων και της περιφέρειας, νομίζω ένα τέτοιο ψεκασμό είδατε και από τον δήμο Γλυφάδας. Γίνεται σε όλους τους δήμους που υπάρχει κρούσμα, στην περιοχή που υπάρχει το κρούσμα».
Συμπλήρωσε δε ότι: «Τώρα λοιπόν η πολιτεία κάνει αυτά που πρέπει. Πρέπει όμως και εμείς λίγο να είμαστε πιο προσεκτικοί. Πρέπει όταν είμαστε ιδίως το βράδυ έξω, να φοράμε έντονα εντομοαπωθητικά σπρέι ή λοσιόν, να χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά χώρου, είτε αυτά είναι λαμπτήρες, είτε υπέρηχοι, είτε διάφορες συσκευές που βγάζουν ουσίες που διώχνουν μακριά τα κουνούπια. Ακόμα και έναν απλό ανεμιστήρα να πέφτει στα πόδια μας και με τον αέρα που δημιουργεί να απωθεί. Μία έτσι απλή λύση είναι να φοράμε λίγο μακριά, να το πω έτσι, ρούχα».
“Ασυμπτωματική” η λοίμωξη
Καταλήγοντας ο κ. Βασιλακόπουλος είπε: «Από κει και πέρα να πω ότι η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων είναι τελείως ασυμπτωματική. Ούτε το καταλαβαίνουμε ότι νοσούμε. Ένα 20% περίπου των ανθρώπων κάνει ένα μικρό πυρετό και μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό κάτω από το 1%, ιδίως άνθρωποι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, προχωρημένη ηλικία και ανοσοκαταστολή μπορούν να κάνουν πιο βαριά νόσο με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος είτε του εγκεφάλου, εγκεφαλίτιδα είτε των μηνίγγων, μηνιγγίτιδα είτε και των δύο, οπότε αναπτύσσουν συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως κεφαλαλγία, ζαλάδα, αποπροσανατολισμό στο χώρο και στο χρόνο. Αν κάποιος λοιπόν έχει πυρετό και τέτοια συμπτώματα, πρέπει άμεσα να απευθυνθεί σε κάποιον γιατρό, να τεθεί η υποψία της διάγνωσης, να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις. Δεν σημαίνει ότι όποιος έχει τέτοια συμπτώματα απαραίτητα θα έχει τον ιό του Δυτικού Νείλου, αλλά είναι μια πιθανότητα για την οποία πρέπει να ελέγξουμε».
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο