Κόσμος

Χάος στο Μπεν Γκουριόν από αιφνιδιαστική στάση εργασίας

Χάος στο Μπεν Γκουριόν από αιφνιδιαστική στάση εργασίας

Πηγή Φωτογραφίας: Screenshot/Χάος στο Μπεν Γκουριόν από αιφνιδιαστική στάση εργασίας

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Η μονόωρη διακοπή λειτουργίας στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ προκάλεσε σοβαρές αναταράξεις στις αεροπορικές μετακινήσεις, στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου. Πτήσεις επέστρεψαν στις χώρες προέλευσής τους, ενώ η κυβέρνηση μίλησε για παράνομη κινητοποίηση.

Παράλυση στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

Σοβαρά προβλήματα στις αεροπορικές μετακινήσεις προκάλεσε αιφνιδιαστική στάση εργασίας εργαζομένων στο ισραηλινό αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν. Η διακοπή, που κράτησε περίπου μία ώρα, σημειώθηκε σήμερα και οδήγησε σε εικόνες χάους στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου.

Η ισραηλινή Αρχή Αεροδρομίων (IAA) ανακοίνωσε ότι από τις 14:00, τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας, διακόπηκαν οι αφίξεις στο αεροδρόμιο. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι οι αναχωρήσεις θα πραγματοποιηθούν σταδιακά, στο πλαίσιο επικαιροποιημένου προγράμματος.

Την ίδια ώρα έκλεισαν όλες οι θυρίδες ελέγχου εισιτηρίων, με αποτέλεσμα πολυάριθμες πτήσεις προς το Τελ Αβίβ να αναγκαστούν να επιστρέψουν στις χώρες από τις οποίες είχαν ξεκινήσει.

Πτήσεις, επιβάτες και καθυστέρηση στην αποκατάσταση

Στις 15:00 το αεροδρόμιο άρχισε να επαναλειτουργεί σταδιακά. Ωστόσο, η IAA ξεκαθάρισε ότι θα χρειαστούν ώρες μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η ομαλή λειτουργία του Μπεν Γκουριόν.

Η στάση εργασίας έλαβε χώρα σε ημέρα κατά την οποία περίπου 650 πτήσεις αναμενόταν να απογειωθούν και να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο. Παράλληλα, η επιβατική κίνηση υπολογιζόταν σε περίπου 107.000 επιβάτες, αριθμός που χαρακτηρίστηκε ως ο υψηλότερος εδώ και έναν χρόνο.

Η συγκυρία έκανε ακόμη πιο έντονη την αναστάτωση, καθώς το αεροδρόμιο βρέθηκε να διαχειρίζεται μια κρίση λειτουργίας σε ιδιαίτερα απαιτητική στιγμή για τις αεροπορικές μεταφορές.

Εργασιακή διαμάχη και αντιδράσεις

Η IAA ανέφερε ότι η στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε υπό τις οδηγίες επιτροπής εργαζομένων, στο πλαίσιο εργασιακής διαμάχης. Από την πλευρά του, το Histadrut, το ισραηλινό συνδικάτο-ομπρέλα των εργαζομένων αεροδρομίων, αρνήθηκε ότι έδωσε εντολή για κινητοποίηση στο Μπεν Γκουριόν.

Το συνδικάτο υποστήριξε ότι η προσπάθεια να παρουσιαστεί το χάος στο αεροδρόμιο ως αποτέλεσμα «αιφνιδιαστικής απεργίας» απομακρύνει την προσοχή από το πραγματικό πρόβλημα. Όπως τόνισε, η βασική αποτυχία αφορά τη σοβαρή κρίση στο προσωπικό και την έλλειψη επαρκούς προετοιμασίας για το καλοκαίρι.

Μετά τις εξελίξεις, αναφορές ανέφεραν ότι προσωπικό και διοίκηση κατέληξαν σε συμφωνία για τη λήξη της στάσης εργασίας.

Παρέμβαση της κυβέρνησης και μήνυμα Νετανιάχου

Πριν ολοκληρωθεί η διακοπή, η υπουργός Μεταφορών Μίρι Ρεγκέβ έδωσε εντολή στην IAA να καταθέσει άμεσα αίτημα στο Εργατικό Δικαστήριο κατά του συνδικάτου των εργαζομένων. Στόχος, όπως είπε, ήταν να υποχρεωθούν να σταματήσουν την παράνομη, εκφοβιστική απεργία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος ανάρτησε στο X ότι το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν θα παραμείνει ανοιχτό και θα λειτουργεί κανονικά. «Όποιος σταθεί εμπόδιο – θα πάει σπίτι του», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η αιφνιδιαστική στάση εργασίας κατέδειξε τις πιέσεις που δέχεται το αεροδρόμιο σε μία από τις πιο φορτισμένες περιόδους της χρονιάς, με το ενδιαφέρον να στρέφεται πλέον στην πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας του και στην εξέλιξη της εργασιακής διαμάχης.

Πηγή: Pagenews.gr

Αφροδίτη Πάνου
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Αφροδίτη Πάνου Κοινοβουλευτική Συντάκτρια
Εξειδικεύεται στο κοινοβουλευτικό και πολιτικό ρεπορτάζ, με καθημερινή κάλυψη των εργασιών της Βουλής, των νομοθετικών πρωτοβουλιών και των πολιτικών εξελίξεων. Παρακολουθεί στενά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και αναλύει ζητήματα δημόσιας πολιτικής και θεσμικής λειτουργίας. Διαθέτει σημαντική εμπειρία στην πολιτική δημοσιογραφία, την κάλυψη κοινοβουλευτικών θεμάτων και τη διαχείριση πολιτικού περιεχομένου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο