Μια στιγμή χαλάρωσης στους Καταρράκτες Δερματά, κοντά στα Ριζώματα της Βέροιας, μετατράπηκε μέσα σε λίγα λεπτά σε τραγωδία για μια 18χρονη και τον 17χρονο φίλο της.
Οι Αρχές επιχειρούν πλέον να ανασυνθέσουν λεπτό προς λεπτό όσα συνέβησαν το απόγευμα της Πέμπτης 27 Αυγούστου, με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής να παραπέμπουν σε δυστύχημα.
Η ιατροδικαστική εξέταση θεωρείται κρίσιμη, καθώς καλείται να απαντήσει στο βασικό ερώτημα: τι ήταν αυτό που έκανε τη νεαρή κοπέλα να χάσει ξαφνικά τις αισθήσεις της ή την ικανότητά της να βγει από το νερό.
Η βόλτα στους καταρράκτες και οι τελευταίες στιγμές
Η 18χρονη είχε μεταβεί στους Καταρράκτες Δερματά μαζί με τον 17χρονο φίλο της. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι δύο νέοι έμπαιναν και έβγαιναν από τη λίμνη που σχηματίζεται στη βάση του καταρράκτη.
Κάποια στιγμή, η κοπέλα φέρεται να έδωσε το κινητό της στον φίλο της προκειμένου εκείνος να τη φωτογραφίσει.
Λίγο αργότερα ακούστηκε ένα «αχ» και η 18χρονη χάθηκε στο νερό.
Ο 17χρονος αρχικά φέρεται να θεώρησε ότι η φίλη του αστειευόταν. Όταν αντιλήφθηκε ότι δεν επανερχόταν στην επιφάνεια και ότι κάτι σοβαρό είχε συμβεί, μπήκε στο νερό και επιχείρησε να τη βοηθήσει.
Η προσπάθειά του δεν είχε αποτέλεσμα και ακολούθησε η κλήση στο 112.
Η κλήση στις 16:15 και η μεγάλη κινητοποίηση
Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ενημερώθηκε περίπου στις 16:15.
Μετά την κλήση στο 112 και τον γεωεντοπισμό του συμβάντος κινητοποιήθηκαν 12 πυροσβέστες με τρία οχήματα από το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Μακεδονίδος και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βέροιας.
Στην επιχείρηση συμμετείχαν επιπλέον τέσσερις πυροσβέστες της Ομάδας Υποβρυχίων Διασώσεων της 2ης ΕΜΑΚ.
Οι δύτες εντόπισαν τελικά τη νεαρή μέσα στη λίμνη που σχηματίζεται από τον καταρράκτη και την ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις της. Στη συνέχεια παραδόθηκε σε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.
Η κατάθεση του 17χρονου και το κινητό
Ιδιαίτερη βαρύτητα στην έρευνα έχει η μαρτυρία του 17χρονου, καθώς ήταν ο άνθρωπος που βρισκόταν μαζί με την κοπέλα τις τελευταίες στιγμές πριν από την τραγωδία.
Παράλληλα, εξετάζεται το φωτογραφικό υλικό από το κινητό τηλέφωνο, καθώς ενδέχεται να βοηθήσει στην ακριβέστερη χρονική ανασύνθεση όσων συνέβησαν ακριβώς πριν η νεαρή χαθεί στο νερό.
Το ενδιαφέρον των ερευνητών επικεντρώνεται στο εάν υπάρχει κάποια εικόνα ή άλλο στοιχείο που μπορεί να δείξει τη θέση και την κατάσταση της 18χρονης δευτερόλεπτα πριν από το περιστατικό.
Παθολογικό επεισόδιο ή χτύπημα;
Αυτό είναι πλέον ένα από τα βασικά ερωτήματα της έρευνας.
Οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο η 18χρονη να υπέστη αιφνίδιο παθολογικό επεισόδιο ενώ βρισκόταν στο νερό.
Παράλληλα, εξετάζεται εάν ενδεχομένως χτύπησε και έχασε τις αισθήσεις της, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να επιστρέψει στην επιφάνεια.
Προς το παρόν δεν υπάρχει οριστικό συμπέρασμα και οι πληροφορίες αυτές αντιμετωπίζονται ως ερευνητικά σενάρια και όχι ως διαπιστωμένα αίτια θανάτου. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί παραπέμπουν σε δυστύχημα.
Η ιατροδικαστική εξέταση θα δώσει τις απαντήσεις
Η νεκροψία-νεκροτομή αναμένεται να αποτελέσει καθοριστικό κομμάτι της έρευνας.
Οι ιατροδικαστές θα αναζητήσουν στοιχεία που μπορούν να δείξουν εάν προηγήθηκε κάποιο παθολογικό επεισόδιο, εάν υπάρχουν κακώσεις συμβατές με χτύπημα ή πτώση και ποιος ήταν τελικά ο ακριβής μηχανισμός που οδήγησε στον θάνατο της νεαρής.
Μέχρι τότε, οι Αρχές κρατούν ανοιχτά τα ενδεχόμενα που σχετίζονται με τις ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος, χωρίς μέχρι στιγμής να προκύπτει από τα δημοσιοποιημένα στοιχεία ένδειξη εγκληματικής ενέργειας.
Μια βόλτα δύο νέων σε ένα φυσικό τοπίο κατέληξε έτσι σε μια τραγωδία που οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να εξηγήσουν μέσα από την κατάθεση του μοναδικού αυτόπτη μάρτυρα, το υλικό του κινητού και –κυρίως– τα ευρήματα του ιατροδικαστή.
Πηγή: pagenews.gr
