Policy Briefs

Φυτοφάρμακα: Αυστηρή εφαρμογή των ευρωπαικών κανονισμών

Φυτοφάρμακα: Αυστηρή εφαρμογή των ευρωπαικών κανονισμών
Οι περιβαλλοντικές ενώσεις ζητούν από τους βουλευτές αυστηρή εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανονισμών.

Στο πλαίσιο μιας κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών ενώσεων κάλεσαν τους ευρωβουλευτές να εφαρμόσουν αυστηρά τους κανόνες της ΕΕ εν αναμονή του επόμενου κανονισμού για την αειφόρο χρήση φυτοφαρμάκων (SUR).

Αρκετές περιβαλλοντικές κινήσεις ακούστηκαν την Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου, στην Εθνοσυνέλευση, από μια εξεταστική επιτροπή που είναι υπεύθυνη για τη μελέτη της αδυναμίας της Γαλλίας να επιτύχει τους στόχους μείωσης των φυτοφαρμάκων, που περιλαμβάνονται στα διάφορα σχέδια της κυβέρνησης Ecophyto.

« Θέλουμε να κατανοήσουμε το χάσμα μεταξύ των φιλοδοξιών του σχεδίου Ecophyto II και των αποτελεσμάτων », εξήγησε ο Frédéric Descrozaille, βουλευτής (Renaissance) και πρόεδρος της επιτροπής, ενώπιον αρκετών εκπροσώπων της ένωσης.

Το σχέδιο Ecophyto, Ecophyto II και II+, που ξεκίνησε το 2009 μετά το Περιβαλλοντικό Φόρουμ της Grenelle το 2018, στοχεύει στη μείωση της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων κατά 50%.

Το αποτέλεσμα? «Μικτό, ακόμη και ειλικρινά αρνητικό», παραδέχεται ο κ. Descrozaille. Αν το 2019 σημειώθηκε σαφής πτώση στις πωλήσεις φυτοϋγειονομικών προϊόντων, ανέκαμψαν κατά 23% το 2020. «Τα τελευταία 10 χρόνια, [αυτές] παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα» , αναγνωρίζει ακόμη και η κυβέρνηση.

Σε ευρωπαϊκή κλίμακα, η στρατηγική «Farm to Fork» στοχεύει επίσης στη μείωση της χρήσης και του κινδύνου φυτοφαρμάκων κατά 50% έως το 2030. Εκτός από σπάνιες χώρες όπως η Δανία, η χρήση συνεχίζει να αυξάνεται στην ΕΕ.

Καμία πολιτική βούληση

Τι συνέβη λοιπόν τα τελευταία δέκα χρόνια; Για τον François Veillerette, εκπρόσωπο για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Générations, οι αρχικές προθέσεις ήταν καλές και η αρχική δυναμική ήταν θετική. Αλλά οι στόχοι σταδιακά απομακρύνθηκαν, λόγω «έλλειψης πολιτικής βούλησης», επικαλούμενος τη σαφή δήλωση του Νικολά Σαρκοζί το 2011 στο Agricultural Show: το περιβάλλον «αρχίζει να τα πάει καλά». 

Επιπλέον,  «δεν υπήρχαν υποχρεωτικοί στόχοι, λίγοι περιορισμοί, λίγη φορολογία» , λυπάται ο ακτιβιστής, ο οποίος συνέβαλε ως μέτοχος στην υλοποίηση του Ecophyto. Εκφράζει επίσης τη λύπη του για την «έλλειψη ενθουσιασμού» στο επάγγελμα. Εστιάζοντας στην τεχνική πρόοδο – χρήση drones, δορυφόρων κ.λπ. -, η FNSEA, «έκανε τα πάντα για να αποφύγει μια συστημική προσέγγιση» .

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το σύστημα που πρέπει να αναθεωρηθεί: πρέπει να αλλάξουμε ανάντη και κατάντη, να δημιουργήσουμε νέες αγορές, να συμμετάσχουμε στους συνεταιρισμούς.

Μεταξύ των επιτυχιών που παραχωρήθηκαν είναι τα aγροκτήματα DEPHY, ένα δίκτυο που πειραματίζεται με τεχνικές βιοελέγχου με αποτέλεσμα τη μείωση των φυτοφαρμάκων, χωρίς συνέπειες στις αποδόσεις και την οικονομία του αγροκτήματος. «Δεν είναι αρκετά πολλά, δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά», ωστόσο, η απόχρωση François Veillerette .

Ένας στόχος, ωστόσο, βρίσκεται στο σωστό δρόμο: η μαζική απόσυρση των πιο επικίνδυνων μορίων (καρκινογόνο-μεταλλαξιογόνο-ρεπρωτοτοξικό τύπου 1, γνωστό ως CMR1). «Αυτό δεν συνδέεται με το γαλλικό σχέδιο, αλλά αποκλειστικά με μια αλλαγή στην ευρωπαϊκή νομοθεσία », υπογραμμίζει ο ακτιβιστής. Από τον ευρωπαικό κανονισμό του 2009, οι δραστικές ουσίες που ταξινομούνται ως καρκινογόνες δεν μπορούν να διατεθούν στην αγορά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments