Κόσμος

Αύξηση ληστειών σε πολυτελείς κατοικίες στη λίμνη της Γενεύης

Αύξηση ληστειών σε πολυτελείς κατοικίες στη λίμνη της Γενεύης
Η περιοχή της λίμνης της Γενεύης βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κύμα βίαιων εισβολών σε σπίτια υπερπλούσιων κατοίκων. Οι αρχές ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας, ενώ η υπόθεση τροφοδοτεί και πολιτικές πιέσεις για αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα με τη Γαλλία.

Κύμα βίαιων εισβολών στη λίμνη της Γενεύης

Η περιοχή της λίμνης της Γενεύης βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ανησυχητικής αύξησης των βίαιων ληστειών σε κατοικίες εύπορων και υπερπλούσιων κατοίκων. Το φαινόμενο δεν επηρεάζει μόνο την καθημερινότητα όσων ζουν εκεί, αλλά πλήττει και την εικόνα της Γενεύης ως ασφαλούς προορισμού για την παγκόσμια οικονομική ελίτ.

Παράλληλα, η κατάσταση έχει επιβαρύνει τις σχέσεις της περιοχής με τη Γαλλία, καθώς πολλοί δράστες φαίνεται να διαφεύγουν πέρα από τα σύνορα αμέσως μετά τις επιθέσεις. Οι ελβετικές αρχές επιχειρούν να ανακόψουν τη δράση τους με κάμερες ασφαλείας, συστήματα αναγνώρισης πινακίδων και πιο αυστηρούς ελέγχους στα περάσματα.

Οι επιθέσεις και τα θύματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, οι δράστες εισβάλλουν σε σπίτια την ώρα που οι ιδιοκτήτες βρίσκονται μέσα, τους απειλούν, συχνά με όπλα, και απομακρύνονται με ρολόγια, κοσμήματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα. Στο στόχαστρο έχουν βρεθεί ιδιωτικοί τραπεζίτες, έμποροι και ανώτερα στελέχη, σε μια περιοχή όπου δραστηριοποιούνται ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες και εμπορικές εταιρείες στον κόσμο.

Μεταξύ των πιο γνωστών θυμάτων συγκαταλέγεται ο Αλέν Προστ, τετράκις παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1. Το σπίτι του κοντά στη Νιόν δέχθηκε ληστεία τον Μάιο, με αποτέλεσμα ένα μέλος της οικογένειάς του να τραυματιστεί ελαφρά στο κεφάλι και ένα άλλο να εξαναγκαστεί να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο.

Έμπορος με έδρα τη Γενεύη, που επέλεξε να κρατήσει την ανωνυμία του, περιέγραψε επίσης επίθεση σε σπίτι φιλικής του οικογένειας, κατά την οποία οι δράστες απήγαγαν τον έφηβο γιο τους στη διάρκεια της διαφυγής και τον άφησαν ελεύθερο λίγο πριν περάσουν τα γαλλικά σύνορα.

Αύξηση των homejackings παρά τη μείωση των συνολικών ληστειών

Η Γενεύη κατέγραψε 18 βίαιες εισβολές σε σπίτια το περασμένο έτος, από 15 το προηγούμενο, παρότι οι συνολικές ληστείες μειώθηκαν κατά ένα πέμπτο. Η αστυνομία χαρακτηρίζει ως homejackings τις ληστείες που συνδυάζουν βία μέσα σε κατοικημένα σπίτια.

Πρόσφατη έρευνα σε επιχειρήσεις της Γενεύης έδειξε ότι το 70% θεωρεί πως η ασφάλεια έχει χειροτερέψει τα τελευταία τρία χρόνια. Η ίδια μελέτη, που δημοσίευσε το Ίδρυμα για την Ελκυστικότητα του Καντονιού της Γενεύης, αναφέρει ως βασικές αιτίες ανασφάλειας τις εισβολές σε σπίτια και την ανεπαρκή αστυνόμευση.

Το ζήτημα έχει φέρει ξανά στο προσκήνιο τον τρόπο φύλαξης των εκτεταμένων και εύκολα προσβάσιμων ελβετικών συνόρων με τη Γαλλία, τα οποία μπορεί κανείς να διασχίσει χωρίς συστηματικό έλεγχο διαβατηρίων. Η αστυνομία της Γενεύης έχει αποδώσει επτά από τις περυσινές επιθέσεις σε ξεχωριστές συμμορίες από τη νότια Γαλλία, ενώ οι ερευνητές συνέδεσαν τις υποθέσεις με τέσσερις Σέρβους και επτά Γάλλους υπηκόους που ζουν στην περιοχή της Μασσαλίας.

Στο μικροσκόπιο οι συμμορίες και τα σύνορα

Οι συμμορίες φαίνεται πως προετοιμάζονται με προσοχή πριν από τα χτυπήματά τους, χρησιμοποιώντας ακόμη και τα κοινωνικά δίκτυα για να συγκεντρώσουν πληροφορίες. Φωτογραφίες από ρολόγια, κοσμήματα, αυτοκίνητα και πολυτελείς διακοπές λειτουργούν ως ενδείξεις για την οικονομική επιφάνεια και τις συνήθειες των πιθανών στόχων τους.

Η γαλλική πρεσβεία στην Ελβετία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η συνεργασία των αρχών των δύο χωρών είναι «διαρκής, ευρεία και άμεση». Την ίδια ώρα, η ένταση γύρω από τα περιστατικά ωθεί πολιτικούς να ζητούν πιο αυστηρά μέτρα και μεγαλύτερη επιτήρηση στις διασυνοριακές κινήσεις.

Κάποιοι πολιτικοί έχουν ήδη προτείνει στοχευμένους ελέγχους στα σύνορα με τη Γαλλία, ενώ πολλές εύπορες κοινότητες επιλέγουν να προσλάβουν ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης. Η βουλευτής του καντονιού του Βο, Φλοράνς Μπετσάρ-Ναρμπέλ, σημείωσε ότι «η τάση αυτή έχει γίνει πλέον πολύ πιο οργανωμένη, στοχευμένη και συχνή», προσθέτοντας: «Ανησυχούμε για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στην ελκυστικότητα της Ελβετίας για ξένους επενδυτές και επιχειρήσεις».

Προτάσεις για ενίσχυση της ασφάλειας

Στη Γενεύη, το κοινοβούλιο εξετάζει ήδη προτάσεις για τη θωράκιση της περιοχής και την προστασία των δεδομένων ιδιοκτησίας. Μεταξύ των μέτρων που συζητούνται είναι η ενίσχυση της αστυνόμευσης, οι στοχευμένοι έλεγχοι σε συνοριακά περάσματα, ακόμη και σε δευτερεύοντες δρόμους, αλλά και η άμεση πρόσβαση της τοπικής αστυνομίας στις βάσεις δεδομένων πινακίδων κυκλοφορίας.

Υπάρχει επίσης μια πρόταση για περιορισμό της δημοσιοποίησης στοιχείων ακινήτων. Πολιτικοί της Γενεύης επιδιώκουν να καταργήσουν τη ρύθμιση που επιβάλλει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων αγοραπωλησίας ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων των αγοραστών και των τιμών, καθώς αυτή η πρακτική διαφάνειας αποκαλύπτει ουσιαστικά τις διευθύνσεις των υπερπλούσιων κατοίκων.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο