Ένωση Κεντρώων

Ένωση Κεντρώων
Η Ένωση Κεντρώων (Ε.Κ.) είναι κεντρώο ελληνικό πολιτικό κόμμα που ιδρύθηκε το 1992. Ιδρυτής και πρόεδρος του κόμματος είναι ο Βασίλης Λεβέντης. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος.

Η Ένωση Κεντρώων (Ε.Κ.) είναι κεντρώο ελληνικό πολιτικό κόμμα που ιδρύθηκε το 1992. Ιδρυτής και πρόεδρος του κόμματος είναι ο Βασίλης Λεβέντης. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος. Η Ένωση Κεντρώων ιδρύθηκε στις 2 Μαρτίου 1992 ως “Ένωση Κεντρώων και Οικολόγων”. Αποτέλεσε την πολιτική συνέχεια του οικολογικού κόμματος “Ελεύθεροι'”, που είχε ιδρύσει το 1984 ο Βασίλης Λεβέντης σε συνεργασία με το κόμμα Κέντρο-Δημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος του Γεωργίου Γ. Παπανδρέου. Ο ίδιος, κατά δήλωση του, εμπνεύστηκε το όνομα του αρχικού αυτού κόμματος από το πρώτο οικολογικό κόμμα της Γερμανίας, όπου και είχε κάνει τα προηγούμενα χρόνια το μεταπτυχιακό του. Η φράση και Οικολόγων αφαιρέθηκε αργότερα ώστε να μην υπάρχει σύγχυση με άλλα κόμματα που ιδρύονταν κατά καιρούς στην Ελλάδα.

Διεκδικεί ανάμεσα σε άλλες πολιτικές οργανώσεις τη συνέχεια του ιστορικού πολιτικού χώρου του Κέντρου , οι αρχές του οποίου εκφράστηκαν στις αρχές και στα μέσα του περασμένου αιώνα από τους Γεώργιο Παπανδρέου και Αλέξανδρο Παπαναστασίου. Το αρχικό σήμα του κόμματος ήταν το ουράνιο τόξο. Όμως αυτό αργότερα αφαιρέθηκε για να μην υπάρχει πολιτική ή οποιαδήποτε άλλη συσχέτιση του κόμματος με το κόμμα Ουράνιο Τόξο με έδρα τη Φλώρινα.

Η Ένωση Κεντρώων έλαβε μέρος σε όλες τις εκλογές από τις αναπληρωματικές της Β’ Αθήνας του 1992 με πληρότητα συνδυασμών σε όλη τη χώρα.

Στις δύο αναμετρήσεις του 2015 αύξησε σημαντικά τη δύναμή της. Τον Ιανουάριο έλαβε 1,79% και σημείωσε υψηλά ποσοστά στην Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, όπου δεκαπλασίασε τα ποσοστά της. Η άνοδος αυτή οφείλεται κατά πολλούς στην εβδομαδιαία εκπομπή του Βασίλη Λεβέντη στην Πέλλα Τηλεόραση, που εκπέμπει στη Κεντρική Μακεδονία.

Περισσότερο ενισχυμένη βγήκε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, όταν πέτυχε την είσοδό της στο Κοινοβούλιο για πρώτη φορά στην ιστορία της, με ποσοστό 3,43% και 9 βουλευτές.

Στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 έλαβε ποσοστό 1,24% και κατά συνέπεια δεν κατάφερε να εισέλθει στη Βουλή.

Οι σημερινές προτάσεις της Ένωσης Κεντρώων για έξοδο από την οικονομική κρίση αφορούν στη δραστική περιστολή των κρατικών δαπανών και των δαπανών του ασφαλιστικού συστήματος ως εξής:

  • Κατάργηση της πολυθεσίας των Δημοσίων και Κρατικών Λειτουργών
  • Απαγόρευση δεύτερης ή τρίτης σύνταξης, όταν η πρώτη είναι μεγαλύτερη των 1500€ τον μήνα
  • Απαγόρευση στους συνταξιούχους να εργάζονται όταν η μηνιαία σύνταξή τους υπερβαίνει τα χίλια ευρώ
  • Απόλυση όλων των αργομίσθων από το δημόσιο
  • Άμεση κατάργηση κάθε κρατικής επιχορήγησης προς τα κόμματα και την παύση καταβολής συντάξεων σε όλους όσους διετέλεσαν βουλευτές ή κρατικοί αξιωματούχοι
  • Καταγραφή των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα και απέλαση όσων δεν συμμετείχαν σε αυτήν
  • Μείωση αποδοχών αιρετών και διορισμένων αξιωματούχων κατά 50%
  • Μέγιστος χρόνος παραμονής κάποιου ως μέλους του κοινοβουλίου τα 12 έτη
  • Άμεση απόλυση από τη βουλή υπαλλήλων που διορίστηκαν με συμφωνία των κομμάτων και έχουν συγγενική σχέση με νυν ή πρώην βουλευτές
  • Αποσπασμένοι ή μετακλητοί υπάλληλοι να επιστρέψουν άμεσα στις υπηρεσίες όπου οργανικά ανήκουν

Η Ένωση Κεντρώων τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της παραμονής στο Ευρώ.

Ένωση Κεντρώων σχετικές ειδήσεις: