Μαρκογιαννάκη: 120 δόσεις και «φρένο» στα funds

Μαρκογιαννάκη: 120 δόσεις και «φρένο» στα funds

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Όλγα Μαρκογιαννάκη ανοίγει στο pagenews.gr τη στρατηγική του κόμματος προς το 2027: 120 δόσεις για τα χρέη, προστασία πρώτης κατοικίας, δικαίωμα προαίρεσης απέναντι στα funds, κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης και μετωπική επίθεση τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στον Αλέξη Τσίπρα.

Μια καθαρή πολιτική γραμμή, με την οποία το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να σπάσει το δίπολο Μητσοτάκη–Τσίπρα και να εμφανιστεί ως αυτόνομη εναλλακτική πρόταση εξουσίας, παρουσίασε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Όλγα Μαρκογιαννάκη, στο podcast του pagenews.gr.

Και η φράση που συμπυκνώνει το πολιτικό μήνυμα της συνέντευξης ήταν ιδιαίτερα σαφής:

«Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης έχουν κριθεί και έχει φανεί η αναξιοπιστία τους».

Η Μαρκογιαννάκη δεν άφησε, όμως, την κριτική σε επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης. Έβαλε στο τραπέζι συγκεκριμένες προτάσεις για ιδιωτικό χρέος, 120 δόσεις, funds, πρώτη κατοικία, τεκμαρτή φορολόγηση, στεγαστικό και υπερκέρδη, προαναγγέλλοντας παράλληλα ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα εξειδικεύσει περαιτέρω το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

«Ασπόνδυλη, χωρίς όραμα» η ομιλία Μητσοτάκη

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε με σκληρή κριτική στις κυβερνητικές εξαγγελίες.

«Μπορούμε να πούμε ότι η ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ήταν ένα κείμενο ασπόνδυλο, χωρίς όραμα. Αντί να ανοίγει, στενεύει τον ορίζοντα για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες», υποστήριξε.

Χαρακτήρισε τα μέτρα «αποσπασματικά ημίμετρα» και συνέδεσε την κριτική της με την πίεση που δέχεται η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Στον πυρήνα της αντιπολιτευτικής γραμμής του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται η θέση ότι οι επιμέρους ενισχύσεις δεν μπορούν από μόνες τους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του κόστους ζωής.

«Ό,τι αυξήσεις δίνει, τις τρώει η ακρίβεια. Αυτή είναι η πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Η πρώτη μεγάλη δέσμευση: τέλος στην τεκμαρτή φορολόγηση

Η Μαρκογιαννάκη έδωσε ιδιαίτερο βάρος στους ελεύθερους επαγγελματίες και επανέλαβε μία σαφή δέσμευση του ΠΑΣΟΚ:

κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης και επιστροφή στη φορολόγηση βάσει πραγματικών εισοδημάτων.

«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί ότι θα καταργηθεί η τεκμαρτή φορολόγηση, γιατί ακριβώς είναι άδικη, και θα συνεχίσει ο φόρος, όπως γινόταν και παλιότερα, να ορίζεται με βάση τα πραγματικά εισοδήματα», ανέφερε.

Η θέση αυτή αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα βασικά σημεία διαφοροποίησης του ΠΑΣΟΚ από τη Νέα Δημοκρατία στην προσπάθειά του να διεκδικήσει ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους.

Η «βόμβα» του ιδιωτικού χρέους: 120 δόσεις τώρα

Το πιο συγκεκριμένο οικονομικό μέτωπο της συνέντευξης ήταν, ωστόσο, το ιδιωτικό χρέος.

Η Μαρκογιαννάκη υποστήριξε ότι μόνο μέσα σε ένα εξάμηνο οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία αυξήθηκαν κατά 640 εκατ. ευρώ και επανέφερε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για 120 δόσεις.

«Εμείς μιλήσαμε πολύ συγκεκριμένα για 120 δόσεις άμεσα, για να μπορέσουν να ρυθμιστούν οι οφειλές», τόνισε.

Δεν σταμάτησε εκεί.

Στο πακέτο που περιέγραψε περιλαμβάνονται επίσης η επαναφορά προστασίας της πρώτης κατοικίας, η προστασία της αγροτικής γης, ένας αποτελεσματικότερος εξωδικαστικός μηχανισμός και ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός.

Πρόκειται για μια προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να μεταφέρει την πολιτική αντιπαράθεση από το ποιος μοιράζει περισσότερα επιδόματα στο τι γίνεται με τα συσσωρευμένα χρέη των νοικοκυριών και των επαγγελματιών.

Funds: «Να μπορεί ο δανειολήπτης να αγοράσει το δάνειό του»

Εξίσου καθαρή ήταν η θέση της για τα δάνεια που έχουν περάσει σε funds και servicers.

«Να μην είναι πια οι δανειολήπτες έρμαια των servicers και των funds», ανέφερε.

Και εξήγησε την πρόταση:

«Να έχει ο δανειολήπτης το δικαίωμα να μπορεί να αγοράσει το δάνειό του σε τιμή υψηλότερη από αυτήν που το πήρε το fund. Όχι απέναντι στους κανόνες της αγοράς, σε υψηλότερη τιμή, αλλά να του δίνεται το δικαίωμα».

Είναι ένα από τα σημεία στα οποία το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να οικοδομήσει διακριτό κοινωνικό και οικονομικό στίγμα ενόψει των επόμενων εκλογών.

Στέγη: όχι άλλο ένα «Σπίτι μου»

Η Μαρκογιαννάκη άνοιξε και το στεγαστικό, απορρίπτοντας την κυβερνητική λογική ότι ένας νέος κύκλος του προγράμματος «Σπίτι μου» μπορεί να αποτελέσει από μόνος του πολιτική κοινωνικής κατοικίας.

«Ο Πρωθυπουργός θεώρησε ότι η εξαγγελία ενός τρίτου κύκλου δανείων, το “Σπίτι μου 3”, είναι πολιτική κοινωνικής κατοικίας. Όχι, αυτό δεν είναι πολιτική κοινωνικής κατοικίας», υποστήριξε.

Η ίδια παρέπεμψε στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για δημιουργία και κινητοποίηση μεγαλύτερου αποθέματος κατοικιών, κίνητρα για την αξιοποίηση υφιστάμενων ακινήτων, κατάργηση της Golden Visa και περιορισμούς στη βραχυχρόνια μίσθωση στις περιοχές υψηλής στεγαστικής πίεσης.

13η σύνταξη και 13ος μισθός στο Δημόσιο

Η διαφοροποίηση που επιχείρησε να αναδείξει η Μαρκογιαννάκη αφορά και τη φιλοσοφία των κοινωνικών παρεμβάσεων.

«Για εμάς αξιοπρέπεια για τον συνταξιούχο δεν είναι ένα ακόμη επίδομα. Είναι η 13η σύνταξη», δήλωσε.

Και συνέχισε:

«Αξιοπρέπεια για τον δημόσιο υπάλληλο δεν είναι να αναζητά ένα ακόμη επίδομα. Είναι να μπορεί να έχει τον 13ο μισθό του».

Έτσι, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να αντιπαραθέσει στις έκτακτες ενισχύσεις μια λογική περισσότερο μόνιμων εισοδηματικών παρεμβάσεων.

«Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να επιλέξει βολικό αντίπαλο»

Η συζήτηση πέρασε στη συνέχεια στο δυσκολότερο πολιτικό ερώτημα για το ΠΑΣΟΚ: την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να στήσει ξανά μια ισχυρή σύγκριση με τον πρώην πρωθυπουργό.

Η Μαρκογιαννάκη απέρριψε τη λογική ότι ο αντίπαλος μπορεί να επιλεγεί από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία συνολικά προσπαθούν να επιλέξουν έναν βολικό αντίπαλο. Όμως τον αντίπαλο προφανώς τον επιλέγει η κοινωνία», είπε.

Το μήνυμα είναι προφανές: το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να εγκλωβιστεί σε μια νέα αναβίωση της σύγκρουσης ΝΔ–Τσίπρα.

Θέλει να μετατρέψει την εκλογική μάχη σε τριπλή σύγκριση κυβερνητικής αξιοπιστίας.

Και Μητσοτάκης και Τσίπρας στο στόχαστρο

Σε αυτό το σημείο η Μαρκογιαννάκη εξαπέλυσε την ισχυρότερη πολιτική επίθεση της συνέντευξης.

Για τον Αλέξη Τσίπρα επανέφερε τις δεσμεύσεις της περιόδου των μνημονίων και άσκησε κριτική για τις σημερινές οικονομικές του προτάσεις.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη έβαλε στο τραπέζι την τεκμαρτή φορολόγηση και τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Και κατέληξε:

«Αναξιόπιστος λοιπόν [ο Αλέξης Τσίπρας]. Αναξιόπιστος ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Αυτή είναι ίσως η σημαντικότερη αλλαγή στη στρατηγική που περιέγραψε.

Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να εμφανιστεί ούτε ως συμπλήρωμα της ΝΔ ούτε ως ένας ακόμη πόλος του χώρου που διεκδικεί ο Τσίπρας.

Επιχειρεί να βάλει και τους δύο πρώην και νυν πρωθυπουργούς απέναντι και να διεκδικήσει για τον Νίκο Ανδρουλάκη τον χώρο της «νέας επιλογής».

«Μια ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ και στον Νίκο Ανδρουλάκη»

Και η Μαρκογιαννάκη το είπε χωρίς περιστροφές:

«Ζητάμε μια ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη, που μπορεί να συγκρουστεί με τα ισχυρά συμφέροντα που κάνουν ασύδοτη την αγορά».

Στο ίδιο πλαίσιο προανήγγειλε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει μηχανισμό φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών, συνδέοντας την πρόταση με την προστασία του καταναλωτή.

Πρόκειται ουσιαστικά για προσπάθεια μετατόπισης της συζήτησης από το «με ποιον θα συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ» στο «τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ εάν κυβερνήσει».

«Δεν τάζουμε τα πάντα σε όλους»

Το κλείσιμο της Μαρκογιαννάκη περιέγραψε ίσως καλύτερα τη στρατηγική που θέλει να ακολουθήσει το κόμμα μέχρι τις εθνικές εκλογές.

«Προφανώς η αξιοπιστία, η συνέπεια, η σοβαρότητα, αλλά και το όραμα, η προοπτική που μπορούμε να δώσουμε στη χώρα μας, είναι αυτά τα οποία είναι το βασικό διακύβευμα».

Και αμέσως μετά:

«Εμείς προχωράμε στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές χωρίς να τάζουμε τα πάντα σε όλους. Και ξέρουμε ότι αυτό είναι δύσκολο και πολλές φορές δεν αποτυπώνεται εύκολα στις δημοσκοπήσεις».

Ο στόχος που έθεσε είναι πλέον απολύτως πολιτικός:

«Στις επόμενες εθνικές εκλογές [να δοθεί] η δυνατότητα στο ΠΑΣΟΚ να είναι η πλειοψηφική δύναμη που θα εκφράσει την πολιτική αλλαγή και θα είναι την επόμενη μέρα η εναλλακτική προοδευτική λύση εξουσίας για τον τόπο».

Το στοίχημα Ανδρουλάκη: να σπάσει το δίπολο

Αυτό είναι τελικά και το μεγάλο πολιτικό στοίχημα που προκύπτει από τη συνέντευξη της Όλγας Μαρκογιαννάκη στο pagenews.gr.

Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να μην επιλέξει ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Τσίπρα.

Επιχειρεί να πείσει ότι η επιλογή μπορεί να είναι Ανδρουλάκης.

Οι 120 δόσεις, η προστασία της πρώτης κατοικίας, το δικαίωμα των δανειοληπτών απέναντι στα funds, η κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης, η στεγαστική πολιτική, η 13η σύνταξη και ο 13ος μισθός συνθέτουν το οικονομικό σκέλος αυτής της προσπάθειας.

Το πολιτικό σκέλος είναι ακόμη πιο δύσκολο: να πείσει το εκλογικό σώμα ότι δεν αποτελεί απλώς μια δύναμη διαμαρτυρίας ή έναν ενδιάμεσο παίκτη της αντιπολίτευσης, αλλά μια αυτόνομη πρόταση διακυβέρνησης.

Και αυτό ακριβώς θα είναι το τεστ για τον Νίκο Ανδρουλάκη στην πορεία προς το 2027.

Πηγή: pagenews.gr