Πολιτική

Δούκας: «40.000 κλειστές κατοικίες στην Αθήνα» – «Ακριβώς» στην αιχμή για συμφέροντα και υψηλά ενοίκια

Δούκας: «40.000 κλειστές κατοικίες στην Αθήνα» – «Ακριβώς» στην αιχμή για συμφέροντα και υψηλά ενοίκια

Πηγή Φωτογραφίας: Δούκας: «40.000 κλειστές κατοικίες στην Αθήνα» – «Ακριβώς» στην αιχμή για συμφέροντα και υψηλά ενοίκια

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Ο Δήμαρχος Αθηναίων ανεβάζει τους τόνους για το στεγαστικό: 20.000 σπίτια χωρίς καν ηλεκτροδότηση, πίεση από τουρισμό και Airbnb, «όχι» σε επιπλέον ορόφους και προειδοποίηση να μη γίνει η Πλάκα «ένα mall» – Ανοιχτό άφησε και το ενδεχόμενο νέας υποψηφιότητας για τον Δήμο

Με αιχμηρές τοποθετήσεις για το στεγαστικό, την τουριστική πίεση και το μοντέλο ανάπτυξης της Αθήνας παρενέβη ο Χάρης Δούκας, βάζοντας στο επίκεντρο ένα στοιχείο που προκαλεί έντονη πολιτική συζήτηση: περίπου 40.000 κατοικίες στην Αθήνα παραμένουν χωρίς χρήση, σύμφωνα με μελέτη του Δήμου, παρά τις αλλεπάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις και τα προγράμματα που έχουν ανακοινωθεί για τη στέγαση. Η τάξη μεγέθους των 40.000 κλειστών κατοικιών επιβεβαιώνεται και από σημερινές δημοσιεύσεις για την παρέμβασή του.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, μιλώντας στο συνέδριο «Διάλογοι για την Αθήνα: Από τον μύθο στη σύγχρονη πόλη», απέρριψε την ιδέα αύξησης του ύψους των κτιρίων ως απάντηση στη στεγαστική κρίση και υποστήριξε ότι η πόλη χρειάζεται απελευθέρωση υπάρχοντος αποθέματος κατοικιών, καλύτερη διαχείριση της τουριστικής πίεσης και μεγαλύτερη επιστροφή πόρων προς τον Δήμο.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η απάντησή του σε ερώτηση του συγγραφέα Χρήστου Χωμενίδη για το κατά πόσο η κυβέρνηση δεν απελευθερώνει κλειστές κατοικίες ώστε να διατηρούνται υψηλά τα ενοίκια.

Η απάντησή του ήταν μία λέξη:

«Ακριβώς».

Πρόκειται για πολιτική αιχμή του Δημάρχου Αθηναίων, όχι για τεκμηριωμένο συμπέρασμα περί κυβερνητικής πρόθεσης. Ωστόσο, αποτυπώνει τη σφοδρότητα με την οποία ο Χάρης Δούκας επιλέγει να τοποθετήσει πλέον το στεγαστικό στο κέντρο της αντιπαράθεσης.

40.000 κατοικίες εκτός αγοράς – 20.000 χωρίς ρεύμα

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο που παρουσίασε αφορά το ανενεργό στεγαστικό απόθεμα.

Σύμφωνα με μελέτη του Δήμου Αθηναίων, υπάρχουν περίπου 40.000 κατοικίες χωρίς χρήση, εκ των οποίων περίπου 20.000 παραμένουν κλειστές και χωρίς ηλεκτροδότηση.

Η εικόνα αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα σε μια περίοδο κατά την οποία το κόστος στέγασης έχει μετατραπεί σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της καθημερινότητας στην πρωτεύουσα.

Ο Δούκας έθεσε ευθέως το ερώτημα γιατί τόσο μεγάλο απόθεμα δεν επιστρέφει στην αγορά, παρά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και τα προγράμματα επιδότησης ενοικίου.

Και άνοιξε το θέμα της σχέσης ανάμεσα στις υψηλές τιμές και στην παραμονή ακινήτων εκτός αγοράς.

«Η Ισπανία φτιάχνει κοινωνικές κατοικίες με το Ταμείο Ανάκαμψης – Εμείς; Όχι»

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Δήμαρχος Αθηναίων συνέκρινε την ελληνική πολιτική με την ισπανική εμπειρία.

«Η Ισπανία φτιάχνει κοινωνικές κατοικίες με τα χρήματα του ΤΑΑ. Εμείς φτιάξαμε κοινωνικές κατοικίες με το ΤΑΑ; Η απάντηση είναι όχι», ανέφερε.

Με τη συγκεκριμένη αναφορά επιχείρησε να μεταφέρει τη συζήτηση από την επιδότηση της ζήτησης στη δημιουργία και ενεργοποίηση πραγματικού στεγαστικού αποθέματος.

Για τον ίδιο, το πρόβλημα δεν λύνεται αποκλειστικά με οικονομικές ενισχύσεις προς τους ενοικιαστές, εάν η διαθέσιμη προσφορά κατοικιών παραμένει περιορισμένη.

«Λάθος κατεύθυνση» οι επιπλέον όροφοι

Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε και για την αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη δυνατότητα παροχής επιπλέον ορόφων ως εργαλείο ενίσχυσης της κοινωνικής στέγης και της μακροχρόνιας μίσθωσης.

Ο Χάρης Δούκας υποστήριξε ότι μια τέτοια κατεύθυνση δεν απαντά στα πραγματικά προβλήματα της Αθήνας.

Η διαφωνία του εντάσσεται σε μια ευρύτερη συζήτηση για το εάν το στεγαστικό πρέπει να αντιμετωπιστεί με περισσότερη οικοδόμηση στον ήδη πυκνοδομημένο αστικό ιστό ή με επιστροφή στην αγορά κλειστών ακινήτων, περιορισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων και μεγαλύτερη παραγωγή κοινωνικής κατοικίας.

Από 2 εκατ. τουρίστες στα 10 εκατ.

Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο αφορά τον τουρισμό.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων έκανε λόγο για «έκρηξη της τουριστικής κίνησης», υποστηρίζοντας ότι όταν ανέλαβε η σημερινή δημοτική αρχή ο αριθμός των τουριστών στο κέντρο της Αθήνας κινούνταν περίπου στα 1,5–2 εκατομμύρια, ενώ φέτος εκτιμά ότι μπορεί να αγγίξει τα 10 εκατομμύρια, με μέση παραμονή 3,5 ημερών.

Το στοιχείο χρησιμοποιήθηκε για να αναδείξει το μέγεθος της πίεσης που δέχονται οι υποδομές, η καθαριότητα, ο δημόσιος χώρος και η κατοικία.

Ο Δούκας δεν παρουσίασε τον τουρισμό ως πρόβλημα καθαυτό.

Έθεσε όμως το ερώτημα εάν η πόλη λαμβάνει τους πόρους που αντιστοιχούν στο κόστος που καλείται να σηκώσει.

«0,4 ευρώ ανά επισκέπτη στον Δήμο»

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, από την τουριστική δραστηριότητα στον Δήμο Αθηναίων αντιστοιχούν περίπου 0,4 ευρώ ανά επισκέπτη.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο τέλος διαμονής που φτάνει τα 10 ευρώ ημερησίως για πεντάστερα καταλύματα, υποστηρίζοντας ότι κανένα ποσό από το συγκεκριμένο έσοδο δεν επιστρέφει στον Δήμο Αθηναίων.

Η επιχειρηματολογία του είναι ότι η Αθήνα καλείται να χρηματοδοτεί καθαριότητα, δημόσιους χώρους, πεζοδρόμια και αυξημένες δημοτικές υπηρεσίες για μια τουριστική κίνηση πολλαπλάσια του μόνιμου πληθυσμού της, χωρίς ανάλογη συμμετοχή στα σχετικά έσοδα.

«Δεν θέλουμε να γίνει η Πλάκα ένα mall»

Ο Δούκας προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο να χαθεί η κατοικία από το ιστορικό κέντρο.

«Δεν θέλουμε να γίνει η Πλάκα ένα mall. Θέλουμε να υπάρχουν και κάτοικοι», τόνισε.

Η ατάκα συνοψίζει την αγωνία που διατυπώνει η δημοτική αρχή για μια Αθήνα που κινδυνεύει να μετατραπεί σε τουριστικό προϊόν χωρίς σταθερή κατοίκηση.

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι η Αθήνα δεν πρέπει να ακολουθήσει την πορεία άλλων ευρωπαϊκών πόλεων που αντιμετώπισαν υπερτουρισμό και εκτόπιση των κατοίκων από τα κεντρικά τους τμήματα.

Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, ο Δήμος εκπόνησε μελέτη φέρουσας ικανότητας και εντόπισε περιοχές που είχαν ήδη φτάσει κοντά στα όρια κορεσμού.

Το «φρένο» στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, διαβιβάστηκαν στην κυβέρνηση και οδήγησαν σε περιορισμό της περαιτέρω εξάπλωσης των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε τρία βασικά δημοτικά διαμερίσματα.

Ο Δούκας χαρακτήρισε ορθή αυτή την απόφαση, επιμένοντας όμως ότι απαιτείται συνολικότερη στρατηγική για την ισορροπία ανάμεσα στον τουρισμό και στη μόνιμη κατοίκηση.

Ο κίνδυνος είναι σαφής: όσο περισσότερα διαμερίσματα μετατρέπονται σε βραχυχρόνιες μισθώσεις ή τουριστικά καταλύματα, τόσο μικρότερο γίνεται το απόθεμα κατοικιών για μακροχρόνια ενοικίαση.

«Όχι άλλα ξενοδοχεία παντού»

Ο Δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε ότι ο Δήμος δίνει «σκληρή μάχη» ώστε να περιοριστεί η δημιουργία νέων ξενοδοχείων σε ήδη επιβαρυμένες περιοχές και να μην μετατρέπονται όλες οι χρήσεις σε εστιατόρια, μπαρ και κέντρα ψυχαγωγίας.

Στην ίδια λογική εντάσσεται και η προστασία της θέας προς την Ακρόπολη.

«Δεν είναι δυνατόν να φτιάχνει κάποιος ένα κτίριο τόσο ψηλό ώστε να κρύβει τη θέα της Ακρόπολης», τόνισε.

Η συζήτηση επομένως δεν αφορά μόνο το στεγαστικό.

Αφορά συνολικά το ποιον χαρακτήρα θέλει να διατηρήσει η Αθήνα.

Χωμενίδης: Ο κίνδυνος πόλεων χωρίς κατοίκους

Ο Χρήστος Χωμενίδης περιέγραψε έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τις σύγχρονες μητροπόλεις: να πάψουν να έχουν πραγματικούς κατοίκους στο κέντρο τους και να μετατραπούν αποκλειστικά σε χώρους τουριστικής εκμετάλλευσης.

Κατά τον συγγραφέα, ένα μοντέλο στο οποίο οι εργαζόμενοι ζουν ολοένα πιο μακριά από το κέντρο και χρειάζονται ακόμη και δύο ώρες για την καθημερινή μετακίνησή τους αποδυναμώνει την ίδια τη λειτουργία του αστικού ιστού.

Έθεσε επίσης ως κρίσιμο κριτήριο ποιότητας μιας πόλης τα πεζοδρόμια:

«Για μένα, το βασικό κριτήριο για να κρίνεις και να βαθμολογήσεις μια πόλη είναι το πλάτος των πεζοδρομίων».

Η έρευνα Metron: Άγχος, κόστος ζωής και «χαμένος χρόνος»

Στην ίδια διοργάνωση παρουσιάστηκε νέα έρευνα της Metron Analysis για την Αθήνα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε πανελλαδικό δείγμα 1.009 ατόμων ηλικίας 17 ετών και άνω, από 23 έως 28 Σεπτεμβρίου 2026, με το 35% του δείγματος να κατοικεί στην Αττική.

Η εικόνα που αποτυπώνεται είναι διττή.

Η Αθήνα εξακολουθεί να θεωρείται πόλη πολιτισμού, ευκαιριών και κοινωνικής ζωής, αλλά η καθημερινότητα επιβαρύνεται από υψηλό κόστος ζωής, άγχος, ανασφάλεια, κυκλοφοριακό και περιβαλλοντική πίεση.

Ο Στράτος Φαναράς επισήμανε ότι η ποιότητα ζωής δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως γενικό σύνθημα αλλά ως σύνθετο άθροισμα παραγόντων που απαιτούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

Πεζοδρόμια και καθαριότητα: Η καθημερινή μάχη

Στις άμεσες προτεραιότητες του Δήμου, ο Χάρης Δούκας συμπεριέλαβε και την κατάσταση των πεζοδρομίων.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Κυψέλη και υποστήριξε ότι απαιτούνται περισσότεροι πόροι και συνεχείς παρεμβάσεις.

«Χρειάζονται πόροι. Το παλεύουμε, κάνουμε πεζοδρομήσεις και πρέπει να αποτελεί βασική αρχή για όλα τα επόμενα χρόνια», ανέφερε.

Για την καθαριότητα σημείωσε ότι στο κέντρο της πόλης πραγματοποιούνται καθαρισμοί ακόμη και επτά έως οκτώ φορές την ημέρα, λόγω της αυξημένης τουριστικής δραστηριότητας και του μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων εστίασης και ξενοδοχείων.

Και νέα υποψηφιότητα για τον Δήμο;

Μέσα στη συζήτηση για το μέλλον της Αθήνας, ο Χάρης Δούκας άφησε ανοιχτό και το προσωπικό πολιτικό του μέλλον.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεκδικήσει ξανά τη δημαρχία της Αθήνας.

Η συγκεκριμένη αναφορά προσθέτει μια ακόμη πολιτική διάσταση στην παρέμβασή του, καθώς δείχνει ότι οι συγκρούσεις γύρω από τη στέγαση, τον τουρισμό, τις χρήσεις γης και τον δημόσιο χώρο πιθανότατα θα αποτελέσουν κεντρικά μέτωπα και στην επόμενη δημοτική περίοδο.

Το πραγματικό ερώτημα: Πόλη για κατοίκους ή πόλη για κατανάλωση;

Πίσω από τα επιμέρους στοιχεία, η παρέμβαση Δούκα καταλήγει σε ένα ευρύτερο δίλημμα για την Αθήνα.

Η πόλη χρειάζεται τουρισμό, επενδύσεις και οικονομική δραστηριότητα.

Χρειάζεται όμως ταυτόχρονα κατοίκους, προσιτή στέγη, δημόσιο χώρο και γειτονιές που δεν θα μετατρέπονται αποκλειστικά σε τουριστικές ζώνες.

Και τα 40.000 ανενεργά σπίτια, σε μια πόλη όπου η στέγαση έχει γίνει ολοένα πιο δύσκολη, είναι ίσως το πιο καθαρό σύμβολο αυτής της αντίφασης.

Το ερώτημα που θέτει ο Χάρης Δούκας είναι απλό:

πώς γίνεται μια πόλη να έχει χιλιάδες κλειστές κατοικίες την ίδια στιγμή που όλο και περισσότεροι κάτοικοι δυσκολεύονται να βρουν σπίτι;

Και η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο τη στεγαστική πολιτική, αλλά και το ποιοι θα μπορούν τελικά να συνεχίσουν να ζουν στην Αθήνα.

Πηγή: pagenews.gr

Αφροδίτη Πάνου
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Αφροδίτη Πάνου Κοινοβουλευτική Συντάκτρια
Εξειδικεύεται στο κοινοβουλευτικό και πολιτικό ρεπορτάζ, με καθημερινή κάλυψη των εργασιών της Βουλής, των νομοθετικών πρωτοβουλιών και των πολιτικών εξελίξεων. Παρακολουθεί στενά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και αναλύει ζητήματα δημόσιας πολιτικής και θεσμικής λειτουργίας. Διαθέτει σημαντική εμπειρία στην πολιτική δημοσιογραφία, την κάλυψη κοινοβουλευτικών θεμάτων και τη διαχείριση πολιτικού περιεχομένου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο