Την πρόταση να αποκτήσει ο ΕΦΚΑ έναν ευρύτερο επενδυτικό ρόλο παρουσίασε ο Νίκος Παππάς κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Οικονομικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας χαρακτήρισε τον ΕΦΚΑ δυνητικό «εθνικό επενδυτή», υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να αξιοποιήσει κεφάλαια για τη χρηματοδότηση μεγάλων υποδομών, νέων τεχνολογιών και κοινωνικής στέγης.
Τι είπε για τις ξένες επενδύσεις
Ο Νίκος Παππάς άσκησε επίσης κριτική στην κυβερνητική αποτίμηση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων.
Αναφερόμενος στα περίπου 11 δισ. ευρώ ΑΞΕ που καταγράφονται, υποστήριξε ότι σημαντικό μέρος του ποσού συνδέεται με τη METLEN και τη μεταφορά της έδρας της στο Λονδίνο και όχι, κατά τη δική του ερμηνεία, με νέα παραγωγική επένδυση στην Ελλάδα.
Πρόκειται για πολιτική θέση του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και όχι για ανεξάρτητη αξιολόγηση των συγκεκριμένων επενδυτικών ροών.
ΕΦΚ και δημοσιονομικός χώρος
Ο κ. Παππάς αμφισβήτησε παράλληλα την κυβερνητική επιχειρηματολογία γύρω από τα δημοσιονομικά περιθώρια και υποστήριξε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκά παραδείγματα χωρών που έχουν μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.
Η συζήτηση μεταφέρεται έτσι από το ύψος των επενδύσεων στο είδος τους και στο κατά πόσο δημόσιοι θεσμοί μπορούν ή πρέπει να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων.
Πηγή: pagenews.gr
