Κόσμος

Γαλλία σε έκρηξη: 250.000 στους δρόμους για τα σχολεία – Δακρυγόνα, γκλομπ και 500 συλλήψεις

Γαλλία σε έκρηξη: 250.000 στους δρόμους για τα σχολεία – Δακρυγόνα, γκλομπ και 500 συλλήψεις
Πάνω από 250.000 μαθητές, καθηγητές και γονείς κατέκλυσαν τους δρόμους σε Παρίσι, Μασσαλία, Λυών και άλλες πόλεις – Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και γκλομπ, σχεδόν 500 άνθρωποι συνελήφθησαν μέσα σε μία ημέρα – Περισσότερες από 6.100 συλλήψεις από την έναρξη της κρίσης και έκτακτη σύσκεψη Μακρόν στο Ελιζέ.

Η Γαλλία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με μια μεγάλης κλίμακας νεανική και εκπαιδευτική εξέγερση, καθώς περισσότεροι από 250.000 μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς βγήκαν στους δρόμους στη μεγαλύτερη ημέρα κινητοποιήσεων μέχρι σήμερα.

Από το Παρίσι και τη Μασσαλία μέχρι τη Νάντη και τη Λυών, τεράστιες πορείες πραγματοποιήθηκαν με βασικά αιτήματα περισσότερους καθηγητές, καλύτερες συνθήκες διδασκαλίας και αξιοπρεπή σχολικά κτίρια.

Οι περισσότερες κινητοποιήσεις εξελίχθηκαν ειρηνικά.

Σε αρκετά σημεία, όμως, η κατάσταση ξέφυγε.

Τα γαλλικά ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων και προχώρησαν σε εφόδους με γκλομπ, ενώ σημειώθηκαν συγκρούσεις με ομάδες διαδηλωτών, εμπρησμοί κάδων και βανδαλισμοί.

Σχεδόν 500 άνθρωποι συνελήφθησαν μόνο την Τρίτη.

Και καθώς η κρίση κλιμακώνεται, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε κορυφαίους υπουργούς στο Ελιζέ για να εξετάσουν την κατάσταση.

256.000 στους δρόμους – Οι διοργανωτές μιλούν για 450.000

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι περίπου 200.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις πορείες σε πόλεις εκτός Παρισιού.

Άλλοι 56.000 συμμετείχαν στη μεγάλη κινητοποίηση της γαλλικής πρωτεύουσας.

Με βάση τα κυβερνητικά στοιχεία, επομένως, η συνολική συμμετοχή έφτασε περίπου τις 256.000.

Οι διοργανωτές δίνουν ακόμη μεγαλύτερη εικόνα, κάνοντας λόγο για περίπου 450.000 διαδηλωτές σε ολόκληρη τη χώρα.

Ανεξάρτητα από τη διαφορά των εκτιμήσεων, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημέρα κινητοποιήσεων από τότε που ξεκίνησε η κρίση πριν από περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Παρίσι: Δακρυγόνα και εφόδους με γκλομπ

Στη γαλλική πρωτεύουσα η ένταση κορυφώθηκε όταν τμήματα της διαδήλωσης συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις καταστολής.

Αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και πραγματοποίησαν εφόδους με γκλομπ για να διαλύσουν ομάδες διαδηλωτών.

Μαθητές κρατούσαν καπνογόνα και πλακάτ, ενώ στους δρόμους εμφανίστηκαν συνθήματα που παραπέμπουν ευθέως στη μεγάλη παράδοση των γαλλικών φοιτητικών και κοινωνικών κινητοποιήσεων.

Ένα από αυτά έγραφε:

«Κάτω από τα βιβλία μας, η οργή».

Μια ευθεία αναφορά στο εμβληματικό σύνθημα του Μάη του 1968:

«Κάτω από τα πλακόστρωτα, η παραλία».

Άλλα πανό έγραφαν:

«Σχολεία χωρίς χρήματα = χώρα χωρίς μέλλον».

«Θέλουμε απλώς να μορφωθούμε»

Πίσω όμως από τις εικόνες των συγκρούσεων υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα.

Η 18χρονη Océanne, η οποία συμμετείχε στην πορεία της Μασσαλίας, περιέγραψε το πρόβλημα με μία φράση:

«Θέλουμε απλώς να σώσουμε την εκπαίδευσή μας και να μορφωθούμε».

Η ίδια καταγγέλλει ότι έχει βρεθεί επανειλημμένα χωρίς καθηγητές, οι οποίοι είτε δεν αντικαθίστανται είτε αντικαθίστανται με προσωπικό που, όπως υποστηρίζει, δεν μπορεί να καλύψει αποτελεσματικά τα κενά.

Στο Παρίσι, η μαθήτρια Anna είπε ότι τα αιτήματα είναι απλά:

«Καλύτερες συνθήκες σπουδών, αρκετούς καθηγητές, αξιοπρεπή σχολικά κτίρια».

Και πρόσθεσε:

«Η απάντηση των αρχών ήταν καταστροφική. Υπάρχει ήδη αρκετή βία».

215 έφηβοι και 85 εργαζόμενοι στα σχολεία τραυματίες

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνί παρουσίασε αριθμούς που δείχνουν πόσο σοβαρή έχει γίνει η κατάσταση.

Από την έναρξη των κινητοποιήσεων έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον:

215 έφηβοι και 85 εργαζόμενοι στα σχολεία.

Ο Λεκορνί χαρακτήρισε τον απολογισμό:

«το βαρύτερο τίμημα που έχει πληρώσει το σχολικό σύστημα εδώ και δεκαετίες».

Παράλληλα, 715 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί στις συγκρούσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Μόνο στις κινητοποιήσεις της Τρίτης τραυματίστηκαν ακόμη 43 αστυνομικοί.

6.100 συλλήψεις – Σχεδόν όλοι ανήλικοι

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το μέγεθος των συλλήψεων.

Περισσότεροι από 6.100 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών, σχεδόν όλοι είναι ανήλικοι.

Περισσότεροι από 1.800 διώκονται, εκ των οποίων σχεδόν 1.500 είναι κάτω των 18 ετών.

Μόνο την Τρίτη πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 500 νέες συλλήψεις.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό που ξεκίνησε ως διαμαρτυρία για τις συνθήκες στα σχολεία έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες συγκρούσεις ανάμεσα στη γαλλική νεολαία και το κράτος των τελευταίων ετών.

24 σχολεία έχουν καεί ή λεηλατηθεί

Η βία δεν προέρχεται μόνο από την πλευρά της αστυνομίας, όπως επισημαίνει η γαλλική κυβέρνηση.

Ομάδες διαδηλωτών έχουν πυρπολήσει κάδους, καταστρέψει στάσεις λεωφορείων και πετάξει αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις.

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου 24 σχολεία έχουν πυρποληθεί, λεηλατηθεί ή υποστεί σοβαρές καταστροφές.

Ο υπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ υποστηρίζει ότι η αστυνομική αντίδραση ήταν αναλογική «σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις» και ότι ορισμένες διαδηλώσεις μετατράπηκαν σε ταραχές, καθιστώντας αναγκαία την επέμβαση.

Amnesty: «Να σταματήσει η δυσανάλογη αστυνομική καταστολή»

Η εικόνα αυτή αμφισβητείται έντονα από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η Amnesty International κάλεσε τις γαλλικές αρχές να θέσουν τέλος σε αυτό που χαρακτηρίζει «δυσανάλογη αστυνομική καταστολή».

Η πρόεδρος της Amnesty France, Anne Savinel-Barras, δήλωσε ότι οι εικόνες και οι μαρτυρίες των τελευταίων ημερών δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες για την επικίνδυνη χρήση:

δακρυγόνων, γκλομπ και μεθόδων αστυνομικής καταστολής.

Ο Νουνιέζ ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει 10 εσωτερικές έρευνες για καταγγελίες αστυνομικής βίας.

15χρονος έχασε το χέρι του

Η οργή ενισχύθηκε από ορισμένους εξαιρετικά σοβαρούς τραυματισμούς ανηλίκων.

Στη βόρεια Γαλλία, 15χρονος έχασε το χέρι του στη διάρκεια συγκρούσεων με τα ΜΑΤ.

Παράλληλα, ένας 16χρονος στην Τουρ έχασε την όραση από το δεξί μάτι, μετά από σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι κατά τη διάρκεια αποκλεισμού σχολείου.

Η τοπική εισαγγελέας δήλωσε ότι τα τραύματα ήταν συμβατά με πρόσκρουση αστυνομικού βλήματος τύπου blast ball.

Τα περιστατικά αυτά βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης για τα όρια της αστυνομικής καταστολής απέναντι σε ανήλικους διαδηλωτές.

900 σχολεία λέει η κυβέρνηση – 1.800 οι μαθητές

Υπάρχει επίσης μεγάλη διαφορά στις εκτιμήσεις για το πραγματικό μέγεθος των σχολικών αποκλεισμών.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι περισσότερα από 900 από τα περίπου 3.700 λύκεια της χώρας αποκλείστηκαν ή έκλεισαν την Τρίτη.

Οι μαθητικές οργανώσεις ανεβάζουν τον αριθμό στα 1.800 σχολεία – σχεδόν τα μισά λύκεια της Γαλλίας.

Σε ορισμένες περιοχές οι εκπαιδευτικές αρχές αναγκάστηκαν να μεταφέρουν τα μαθήματα στο διαδίκτυο.

Οι καθηγητές μπαίνουν μπροστά

Το ιδιαίτερα ανησυχητικό για την κυβέρνηση είναι ότι οι μαθητές δεν βρίσκονται πλέον μόνοι τους.

Καθηγητές συμμετέχουν όλο και περισσότερο στις κινητοποιήσεις.

Στη Ρεν, ο εκπαιδευτικός Romain Dubourg δήλωσε ότι περίπου 30 συνάδελφοί του συζήτησαν όσα θεωρούν περιστατικά αστυνομικής βίας και αποφάσισαν να βρίσκονται στις κινητοποιήσεις:

«για τους μαθητές μας, εάν μας χρειαστούν».

Παράλληλα, η επικεφαλής της μεγάλης συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας CGT, Sophie Binet, κάλεσε τα μέλη της να «προστατεύσουν τους μαθητές λυκείου».

Η επικεφαλής των Πρασίνων Marine Tondelier κάλεσε γονείς και τοπικούς αιρετούς να φορέσουν λευκά και να βρεθούν στις κινητοποιήσεις για να «προστατεύσουν τα παιδιά μας».

Ο Μακρόν καλεί υπουργούς στο Ελιζέ

Η κλιμάκωση ανάγκασε πλέον το Μέγαρο των Ηλυσίων να παρέμβει άμεσα.

Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε κορυφαίους υπουργούς στο Ελιζέ το βράδυ της Τρίτης για να εξετάσουν την κρίση.

Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση.

Από τη μία πλευρά, πρέπει να αντιμετωπίσει πραγματικά προβλήματα στα σχολεία: ελλείψεις εκπαιδευτικών, παλιές υποδομές, μεγάλες τάξεις και ανισότητες.

Από την άλλη, πρέπει να ελέγξει μια κινητοποίηση που σε ορισμένες περιπτώσεις έχει οδηγήσει σε σοβαρά επεισόδια και καταστροφές.

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλη δημοσιονομική πίεση και πολιτική αβεβαιότητα.

Η κρίση των σχολείων γίνεται κρίση του Μακρόν

Το πιο επικίνδυνο για το Ελιζέ είναι ότι η συζήτηση έχει πλέον ξεφύγει από τα όρια της εκπαιδευτικής πολιτικής.

Στους δρόμους εμφανίζονται πανό με τον Μακρόν.

Οι καταγγελίες για αστυνομική βία πολλαπλασιάζονται.

Συνδικάτα, γονείς και εκπαιδευτικοί μπαίνουν στις κινητοποιήσεις.

Και μια διαμαρτυρία που ξεκίνησε στα βόρεια προάστια του Παρισιού έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη Γαλλία μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες.

Η γαλλική πολιτική ιστορία έχει δείξει πολλές φορές ότι ένα συγκεκριμένο κοινωνικό αίτημα μπορεί πολύ γρήγορα να μετατραπεί σε γενικευμένη αμφισβήτηση.

Από τον Μάη του ’68 μέχρι τα Κίτρινα Γιλέκα, αυτό αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο φόβο κάθε κυβέρνησης στο Παρίσι.

Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη εάν η σημερινή κινητοποίηση θα αποκτήσει τέτοια έκταση.

Τα μεγέθη, όμως, είναι πλέον δύσκολο να αγνοηθούν:

πάνω από 250.000 στους δρόμους, σχεδόν 500 συλλήψεις σε μία ημέρα, περισσότεροι από 6.100 συλληφθέντες συνολικά και εκατοντάδες τραυματίες.

Και τώρα ο Μακρόν συγκαλεί τους υπουργούς του στο Ελιζέ.

Η κρίση ξεκίνησε μέσα στα σχολεία. Το ερώτημα είναι εάν θα παραμείνει εκεί.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο