Γεωπολιτικά

Πετρελαιοκηλίδα στα Εμιράτα: Κλειστές παραλίες, ανησυχία για το νερό — Το άλλο μέτωπο του πολέμου

Πετρελαιοκηλίδα στα Εμιράτα: Κλειστές παραλίες, ανησυχία για το νερό — Το άλλο μέτωπο του πολέμου
Επιχείρηση περιορισμού της ρύπανσης στο Ουμ αλ Κουέιν, βόρεια του Ντουμπάι. Αναλυτές προειδοποιούν για πιθανή απειλή σε λιμάνια και εγκαταστάσεις αφαλάτωσης, χωρίς επιβεβαιωμένη διακοπή λειτουργίας τους.

Μια πετρελαιοκηλίδα στα ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αναδεικνύει μια λιγότερο ορατή διάσταση της κρίσης στον Κόλπο: τον κίνδυνο η θαλάσσια ρύπανση να επηρεάσει τις ακτές, την αλιεία και υποδομές ζωτικής σημασίας.

Οι αρχές έχουν προχωρήσει σε προσωρινό κλείσιμο όλων των παραλιών και παράκτιων περιοχών στο Ουμ αλ Κουέιν, βόρεια του Ντουμπάι, μετά τον εντοπισμό διαρροής πετρελαίου από δεξαμενόπλοιο.

Συνεργεία επιχειρούν για τον περιορισμό και τον καθαρισμό της ρύπανσης, ενώ συνεχίζονται οι περιβαλλοντικές αξιολογήσεις. Την ίδια ώρα, εκτιμήσεις για την πιθανή μετακίνηση της κηλίδας στρέφουν την προσοχή σε λιμάνια και εγκαταστάσεις αφαλάτωσης των βόρειων εμιράτων.

Η ρύπανση έφτασε στις ακτές

Το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος των ΗΑΕ ανακοίνωσε την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου ότι το σύστημα παρακολούθησής του εντόπισε θαλάσσια ρύπανση από δεξαμενόπλοιο, η οποία επηρέασε τις παραλίες του Ουμ αλ Κουέιν.

Οι επιχειρήσεις περιλαμβάνουν περιορισμό της εξάπλωσης, αποκλεισμό πληγεισών περιοχών, καθαρισμό και αποκατάσταση.

Το κλείσιμο των ακτών παραμένει προληπτικό μέτρο μέχρι να ολοκληρωθούν οι τεχνικές αξιολογήσεις και να καθοριστούν οι αναγκαίες ενέργειες προστασίας. Παράλληλα, οι αρχές κάλεσαν τους αλιείς και τους άλλους χρήστες της θάλασσας να αποφεύγουν τις επηρεαζόμενες περιοχές.

Γιατί η αφαλάτωση βρίσκεται στο επίκεντρο

Σύμφωνα με το Al-Monitor, η εταιρεία ναυτιλιακών πληροφοριών Windward είχε εντοπίσει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα δεξαμενόπλοιο με διαρροή περίπου 25 χιλιόμετρα από την ακτή.

Το μοντέλο της προέβλεπε πιθανή μεταφορά πετρελαίου προς τη Σάρτζα και το Ατζμάν, με ενδεχόμενο προσέγγισης λιμένων και σημείων υδροληψίας εγκαταστάσεων αφαλάτωσης, εφόσον η διαρροή δεν σταματούσε.

Πρόκειται για εκτίμηση κινδύνου, όχι για επιβεβαιωμένη προσβολή ή διακοπή λειτουργίας αυτών των υποδομών.

Η διάκριση έχει ιδιαίτερη σημασία για τα Εμιράτα, όπου η αφαλάτωση καλύπτει μεγάλο μέρος των αναγκών σε πόσιμο νερό. Η προστασία της παράκτιας ζώνης συνδέεται, επομένως, και με την ασφάλεια βασικών υπηρεσιών.

Δυσάρεστες οσμές σε τρία εμιράτα

Κάτοικοι στη Σάρτζα, στο Ατζμάν και στο Ουμ αλ Κουέιν ανέφεραν ασυνήθιστες οσμές.

Το αρμόδιο υπουργείο διαβεβαίωσε ότι οι αναφερόμενες οσμές δεν συνιστούν κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων, σύμφωνα με την ενημέρωσή του.

Η διαβεβαίωση αφορά τις οσμές που αξιολογήθηκαν. Οι περιορισμοί στις πληγείσες ακτές και οι οδηγίες προς τους αλιείς εξακολουθούν να αποτελούν μέρος της αντιμετώπισης του περιστατικού.

Ένα περιβαλλοντικό συμβάν μέσα σε ζώνη σύγκρουσης

Το περιστατικό εκδηλώνεται ενώ οι επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων έχουν αυξήσει την ανασφάλεια στις θαλάσσιες διαδρομές του Κόλπου.

Η διαρροή προσθέτει ένα διαφορετικό βάρος στην κρίση: ακόμη και όταν η ζημιά ξεκινά από ένα πλοίο, οι συνέπειες μπορούν να μεταφερθούν από τα ρεύματα σε ακτές και οικονομικές δραστηριότητες.

Η αιτία της συγκεκριμένης διαρροής και η ταυτότητα του υπεύθυνου δεξαμενόπλοιου δεν είχαν επιβεβαιωθεί επισήμως στην ενημέρωση των αρχών που εξετάστηκε. Συνεπώς, δεν μπορεί να αποδοθεί με βεβαιότητα σε συγκεκριμένη επίθεση ή δράστη.

Η ασφάλεια του Κόλπου περνά και από τις ακτές

Η υπόθεση αναδεικνύει τη σύνδεση ανάμεσα στη ναυσιπλοΐα, την περιβαλλοντική προστασία και την ανθεκτικότητα των κρατών του Κόλπου.

Μια πετρελαιοκηλίδα μπορεί να επιβαρύνει την αλιεία, την πρόσβαση στις παραλίες και τη λειτουργία παράκτιων δραστηριοτήτων. Αν πλησιάσει κρίσιμες εγκαταστάσεις, απαιτεί πρόσθετα μέτρα προστασίας και επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Για τα ΗΑΕ, η άμεση προτεραιότητα είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης και η αποτίμηση της ζημιάς. Τα επόμενα κρίσιμα στοιχεία θα είναι η έκταση της ρύπανσης, η διακοπή της διαρροής και τα αποτελέσματα της παρακολούθησης κοντά στις υποδομές.

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της κρίσης δεν μετριέται μόνο στην επιφάνεια της θάλασσας. Μετριέται και στην πίεση που μπορεί να ασκήσει στις υπηρεσίες και στους φυσικούς πόρους από τους οποίους εξαρτάται η καθημερινή ζωή.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο