Πολιτική

Καλαφάτης: «Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν» – Μείωση φόρων, αυξήσεις εισοδημάτων και μήνυμα για αυτοδυναμία

Καλαφάτης: «Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν» – Μείωση φόρων, αυξήσεις εισοδημάτων και μήνυμα για αυτοδυναμία
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης υπερασπίζεται την κυβερνητική στρατηγική απέναντι στην ακρίβεια, προαναγγέλλει ενισχυμένη στήριξη των νοικοκυριών για τον δύσκολο χειμώνα και στέλνει μήνυμα πολιτικής σταθερότητας. Τι απαντά για την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ και το Thess INTEC, που αποκτά χρηματοδοτική βάση 30 εκατ. ευρώ.

Σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική μείωσης των φόρων, αύξησης των εισοδημάτων και προστασίας των νοικοκυριών από την ακρίβεια, χωρίς να διακινδυνεύσει τη δημοσιονομική σταθερότητα, έστειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης, σε μια παρέμβαση με έντονο οικονομικό, πολιτικό και αναπτυξιακό περιεχόμενο.

Μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης, στην εκπομπή «Blender» με τον δημοσιογράφο Λάζαρο Θεοδωρακίδη, ο κ. Καλαφάτης αναγνώρισε τις πιέσεις που δέχονται οι πολίτες από την ενεργειακή κρίση, το στεγαστικό πρόβλημα και το αυξημένο κόστος ζωής.

Παράλληλα, παρουσίασε την κυβερνητική επιλογή για στοχευμένες παρεμβάσεις ως τον δρόμο που συνδυάζει την κοινωνική προστασία με την οικονομική υπευθυνότητα.

Η συνέντευξή του είχε και σαφείς πολιτικές αναφορές: από τον στόχο της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας και την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέχρι τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις μετά τις εξελίξεις γύρω από την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στο Thess INTEC, το τεχνολογικό πάρκο της Περαίας, το οποίο χαρακτήρισε κομβικό έργο για τη Θεσσαλονίκη του 2030.

«Η κυβέρνηση κινείται άμεσα και αποφασιστικά» – Η απάντηση στην ακρίβεια

Ο Σταύρος Καλαφάτης δεν επιχείρησε να υποβαθμίσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά.

Αντίθετα, αναγνώρισε ότι η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση και το στεγαστικό συνθέτουν ένα ιδιαίτερα πιεστικό περιβάλλον για μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

«Το ζήτημα της ακρίβειας, μαζί με την ενεργειακή κρίση και το στεγαστικό πρόβλημα επιβαρύνουν ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας», τόνισε.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά.

«Η Κυβέρνηση κινείται άμεσα και αποφασιστικά ώστε ν’ ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα», ανέφερε.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης επέμεινε στη σημασία της διατήρησης των οικονομικών αντοχών της χώρας, συνδέοντας τις σημερινές αποφάσεις με την ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές.

«Αυτό που κάνουμε και στο μέτρο που μπορούμε είναι το καλύτερο δυνατό ώστε να μην διακινδυνεύσουμε το μέλλον των επόμενων γενεών», σημείωσε.

Η τοποθέτησή του αναδεικνύει τη βασική κυβερνητική θέση ότι η αντιμετώπιση της ακρίβειας πρέπει να συνδυάζεται με τη διατήρηση δημοσιονομικών περιθωρίων, ώστε η χώρα να μπορεί να ανταποκριθεί και σε μελλοντικές κρίσεις.

Επίδομα θέρμανσης αυξημένο κατά 30% και παρεμβάσεις στα καύσιμα

Ο Σταύρος Καλαφάτης αναφέρθηκε αναλυτικά στο πακέτο στήριξης που προωθεί η κυβέρνηση ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η ενίσχυση των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος θέρμανσης, αλλά και η προσπάθεια περιορισμού των επιβαρύνσεων από τα καύσιμα.

«Προχωρούμε στην ανακοίνωση ενός ολοκληρωμένου πακέτου μέτρων για την ανακούφιση των νοικοκυριών ενόψει της χειμερινής περιόδου», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το πακέτο περιλαμβάνει αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 30%, τη διατήρηση των επιδοτήσεων στα καύσιμα κίνησης και πρόσθετη παρέμβαση στην αντλία με τη συμβολή των διυλιστηρίων.

Η αναφορά αυτή έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι διεθνείς ενεργειακές αναταράξεις ενισχύουν την αβεβαιότητα για τις τιμές των καυσίμων.

Για τα ελληνικά νοικοκυριά, η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων θα εξαρτηθεί από την τελική διαμόρφωση των τιμών, τις πραγματικές ανάγκες κατανάλωσης και τα κριτήρια των ενισχύσεων.

Ο κ. Καλαφάτης παρουσίασε τα μέτρα ως μέρος μιας ευρύτερης κυβερνητικής προσπάθειας να περιοριστούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης χωρίς να δημιουργηθούν νέες δημοσιονομικές ανισορροπίες.

«Επιμένουμε στη μείωση των φόρων και στην αύξηση των εισοδημάτων»

Το κεντρικό πολιτικό μήνυμα της συνέντευξης ήταν η επιμονή του Σταύρου Καλαφάτη στην οικονομική στρατηγική της κυβέρνησης.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης ξεκαθάρισε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη γραμμή της φορολογικής ελάφρυνσης και της ενίσχυσης των εισοδημάτων.

«Γνωρίζουμε τα προβλήματα. Και έχουμε επιλέξει τον δύσκολο δρόμο», υπογράμμισε.

Όπως εξήγησε, η επιλογή αυτή σημαίνει ότι οι παρεμβάσεις πρέπει να σχεδιάζονται με τρόπο που δεν θα απειλεί τη δημοσιονομική ισορροπία.

«Στην πολιτική αυτή επιμένουμε. Την πολιτική της μείωσης των φόρων, της αύξησης των εισοδημάτων, της καταπολέμησης των φαινομένων αισχροκέρδειας με συνεχείς ελέγχους και σκληρά πρόστιμα», ανέφερε.

Ο κ. Καλαφάτης συνέδεσε τις φορολογικές ελαφρύνσεις με την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης, ενώ παράλληλα έδωσε έμφαση στον ρόλο των ελέγχων για την αντιμετώπιση αθέμιτων πρακτικών στην αγορά.

Η αναφορά του στην αισχροκέρδεια έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η αύξηση του κόστους ενέργειας και των βασικών αγαθών εντείνει την ανάγκη εποπτείας της αγοράς.

Ο υφυπουργός υποστήριξε ότι ο συνδυασμός οικονομικής ανάπτυξης, φορολογικών παρεμβάσεων και ελέγχων μπορεί να προσφέρει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα των πολιτών.

«Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν» – Η αιχμή κατά του λαϊκισμού

Ο Σταύρος Καλαφάτης έδωσε και σαφές πολιτικό στίγμα, απορρίπτοντας τις εύκολες υποσχέσεις και τις προτάσεις που, κατά την κυβερνητική αντίληψη, δεν συνοδεύονται από επαρκή δημοσιονομική τεκμηρίωση.

«Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Και η χώρα το πλήρωσε ακριβά όταν, κάποιες φορές, ακούσαμε τις φωνές του λαϊκισμού», τόνισε.

Η συγκεκριμένη αναφορά παραπέμπει στην εμπειρία της οικονομικής κρίσης και στη συζήτηση για τη σχέση ανάμεσα στις πολιτικές υποσχέσεις και στις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η κυβερνητική πολιτική θα αξιολογηθεί από τους πολίτες με βάση τα αποτελέσματά της.

«Ο βηματισμός αυτός πιστεύουμε ότι στο τέλος της ημέρας θα αξιολογηθεί θετικά από τους πολίτες», σημείωσε.

Πρόκειται για την πολιτική εκτίμηση του ίδιου, η οποία συνδέεται με την κυβερνητική επιδίωξη να αναδείξει τη σταθερότητα και τη συνέπεια ως βασικά στοιχεία της οικονομικής της πολιτικής.

Καλαφάτης για αυτοδυναμία: «Όσο πιο αποτελεσματικοί είμαστε, τόσο πιο κοντά στον στόχο»

Απαντώντας σε ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις και την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κυβέρνηση, ο Σταύρος Καλαφάτης έθεσε ως βασική πολιτική προτεραιότητα την αποτελεσματική αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων.

«Όσο πιο γρήγοροι και αποτελεσματικοί είμαστε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των συμπολιτών μας τόσο πιο κοντά θα είμαστε στον στρατηγικό μας στόχο που είναι η αυτοδυναμία», ανέφερε.

Η τοποθέτησή του δείχνει ότι η κυβέρνηση συνδέει την επιδίωξη της αυτοδυναμίας με την οικονομική και διοικητική αποτελεσματικότητα.

Ο υφυπουργός απέφυγε να επικεντρωθεί στις κινήσεις των άλλων κομμάτων.

«Το τι κάνουν τα άλλα κόμματα δεν μας απασχολεί», δήλωσε.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η τελική αξιολόγηση θα γίνει από τους πολίτες, με κριτήριο τη διαχείριση των κρίσεων και το κυβερνητικό έργο.

«Οι πολίτες θα αξιολογήσουν πεπραγμένα, συμπεριφορές και κυρίως ικανότητες», σημείωσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι έχει αποδείξει την ικανότητά του στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων.

Η αναφορά αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβερνητικής πλευράς να αναδείξει τη σταθερότητα και την εμπειρία ως βασικά χαρακτηριστικά της πολιτικής της πρότασης.

Μήνυμα για Γκίλφοϊλ: «Οι σχέσεις Ελλάδας–ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η απάντηση του Σταύρου Καλαφάτη για τις εξελίξεις γύρω από την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ και την αποχώρησή της από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης απέφυγε να σχολιάσει τις αποφάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, επιλέγοντας να δώσει έμφαση στη στρατηγική διάσταση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

«Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο των τελευταίων δεκαετιών», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνεργασία των δύο χωρών έχει αποκτήσει ιδιαίτερο βάθος και καλύπτει πολλαπλούς τομείς.

«Είναι μια στρατηγική σχέση φιλίας και συνεργασίας που οικοδομείται καθημερινά με πρακτικές και πολιτικές που ενισχύουν ταυτόχρονα και τη θέση της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε.

Ο κ. Καλαφάτης στάθηκε ιδιαίτερα στη γεωπολιτική, πολιτική, αμυντική και ενεργειακή σημασία αυτής της συνεργασίας.

Υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει ενισχύσει τη διεθνή θέση της τα τελευταία χρόνια και εξαιτίας της στρατηγικής σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το σημαντικότερο μήνυμά του ήταν ότι η συνεργασία αυτή έχει θεσμικό και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.

Όπως ξεκαθάρισε, θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για τη διπλωματική της εκπροσώπηση, αποφάσεις τις οποίες η ελληνική πλευρά δεν σχολιάζει.

Με αυτόν τον τρόπο, ο υφυπουργός Ανάπτυξης διαχώρισε τη στρατηγική σχέση των δύο χωρών από τις εξελίξεις που αφορούν συγκεκριμένα πρόσωπα.

Thess INTEC: Χρηματοδοτική βάση 30 εκατ. ευρώ για το τεχνολογικό πάρκο της Περαίας

Σημαντικό μέρος της συνέντευξης αφιερώθηκε στο Thess INTEC, το έργο τεχνολογικής και ερευνητικής ανάπτυξης που σχεδιάζεται στην περιοχή της Περαίας.

Ο Σταύρος Καλαφάτης αναγνώρισε ότι η υλοποίηση του έργου έχει αντιμετωπίσει τεχνικές δυσκολίες και καθυστερήσεις.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η κυβερνητική βούληση για την προώθησή του παραμένει σταθερή.

«Το έργο αποτελεί οργανικό κομμάτι του αναπτυξιακού σχεδιασμού μας για τη Βόρεια Ελλάδα. Η βούληση του Πρωθυπουργού και του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι δεδομένη», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το έργο διαθέτει πλέον χρηματοδοτική βάση ύψους 30 εκατ. ευρώ, μέσω πόρων από το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του υπουργείου Ανάπτυξης.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι για την ολοκλήρωση και την περαιτέρω ανάπτυξή του θα απαιτηθεί και η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σημαντικό στοιχείο του σχεδιασμού, καθώς το Thess INTEC φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως κόμβος συνεργασίας επιχειρήσεων, πανεπιστημίων και ερευνητικών φορέων.

Η ύπαρξη χρηματοδοτικής βάσης, πάντως, δεν σημαίνει ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι τεχνικές και κατασκευαστικές διαδικασίες.

Ο ίδιος ο κ. Καλαφάτης αναγνώρισε τις καθυστερήσεις, επιμένοντας όμως ότι το έργο προχωρά.

«Ναυαρχίδα της καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη»

Ο Σταύρος Καλαφάτης περιέγραψε το Thess INTEC ως βασικό πυλώνα του αναπτυξιακού σχεδιασμού για τη Θεσσαλονίκη της επόμενης δεκαετίας.

«Φιλοδοξούμε να είναι η ναυαρχίδα του τοπικού οικοσυστήματος καινοτομίας της Θεσσαλονίκης», υπογράμμισε.

Ο υφυπουργός συνέδεσε το τεχνολογικό πάρκο με τους ήδη υπάρχοντες ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς φορείς της πόλης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το οποίο χαρακτήρισε κορυφαίο ερευνητικό κέντρο της χώρας στον τομέα της εφαρμοσμένης έρευνας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ΝΟΗΣΙΣ, το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, καθώς και στα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης.

Η επιδίωξη είναι να δημιουργηθεί ένα περισσότερο συνεκτικό περιβάλλον συνεργασίας μεταξύ έρευνας, εκπαίδευσης, επιχειρηματικότητας και τεχνολογικής ανάπτυξης.

Ένα τέτοιο οικοσύστημα θα μπορούσε να συμβάλει στην αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων, στην ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων και στη δημιουργία νέων επαγγελματικών ευκαιριών.

Για τη Θεσσαλονίκη, το Thess INTEC αποτελεί μια προσπάθεια ενίσχυσης του ρόλου της πόλης ως περιφερειακού κέντρου τεχνολογίας και καινοτομίας.

«Χτίζουμε βήμα βήμα ένα ισχυρό οικοσύστημα καινοτομίας για τη Θεσσαλονίκη του 2030», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαφάτης.

Από την αντιμετώπιση της ακρίβειας στη Θεσσαλονίκη του 2030

Η συνέντευξη του Σταύρου Καλαφάτη ανέδειξε δύο βασικές κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής.

Η πρώτη αφορά την άμεση αντιμετώπιση των οικονομικών πιέσεων που δέχονται τα νοικοκυριά, με φορολογικές παρεμβάσεις, ενίσχυση εισοδημάτων, επιδοτήσεις και ελέγχους στην αγορά.

Η δεύτερη αφορά τη δημιουργία μακροπρόθεσμων αναπτυξιακών δυνατοτήτων, με έμφαση στην έρευνα, στην τεχνολογία και στην καινοτομία.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε ότι αυτές οι δύο κατευθύνσεις δεν είναι ανταγωνιστικές, αλλά συμπληρωματικές.

Η κοινωνική προστασία απαιτεί δημοσιονομικές αντοχές, ενώ η οικονομική ανάπτυξη χρειάζεται επενδύσεις που δημιουργούν νέες δυνατότητες για τις επόμενες γενιές.

Παράλληλα, με τις αναφορές του στην αυτοδυναμία και στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Καλαφάτης έδωσε στη συνέντευξη ευρύτερο πολιτικό περιεχόμενο.

Το κεντρικό μήνυμά του ήταν ότι η κυβέρνηση επιλέγει να συνδυάσει την άμεση στήριξη των πολιτών με τη δημοσιονομική σταθερότητα και έναν μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχεδιασμό.

Για τον ίδιο, η μείωση των φόρων, η αύξηση των εισοδημάτων και η προώθηση έργων όπως το Thess INTEC αποτελούν διαφορετικές πλευρές της ίδιας πολιτικής κατεύθυνσης.

Και όπως υπογράμμισε, η τελική αξιολόγηση αυτής της στρατηγικής ανήκει στους πολίτες.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο