Η Αλεξανδρούπολη έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε έναν από τους πιο προβεβλημένους γεωπολιτικούς και ενεργειακούς κόμβους της Ελλάδας. Σήμερα, Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κοιτάζει την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη από μια διαφορετική πλευρά: το ανθρώπινο κεφάλαιο, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.
Ο γενικός διευθυντής Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης της Κομισιόν Mario Nava επισκέπτεται σήμερα Αλεξανδρούπολη και Καβάλα, με βασικό αντικείμενο την εφαρμογή των δράσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου+ στην Περιφέρεια.
Δεν πρόκειται απλώς για μια εθιμοτυπική επίσκεψη των Βρυξελλών.
Το ΕΚΤ+ αποτελεί το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επενδύσεις στους ανθρώπους: απασχόληση, κατάρτιση, κοινωνική ένταξη και εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.
Και αυτό ακριβώς μεταφέρει τη σημερινή επίσκεψη από το επίπεδο της κοινωνικής πολιτικής σε ένα πολύ ευρύτερο οικονομικό ζήτημα: μπορεί η αναπτυξιακή αναβάθμιση μιας περιφέρειας να φτάσει τελικά στην αγορά εργασίας και στο εισόδημα των κατοίκων της;
Στις 09:15 το πρώτο κρίσιμο ραντεβού
Το επίσημο πρόγραμμα προβλέπει ότι στις 09:15 ο Mario Nava θα γίνει δεκτός στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης από τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλο Τοψίδη.
Στο τραπέζι βρίσκεται η πορεία εφαρμογής των δράσεων του ΕΚΤ+ στην Περιφέρεια. Αργότερα ο Ευρωπαίος αξιωματούχος μεταβαίνει στην Καβάλα, όπου στις 15:25, στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» του Διοικητηρίου, έχει προγραμματιστεί συνάντηση με στελέχη της Περιφέρειας και φορείς που υλοποιούν δράσεις κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
Η ίδια η Περιφέρεια εντάσσει την επίσκεψη στον ενισχυμένο διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απασχόληση, την κοινωνική πολιτική, την ένταξη και την υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Από τις υποδομές στους ανθρώπους
Εδώ βρίσκεται όμως η οικονομική διάσταση που κάνει τη σημερινή επίσκεψη ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.
Για χρόνια, η αναπτυξιακή συζήτηση γύρω από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη περιστρεφόταν κυρίως γύρω από υποδομές, επενδύσεις, ενέργεια, διασυνδέσεις και τη γεωστρατηγική θέση της Αλεξανδρούπολης.
Η νέα ευρωπαϊκή συζήτηση μετακινείται όλο και περισσότερο σε μια δεύτερη ερώτηση:
Ποιος θα εργαστεί στη νέα οικονομία που δημιουργείται;
Η πράσινη μετάβαση, η ψηφιοποίηση, οι νέες ενεργειακές υποδομές και οι μεταβολές στην παραγωγή δημιουργούν ανάγκες για διαφορετικές δεξιότητες. Η ίδια η DG Employment έχει θέσει τις δεξιότητες και τα προσόντα στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής, συνδέοντάς τα με την προσαρμογή των εργαζομένων σε μια οικονομία που μεταβάλλεται από την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.
Ο Nava έχει μάλιστα τοποθετήσει δημόσια την επαγγελματική εκπαίδευση, τη διά βίου μάθηση και τη σύνδεση εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας στον πυρήνα αυτής της προσπάθειας.
Το στοίχημα της Θράκης είναι μεγαλύτερο από την απορρόφηση
Γι’ αυτό και το πραγματικό κριτήριο επιτυχίας δεν μπορεί να είναι μόνο πόσα ευρωπαϊκά χρήματα δεσμεύτηκαν ή απορροφήθηκαν.
Το ερώτημα είναι τι παράγουν.
Πόσοι άνεργοι επιστρέφουν πραγματικά στην αγορά εργασίας. Πόσοι νέοι αποκτούν δεξιότητες που ζητούν οι επιχειρήσεις. Πόσες κοινωνικές επιχειρήσεις μπορούν να σταθούν χωρίς μόνιμη εξάρτηση από επιδοτήσεις. Και κατά πόσο οι ευρωπαϊκές παρεμβάσεις περιορίζουν τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες.
Αυτό έχει ιδιαίτερη βαρύτητα σε μια ακριτική Περιφέρεια.
Για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η πολιτική απασχόλησης δεν είναι μόνο κοινωνική πολιτική. Είναι και αναπτυξιακή πολιτική, δημογραφική πολιτική και πολιτική περιφερειακής συνοχής.
Εάν οι επενδύσεις δημιουργούν οικονομική δραστηριότητα αλλά το ανθρώπινο δυναμικό δεν διαθέτει τις απαιτούμενες δεξιότητες ή οι νέοι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν την περιοχή, η αναπτυξιακή εξίσωση παραμένει ελλιπής.
Το νέο μοντέλο της Κομισιόν
Η επίσκεψη Nava εντάσσεται σε μια ευρύτερη μετατόπιση της ευρωπαϊκής πολιτικής.
Η Κομισιόν αντιμετωπίζει πλέον τις δεξιότητες όχι απλώς ως εκπαιδευτικό ζήτημα, αλλά ως παράγοντα ανταγωνιστικότητας.
Στην ευρωπαϊκή ατζέντα βρίσκονται η επαγγελματική κατάρτιση, η διά βίου μάθηση, η καλύτερη σύνδεση επιχειρήσεων και εκπαιδευτικών δομών και η προσαρμογή στις ταχύτατες αλλαγές της αγοράς εργασίας.
Για μια Περιφέρεια όπως η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αυτή η αλλαγή μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη.
Διότι το επόμενο κεφάλαιο της περιφερειακής ανάπτυξης δεν θα κριθεί μόνο από το εάν θα έρθουν επενδύσεις.
Θα κριθεί από το εάν υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να τις υποστηρίξει.
Αλεξανδρούπολη: Από γεωπολιτικό hub σε οικονομικό στοίχημα
Η επιλογή της Αλεξανδρούπολης αποκτά υπό αυτό το πρίσμα έναν ιδιαίτερο συμβολισμό.
Η πόλη έχει βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης για την ενέργεια, τις μεταφορές και τη γεωστρατηγική σημασία της Βόρειας Ελλάδας.
Το επόμενο τεστ είναι εάν αυτή η αναβάθμιση θα παράγει ένα ευρύτερο οικονομικό μέρισμα για την περιοχή.
Περισσότερες δουλειές.
Καλύτερες δεξιότητες.
Ισχυρότερη τοπική επιχειρηματικότητα.
Και μεγαλύτερη δυνατότητα συγκράτησης νέων εργαζομένων στην Περιφέρεια.
Η παρουσία του Mario Nava σήμερα στην Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα βάζει ακριβώς αυτή την παράμετρο στο τραπέζι.
Τα ευρωπαϊκά κονδύλια πρέπει πλέον να αποδεικνύουν αποτέλεσμα
Υπάρχει τέλος και μια καθαρά πολιτική διάσταση.
Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να χρηματοδοτήσει ταυτόχρονα άμυνα, ενεργειακή μετάβαση, ανταγωνιστικότητα και κοινωνική συνοχή, κάθε ευρώ ευρωπαϊκού προϋπολογισμού βρίσκεται υπό μεγαλύτερη πίεση να αποδεικνύει την αποτελεσματικότητά του.
Γι’ αυτό η συζήτηση για το ΕΚΤ+ δεν μπορεί να περιορίζεται στους δείκτες απορρόφησης.
Το ουσιαστικό ερώτημα είναι εάν τα ευρωπαϊκά χρήματα δημιουργούν μετρήσιμο κοινωνικό και οικονομικό αποτέλεσμα.
Και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.
Η περιοχή έχει ήδη αποκτήσει μεγαλύτερο βάρος στον ενεργειακό και γεωπολιτικό χάρτη.
Το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι να αποκτήσει αντίστοιχο βάρος και στον χάρτη της απασχόλησης.
Γιατί η πραγματική επιτυχία της αναπτυξιακής πολιτικής δεν μετριέται μόνο στα έργα που εγκαινιάζονται.
Μετριέται στις δουλειές που μένουν πίσω.
Πηγή: pagenews.gr
