Η φετινή ΔΕΘ δεν αντιμετωπίζεται στο Μέγαρο Μαξίμου ως μια συνηθισμένη κυβερνητική παρουσία.
Αποτελεί την αφετηρία του πολύμηνου πολιτικού μαραθωνίου προς τις εκλογές του 2027.
Στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν ήδη ξεκινήσει αλλεπάλληλες συσκέψεις, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της επέκτασης του Μετρό προς την Καλαμαριά και τις καθιερωμένες επαφές με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς.
Ο στόχος είναι πολιτικός
Η κυβέρνηση θέλει οι εξαγγελίες της ΔΕΘ να λειτουργήσουν ως αφετηρία δημοσκοπικής ανάκαμψης και επανασυσπείρωσης.
Η σημερινή Interview δίνει στη ΝΔ 26,5%, με διαφορά 12 μονάδων από τη δεύτερη ΕΛ.ΑΣ.
Η πρωτιά συνεπώς παραμένει ισχυρή.
Το στοίχημα όμως είναι διαφορετικό: η κυβέρνηση θέλει να διευρύνει ξανά την κοινωνική της βάση και να προσεγγίσει υψηλότερα ποσοστά όσο πλησιάζει η εκλογική χρονιά.
Οι «χαμένες ψήφοι»
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται σε κοινωνικές ομάδες στις οποίες η ΝΔ έχει καταγράψει φθορά:
ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, συνταξιούχους, ιδιωτικούς υπαλλήλους και νέους.
Η κυβερνητική στρατηγική προβλέπει παρεμβάσεις με έμφαση στο εισόδημα, στη φορολογία, στο στεγαστικό και σε ειδικά περιφερειακά προβλήματα.
Η ΔΕΘ ως εκκίνηση, όχι ως τερματισμός
Ο Μητσοτάκης θέλει ταυτόχρονα να ανοίξει τον ορίζοντα πέρα από τις επόμενες εκλογές.
Στο Υπουργικό Συμβούλιο προανήγγειλε ότι στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιαστούν τόσο οι βασικοί άξονες της οικονομικής πολιτικής για το 2027 όσο και ένας ευρύτερος οδικός χάρτης έως το 2030.
Το μήνυμα που επιδιώκει το Μαξίμου είναι σαφές:
η κυβέρνηση θέλει η κάλπη του 2027 να κριθεί όχι μόνο πάνω στα πεπραγμένα της οκταετίας, αλλά και στο ερώτημα ποιος διαθέτει σχέδιο για την επόμενη ημέρα.
Πηγή: pagenews.gr
