Κόσμος

Εφιάλτης στα Ιμαλάια: 482 νεκροί, πάνω από 1.500 αγνοούμενοι – Φόβος για δεύτερη καταστροφή

Εφιάλτης στα Ιμαλάια: 482 νεκροί, πάνω από 1.500 αγνοούμενοι – Φόβος για δεύτερη καταστροφή
Η Κίνα ανέστειλε μέρος των επιχειρήσεων διάσωσης μετά την υπερχείλιση λίμνης που σχηματίστηκε από την καταστροφή – Έως 2,5 εκατ. κυβικά μέτρα νερού απειλούν την περιοχή

Μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές που έχουν πλήξει τα Ιμαλάια τα τελευταία χρόνια απειλεί να αποκτήσει δεύτερη, ακόμη πιο επικίνδυνη φάση.

Έως 482 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 1.500 εξακολουθούν να αγνοούνται, σύμφωνα με τις κινεζικές και νεπαλέζικες αρχές, μετά τη γιγαντιαία ξαφνική πλημμύρα που έπληξε την Τετάρτη την περιοχή των συνόρων Θιβέτ–Νεπάλ.

Και τώρα οι διασώστες αντιμετωπίζουν έναν νέο κίνδυνο.

Η λίμνη πάνω από το Gyirong

Η καταστροφή δημιούργησε μια φυσική λίμνη-φράγμα περισσότερο από 10 χιλιόμετρα ανάντη και περίπου 1.000 μέτρα ψηλότερα από το συνοριακό πέρασμα Gyirong.

Η λίμνη άρχισε να υπερχειλίζει.

Το κινεζικό CCTV προειδοποίησε ότι η συνεχής υπερχείλιση ακριβώς πάνω από το πέρασμα δημιουργεί εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο νέων flash floods ή κατολισθήσεων.

Οι κινεζικές αρχές αναγκάστηκαν έτσι να αναστείλουν επιχειρήσεις διάσωσης σε τμήμα της περιοχής.

Η λίμνη εκτιμάται ότι περιέχει έως 2,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ποσότητα αντίστοιχη περίπου με 1.000 ολυμπιακές πισίνες.

«Αγώνας για να σώσουμε ζωές»

Στην πλευρά του Νεπάλ, ελικόπτερα μεταφέρουν τραυματίες και επιζώντες από τις χειρότερα πληγείσες περιοχές.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Νεπάλ Sudhan Gurung δήλωσε:

«Βρισκόμαστε σε αγώνα για να σώσουμε ζωές. Αυτή είναι τώρα η προτεραιότητά μας.»

Στρατιώτες κατάφεραν επίσης να διασώσουν εργαζομένους που είχαν παγιδευτεί μέσα σε σήραγγα υδροηλεκτρικού σταθμού, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

Τι προκάλεσε την καταστροφή

Οι επιστήμονες ακόμη ερευνούν την ακριβή αλληλουχία.

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι ένα τεράστιο τμήμα βράχου κοντά στο Langtang Lirung κατέρρευσε, παρασύροντας μέρος παγετώνα και προκαλώντας μια τεράστια χιονοστιβάδα βράχου και πάγου.

Οι πρώτες επιστημονικές εκτιμήσεις τοποθετούν τον όγκο του υλικού που κατέρρευσε στα 50–100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Ο Simon Allen, ερευνητής κινδύνων φυσικών καταστροφών στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, το περιέγραψε απλά:

«Είναι τεράστιο.»

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται πιθανότατα για γεγονός μεγαλύτερο από οποιοδήποτε αντίστοιχο έχει καταγραφεί ιστορικά στην περιοχή.

Η κλιματική διάσταση

Τα Ιμαλάια θερμαίνονται ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο και οι παγετώνες υποχωρούν με μεγάλη ταχύτητα.

Ο Anil Kulkarni, ειδικός στους παγετώνες στο Indian Institute of Science, εξηγεί ότι η άνοδος της θερμοκρασίας αποδυναμώνει το permafrost που λειτουργεί σαν φυσικός σύνδεσμος μεταξύ πάγου και βράχου.

Αυτό δεν αποδεικνύει από μόνο του ότι η κλιματική αλλαγή προκάλεσε το συγκεκριμένο γεγονός.

Αλλά δημιουργεί ένα περιβάλλον αυξανόμενης αστάθειας σε μια περιοχή γεμάτη παγετώνες, απότομες πλαγιές, ποτάμια και υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις.

Και γι’ αυτό η καταστροφή στα σύνορα Κίνας–Νεπάλ δεν αποτελεί μόνο μια τεράστια ανθρωπιστική τραγωδία.

Αποτελεί και μια προειδοποίηση για το είδος των ακραίων κινδύνων που μπορεί να αντιμετωπίσουν ολοένα συχνότερα οι ορεινές περιοχές ενός θερμότερου πλανήτη.

Πηγή: pagenews.gr