Οδηγός

Εργασιακά 2022: Έρχονται αυξήσεις σε μισθούς, επιδόματα και πρώτο ένσημο

Εργασιακά 2022: Έρχονται αυξήσεις σε μισθούς, επιδόματα και πρώτο ένσημο
Εργασιακά 2022: Νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ για χιλιάδες εργαζομένους με την έναρξη του νέου έτους.

Νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ για χιλιάδες εργαζομένους με την έναρξη του νέου έτους. Συγκεκριμένα, περισσότερα χρήματα στους λογαριασμούς τους θα δουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα αλλά και οι δικαιούχοι επιδομάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ. Παράλληλα, ξεκινά το “Πρώτο ένσημο” ενώ διευρύνεται και το πρόγραμμα των 100.000 νέων θέσεων εργασίας.

Αύξηση 2% του κατώτατου μισθού

Από 1 Ιανουαρίου 2022 αυξάνεται και επίσημα ο κατώτατος μισθός σε περίπου 450.000 εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι από τα 650 που είναι σήμερα θα ανέλθει στα 663 ευρώ, αύξηση δηλαδή 2%. Αυτό σημαίνει πως θα είναι κατά 195 ευρώ υψηλότερος ο κατώτατος μισθός αν συνυπολογισθούν και οι τριετίες στους έμπειρους υπαλλήλους.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω οι διαφορές θα είναι οι εξής:

  • Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 2% και ορίζεται στα 663 ευρώ από 650 προηγουμένως.
  •  Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται επίσης κατά 2% και ορίζεται στα 29,62 ευρώ από 29,04 ευρώ προηγουμένως

Παράλληλα, όπως έχει ήδη προαναγγελθεί ανάλογα με την πορεία των δημοσιονομικών θα εξεταστεί αν το 5% θα αποτελέσει σωρευτική αύξηση (δηλαδή 2%+ 3%).Με την αύξηση 2% συν 3% ο κατώτατος μισθός θα φθάσει στα 663 ευρώ τον Ιανουάριο 2022 και στα 682,5 ευρώ το β’ εξάμηνο του έτους.

Αυξάνονται και τα επιδόματα ανεργίας

Οι δικαιούχοι των επιδομάτων του ΟΑΕΔ θα δουν και αυτοί αυξήσεις, καθώς η 2% αύξηση του κατώτατου μισθού φέρνει αυξήσεις και σε μια σειρά επιδομάτων.

Από 1η Ιανουαρίου το επίδομα ανεργίας θα φτάσει στα 407 ευρώ από 399,25 ευρώ που είναι σήμερα. Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος).

Το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ δεν θα αυξηθεί, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό.

«Πρώτο ένσημο» και χιλιάδες επιδοτούμενες θέσεις από το νέο έτος

Το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ εξέδωσε διευκρινίσεις αναφορικά με τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας «πρώτο ένσημο» και το ανοιχτό πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που επιθυμούν να προσλάβουν εργαζόμενο μέσω του προγράμματος αυτού θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση ένταξης στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ από 1/1/2022, καθώς επεκτείνεται από 1/1/2022 για άλλες 50.000 νέες θέσεις εργασία.

Από 1/1/2022, θα είναι διαθέσιμο και το «Ανοικτό πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας για την πρώτη πρόσληψη νέων ηλικίας 18-29 ετών -«ΠΡΩΤΟ ΕΝΣΗΜΟ»» και οι επιχειρήσεις– εργοδότες που επιθυμούν να προσλάβουν νέο, ηλικίας 18-29 ετών χωρίς προηγούμενη προϋπηρεσία, θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ένταξης (ειδικό έντυπο) στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments