Αρτέμης Σώρρας

Αρτέμης Σώρρας
Ο Αρτέμης Σώρρας είναι επιχειρηματίας, επικεφαλής της οργάνωσης Ελλήνων Συνέλευσις (Ε.ΣΥ.) και αμφιλεγόμενο πρόσωπο

Τον Ιούνιο του 2018 προφυλακίστηκε με κατηγορίες για συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και απάτης κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και τραπεζών με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Τον Νοέμβριο του 2018 καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών για διασπορά ψευδών ειδήσεων κατ’ εξακολούθηση, ενώ τον Δεκέμβριο του 2019 ανακοινώθηκε νέα ποινή έξι ετών για απόπειρα απάτης εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Γεννήθηκε το 1966 στην Πάτρα, είναι παντρεμένος με τη Βάια Σώρρα και μαζί έχουν τρία παιδιά. Έζησε για πολλά χρόνια στην Πάτρα, όπου εργάστηκε ως επιχειρήματιας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα υπήρξε ιδιοκτήτης μάντρας αυτοκινήτων, η οποία πλέον είναι ανενεργή. Επί σειρά ετών είχε και έναν παιδότοπο, τον οποίο λειτουργούσε από κοινού με τη σύζυγο του. Στο παρελθόν είχε ασχοληθεί και με τη σωματοδόμηση. Σύμφωνα με επίσημα φορολογικά στοιχεία του κράτους, το οικογενειακό τους εισόδημα δεν ξεπερνούσε τις 40.000 Ευρώ, ενώ ο ίδιος δεν είχε πραγματοποιήσει την υποβολή φορολογικής δήλωσης για πολλά χρόνια.

Το 2012 ο Αρτέμης Σώρρας προχώρησε στην ίδρυση της ΜΚΟ με ονομασία End National Debt, και υποστήριξε σε διάφορα ελληνικά ΜΜΕ ότι ο ίδιος έχει την δυνατότητα να ξεπληρώσει πλήρως το χρέος του Ελληνικού κράτους με ομόλογα ύψους 200 δις. Σε άλλες συνεντεύξεις είχε αναφέρει ότι η περιουσία του ξεπερνάει τα 2,7 τρις ευρώ. Επίσης, έκανε λόγο ότι η εν λόγω περιουσία προέρχεται από την πώληση «διαστημικής τεχνολογίας» (σύμφωνα με τον ίδιο ήταν ένα «σύστημα τεχνολογίας του Απόλλωνα»), την οποία «ανέπτυξε» και εν συνεχεία «πούλησε» στην Αμερικάνικη κυβέρνηση. Σε εκδήλωση που πραγματοποίησε τον Σεπτέμβριο του 2012, υποστήριξε ότι τα χρηματικά ποσά έγιναν άμεσα διαθέσιμα στο ελληνικό κράτος αλλά η κυβέρνηση Σαμαρά δεν τα δέχθηκε, ισχυρισμός που γρήγορα αποδείχθηκε ψευδής.

  • Τον Ιανουάριο του 2017, ασκήθηκε εις βάρος του δίωξη για υποκίνηση μίσους με ρατσιστικό λόγο κατ’ εξακολούθηση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας.
  • Οι αξιόποινες πράξεις αφορούν διαδικτυακή συνέντευξη & ανάρτηση στο Facebook τον Σεπτέμβριο του 2016, όπου δήλωσε αντίστοιχα ότι «είναι ύβρις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες να βλέπεις ανάπηρους να κάνουν παραολυμπιάδα» κι ότι θεωρεί «τεράστια προσβολή και βεβήλωση για όλους τους ανθρώπους Έλληνες τους παραολυμπιακούς αγώνες που τα ζώα μας επιβάλλουν στον πλανήτη μας».
  •  Στις 9 Μαρτίου 2020, το Β’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών καταδίκασε τον Αρτέμη Σώρρα σε φυλάκιση 2 ετών και πρόστιμο 15.000 ευρώ για μισαναπηρισμό και αντισημιτισμό (παραβιάσεις του αντιρατσιστικού νόμου), συνεκδικάζοντας δύο δίκες σε βάρος του.

Αρτέμης Σώρρας σχετικές ειδήσεις: