Η επόμενη μεγάλη κρίση τροφίμων μπορεί να μην ξεκινήσει από ένα μοναδικό γεγονός.
Μπορεί να δημιουργείται ήδη από τη σύμπτωση πολλών διαφορετικών σοκ που χτυπούν ταυτόχρονα την παραγωγή, τις μεταφορές, την ενέργεια και το κόστος επεξεργασίας των τροφίμων.
Αυτό είναι και το βασικό πρόβλημα της σημερινής συγκυρίας: ο πόλεμος στη Μαύρη Θάλασσα αντιμετωπίζεται ως ζήτημα σιτηρών, η κρίση στο Σουδάν ως ανθρωπιστική καταστροφή, οι ενεργειακές αναταράξεις ως πρόβλημα καυσίμων και η άνοδος της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα ως ιστορία τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης.
Στην πραγματικότητα, όμως, όλα αυτά συναντώνται στο ίδιο σημείο: στο κόστος του παγκόσμιου φαγητού.
Ο FAO κατέγραφε ήδη τον Ιούνιο δείκτη διεθνών τιμών τροφίμων στις 130,3 μονάδες, 2,2% υψηλότερα από έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ οι τιμές φυτικών ελαίων είχαν αυξηθεί σημαντικά σε ετήσια βάση.
Η εικόνα από τον Ιούλιο δείχνει ότι η πίεση δεν έχει εξαφανιστεί.
Η Μαύρη Θάλασσα ξαναβάζει φωτιά στα σιτηρά
Το πρώτο μέτωπο βρίσκεται εκεί όπου ξεκίνησε και η μεγάλη διατροφική κρίση του 2022: στη Μαύρη Θάλασσα.
Ρωσία και Ουκρανία παραμένουν δύο από τους σημαντικότερους εξαγωγείς σιτηρών παγκοσμίως και οι νέες επιθέσεις σε λιμάνια, τερματικούς σταθμούς και εμπορικά πλοία έχουν επιστρέψει το γεωπολιτικό premium στις τιμές του σιταριού.
Πρόσφατες επιθέσεις ανάγκασαν ακόμη και τον τερματικό σταθμό του Νοβοροσίσκ να περιορίσει λειτουργίες, προκαλώντας άμεση άνοδο των συμβολαίων σιταριού στο Σικάγο. Παράλληλα, η Ρωσία συνέχισε τις επιθέσεις σε ουκρανικά λιμάνια, μεταξύ των οποίων το Ισμαήλ στον Δούναβη.
Η σημασία της περιοχής είναι τεράστια.
Περίπου το 30% των ρωσικών εξαγωγών σιτηρών περνά από διαδρομές που συνδέονται με την Αζοφική Θάλασσα, ενώ η ανακατεύθυνση φορτίων προς άλλους λιμένες αυξάνει τον χρόνο και το μεταφορικό κόστος.
Για την Ουκρανία το πρόβλημα είναι ακόμη πιο οξύ. Οι επιθέσεις στις υποδομές των λιμανιών απειλούν την εξαγωγική ικανότητα ακριβώς στην περίοδο της συγκομιδής, ενώ traders έχουν προειδοποιήσει ότι αν οι συνθήκες επιδεινωθούν, μεγαλύτερο μέρος των φορτίων θα χρειαστεί να μεταφερθεί προς την Κωνστάντζα και άλλες ευρωπαϊκές διαδρομές.
Το Σουδάν δείχνει πώς ένας πόλεμος γίνεται πληθωρισμός τροφίμων
Το δεύτερο μέτωπο βρίσκεται στην Ανατολική Αφρική.
Στο Σουδάν, οι τιμές βασικών δημητριακών έχουν φτάσει σε ακραία επίπεδα.
Σύμφωνα με τον FAO, τον Ιούνιο του 2026 οι λιανικές τιμές του σόργου και του κεχριού ήταν κατά μέσο όρο σχεδόν επτά φορές υψηλότερες από τα επίπεδα πριν από την έναρξη της σύγκρουσης τον Μάρτιο του 2023.
Μόνο μέσα σε έναν μήνα αυξήθηκαν κατά περίπου 28% και 26% αντίστοιχα.
Η εξέλιξη δεν οφείλεται μόνο στην καταστροφή της παραγωγής.
Ο πόλεμος διαλύει αγορές, μεταφορές και δίκτυα διανομής, ενώ ταυτόχρονα το υψηλότερο κόστος καυσίμων ανεβάζει ακόμη περισσότερο τις τιμές των τροφίμων.
Η πίεση περνά και στις γειτονικές οικονομίες.
Στο Νότιο Σουδάν, οι τιμές βασικών τροφίμων βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, καθώς η κρίση έχει περιορίσει τις εξαγωγές πετρελαίου, έχει αποδυναμώσει το νόμισμα και έχει αυξήσει το κόστος μεταφοράς.
Στην Αιθιοπία, οι συγκρούσεις και οι δυσκολίες στις μεταφορές αναμένεται επίσης να αυξήσουν το κόστος εφοδιασμού στις βόρειες περιοχές, ενώ οι υψηλές τιμές καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας επιβαρύνουν συνολικά το κόστος των επιχειρήσεων και των τροφίμων.
Η ενέργεια είναι η κρυφή τιμή μέσα σε κάθε τρόφιμο
Το τρίτο κομμάτι της εξίσωσης δεν βρίσκεται στο χωράφι αλλά στην ενέργεια.
Για να παραχθεί, αποθηκευτεί και φτάσει ένα προϊόν στο ράφι απαιτούνται καύσιμα, λιπάσματα, ψύξη, μεταφορές και ηλεκτρική ενέργεια.
Κάθε ενεργειακό σοκ μεταφέρεται τελικά στο τρόφιμο.
Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στις αναδυόμενες οικονομίες, όπου το κόστος καυσίμων αποτελεί πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του τελικού κόστους μεταφοράς και διανομής.
Στο Μεξικό, για παράδειγμα, η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να συγκρατήσει τις τιμές των καυσίμων ώστε να περιορίσει τη μετάδοση του ενεργειακού κόστους στον πληθωρισμό. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι παρεμβάσεις αυτές βοήθησαν να διατηρηθούν σχετικά σταθερές οι τιμές της βενζίνης μέσα στο 2026.
Αυτό δείχνει και το αντίστροφο: χωρίς παρεμβάσεις, το υψηλότερο ενεργειακό κόστος περνά πολύ γρήγορα στα τρόφιμα.
Η Κίνα και ο νέος ανταγωνισμός για ηλεκτρική ενέργεια
Το τέταρτο μέτωπο είναι το πιο καινούργιο.
Η Κίνα κατέγραψε τον Ιούλιο νέο ιστορικό υψηλό ηλεκτρικού φορτίου, στα 1,518 δισ. kW.
Η αύξηση συνδέεται όχι μόνο με τον καύσωνα και τα κλιματιστικά, αλλά και με τη γρήγορη ανάπτυξη data centers, high-tech manufacturing και computing infrastructure.
Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά.
Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από internet data services αυξήθηκε κατά 44% το πρώτο εξάμηνο του 2026, ενώ η ζήτηση από charging και battery-swapping services αυξήθηκε σχεδόν 57%.
Η τεχνητή νοημοσύνη προσθέτει έτσι έναν νέο ανταγωνιστή για την ηλεκτρική ενέργεια.
Μελέτες εκτιμούν ότι η εκρηκτική αύξηση της AI μπορεί να μετατρέψει τα data centers σε έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ρεύματος στην Κίνα, ασκώντας πρόσθετη πίεση στο ενεργειακό σύστημα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι τα data centers «τρώνε» άμεσα το ηλεκτρικό ρεύμα των βιομηχανιών τροφίμων.
Σημαίνει όμως ότι σε περιόδους ακραίας ζήτησης η ενέργεια γίνεται ακριβότερος και πιο στρατηγικός πόρος για όλους: βιομηχανίες τροφίμων, ψυκτικές αλυσίδες, λιπάσματα, logistics και τεχνολογία ανταγωνίζονται μέσα στο ίδιο ενεργειακό σύστημα.
Το πρόβλημα είναι ο πολλαπλασιασμός, όχι η πρόσθεση
Το πραγματικό ρίσκο δεν είναι ότι κάθε μία από αυτές τις κρίσεις μπορεί από μόνη της να προκαλέσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
Είναι ότι αλληλοτροφοδοτούνται.
Ένας πόλεμος στη Μαύρη Θάλασσα αυξάνει το κόστος του σιταριού.
Ένα ενεργειακό σοκ αυξάνει το κόστος μεταφοράς του.
Ένα πρόβλημα ηλεκτρικής ισχύος αυξάνει το κόστος επεξεργασίας και ψύξης.
Ένας πόλεμος στην Αφρική περιορίζει τις τοπικές αγορές και αυξάνει τη ζήτηση για εισαγωγές.
Όταν όλα αυτά συμβαίνουν ταυτόχρονα, η πίεση δεν προστίθεται απλώς.
Πολλαπλασιάζεται.
Τα φυτικά έλαια είναι το πρώτο καμπανάκι
Οι τιμές των φυτικών ελαίων αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της σύνδεσης.
Τον Ιούνιο ο δείκτης φυτικών ελαίων του FAO ήταν ήδη 23,3% υψηλότερος από έναν χρόνο νωρίτερα.
Οι τιμές του ηλιελαίου εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές της Μαύρης Θάλασσας.
Οι τιμές του σογιέλαιου επηρεάζονται από τα βιοκαύσιμα.
Το φοινικέλαιο επηρεάζεται από την παραγωγή στη Νοτιοανατολική Ασία και από το κόστος ενέργειας.
Μια διαταραχή σε ένα ενεργειακό ή γεωπολιτικό μέτωπο μπορεί επομένως να περάσει γρήγορα σε πολλές διαφορετικές κατηγορίες τροφίμων.
Γιατί οι αγορές μπορεί να υποτιμούν το πρόβλημα
Το μεγάλο λάθος των αγορών είναι ότι αντιμετωπίζουν κάθε παράγοντα ως ξεχωριστό risk event.
Ένα χτύπημα σε ουκρανικό λιμάνι επηρεάζει τα grains.
Ένας καύσωνας στην Κίνα επηρεάζει την ηλεκτρική ενέργεια.
Μια αύξηση του πετρελαίου επηρεάζει τα καύσιμα.
Μια πολεμική κρίση στην Αφρική επηρεάζει την ανθρωπιστική βοήθεια.
Στην πραγματικότητα όμως όλα καταλήγουν σε έναν κοινό παρονομαστή: την αλυσίδα από το χωράφι μέχρι το ράφι.
Και όταν αρκετά κομμάτια αυτής της αλυσίδας πιέζονται ταυτόχρονα, η ευπάθεια αυξάνεται απότομα.
Το 2022 είναι η προειδοποίηση
Η τελευταία φορά που ο κόσμος είδε μια τέτοια σύγκλιση ήταν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Τότε η έκρηξη στις τιμές ενέργειας, λιπασμάτων, σιτηρών και μεταφορών έστειλε τον δείκτη τροφίμων του FAO σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Σήμερα η κατάσταση είναι διαφορετική και τα παγκόσμια αποθέματα σε αρκετές κατηγορίες παραμένουν πιο άνετα.
Όμως οι αλυσίδες εφοδιασμού είναι αντιμέτωπες με περισσότερα γεωπολιτικά μέτωπα ταυτόχρονα.
Και αυτό δημιουργεί ένα νέο είδος κινδύνου: όχι μία μεγάλη διακοπή, αλλά πολλές μικρότερες διακοπές που εμφανίζονται την ίδια στιγμή.
Η επόμενη κρίση μπορεί να είναι ήδη εδώ, απλώς δεν έχει ακόμη όνομα
Αυτό είναι το πραγματικό νόημα της σημερινής εικόνας.
Η παγκόσμια αγορά τροφίμων δεν βρίσκεται ακόμη σε κρίση αντίστοιχη του 2022.
Αλλά τα συστατικά μιας νέας κρίσης έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται.
Η Μαύρη Θάλασσα πιέζει τα σιτηρά.
Η Ανατολική Αφρική δείχνει πώς ένας πόλεμος μπορεί να πολλαπλασιάσει τις τιμές βασικών τροφίμων.
Η ενέργεια παραμένει ο αόρατος φόρος σε κάθε στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Και η νέα οικονομία της τεχνητής νοημοσύνης προσθέτει έναν τεράστιο νέο καταναλωτή ηλεκτρικής ισχύος.
Το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι επομένως ποια από αυτές τις κρίσεις θα προκαλέσει μόνη της την επόμενη έκρηξη στις τιμές.
Είναι τι θα συμβεί αν συνεχίσουν να χτυπούν όλες μαζί.
Πηγή: pagenews.gr
