Οικονομία

Γιώργος Χουλιαράκης: Εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες έως τον Αύγουστο

Γιώργος Χουλιαράκης: Εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες έως τον Αύγουστο
Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης δεσμεύτηκε από το βήμα της Βουλής ότι μέχρι το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο η κυβέρνηση θα εξοφλήσει πλήρως όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Ο Γιώργος Χουλιαράκης είπε ότι «ο στόχος μας είναι η πλήρης εξόφληση μέχρι το τέλος του προγράμματος, δηλαδή τον Αύγουστο του 2018. Είναι απολύτως εφικτό αυτό να γίνει , τόσο μέσω της αξιοποίησης των ταμειακών διαθεσίμων όσο και με την ενίσχυση των πιστώσεων αυτών από το πρόγραμμα του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας. Τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου δεν ήταν ποτέ στο υγιές επίπεδο που είναι τον τελευταίο χρόνο».

Ο τομεάρχης οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας ο όποιος και έκανε την επίκαιρη ερώτηση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στον αναπληρωτή υπουργό ανέφερε ότι παρόμοιες υποσχέσεις η κυβέρνηση έχει δώσει και στο παρελθόν.

«Πήρατε 5 δισεκατομμύρια πόρους από τους δανειστές και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές παραμένουν εκεί που ήταν περίπου το 2014. Η πλήρης εκκαθάριση των οφειλών έχει παραπεμφθεί στις αριστερές καλένδες. Με βάση τα κείμενα που έχετε υπογράψει η αποπληρωμή θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στο τέλος του 2016. Στη συνέχεια έγινε μετάθεση για το τέλος του 2017 και μετά υπήρξε περαιτέρω δέσμευση για το 2018. Σήμερα δεσμευθήκατε ότι μέχρι τον Αύγουστο θα αποπληρωθούν πλήρως. Μακάρι αυτό να γίνει . Ομως με όλα αυτά επιβεβαιώνεται η κυβερνητική αδυναμία ,η ανικανότητα και η αναποτελεσματικότητα. Η σημερινή κυβέρνηση δεν θέλει, δεν ξέρει και δεν μπορεί να ρίξει ρευστότητα στην οικονομία».

Ο κ. Χουλιαράκης στη δευτερολογία του ανέφερε ότι από το Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Ιανουάριο του 2018 υπάρχει καθαρή μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 2. 882.000.000 € . Ομως πρόσθεσε πως το ύψος τους παραμένει ακόμα στα 2,4 δις ευρώ. «Τα ληξιπρόθεσμα είναι ένα πρόβλημα και πρέπει να λυθεί. Το Σεπτέμβριο του 2015 τα ληξιπρόθεσμα ξεπερνούσαν τα πέντε δις. Τον Ιανουάριο του 18 τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι είναι κάτω από τα 2,5 δις . Δεσμεύομαι ότι το υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμων θα έχει μηδενιστεί μέχρι το τέλος του προγράμματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments