Policy Briefs

Η Κομισιόν σκληραίνει τη στάση της: Πρόταση για πάγωμα εμπορίου και κυρώσεις κατά Ισραήλ λόγω Γάζας

Η Κομισιόν σκληραίνει τη στάση της: Πρόταση για πάγωμα εμπορίου και κυρώσεις κατά Ισραήλ λόγω Γάζας

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Η Κομισιόν σκληραίνει τη στάση της: Πρόταση για πάγωμα εμπορίου και κυρώσεις κατά Ισραήλ λόγω Γάζας

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Αναστολή προνομιακών δασμών ύψους 5,8 δισ. ευρώ, κυρώσεις σε Μπεν Γκβιρ και Σμότριτς, με στόχο την άσκηση πίεσης για ανθρωπιστική εκεχειρία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Τετάρτη ένα πακέτο προτάσεων που σηματοδοτεί την πιο αποφασιστική κίνηση της Ένωσης απέναντι στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Η πρόταση της επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας, προβλέπει:

  • Αναστολή των προνομιακών ρυθμίσεων ελεύθερου εμπορίου, που σήμερα καλύπτουν ισραηλινές εξαγωγές αξίας περίπου 5,8 δισ. ευρώ ετησίως.
  • Στοχευμένες κυρώσεις στους υπουργούς της κυβέρνησης Νετανιάχου Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ (Εσωτερικής Ασφάλειας) και Μπεζαλέλ Σμότριτς (Οικονομικών).
  • Περιοριστικά μέτρα σε βίαιους εποίκους και μέλη της Χαμάς.
  • Αναστολή ευρωπαϊκής χρηματοδότησης ύψους 20 εκατ. ευρώ προς ισραηλινά έργα.

«Ο στόχος δεν είναι να τιμωρηθεί το Ισραήλ, αλλά να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει και όλοι οι όμηροι να αφεθούν ελεύθεροι», δήλωσε η Κάλας από τις Βρυξέλλες.

Η πρόταση στηρίζεται σε νομική βάση: την παραβίαση του Άρθρου 2 της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ–Ισραήλ, που θέτει ως προϋπόθεση το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ωστόσο, το σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο της ΕΕ με ειδική πλειοψηφία. Μέχρι στιγμής, χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία εμφανίζονται επιφυλακτικές, γεγονός που καθιστά αβέβαιη την υιοθέτησή του.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε:

«Τα φρικιαστικά γεγονότα στη Γάζα πρέπει να σταματήσουν. Απαιτείται άμεση κατάπαυση του πυρός, πλήρης πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας και απελευθέρωση όλων των ομήρων. Αντικατοπτρίζοντας τις αξίες μας, προτείνουμε να παγώσουν οι εμπορικές παραχωρήσεις, να στοχοποιηθούν εξτρεμιστές υπουργοί και βίαιοι έποικοι, χωρίς να πληγεί η συνεργασία μας με την ισραηλινή κοινωνία των πολιτών».

Η κίνηση της Επιτροπής έρχεται σε μια στιγμή που η ΕΕ παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ, με συνολικό εμπόριο αξίας 42,6 δισ. ευρώ το 2024. Αν εγκριθεί, θα αποτελέσει σημείο καμπής στις σχέσεις Βρυξελλών–Τελ Αβίβ, με βαρύ οικονομικό και πολιτικό κόστος για την ισραηλινή κυβέρνηση.

Πηγή: pagenews.gr

Βασίλης Διαμαντάκος
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Βασίλης Διαμαντάκος Δημοσιογράφος Διεθνούς Πολιτικής & Γεωπολιτικής Ανάλυσης
Κάλυψη διεθνών πολιτικών εξελίξεων, γεωπολιτικών ανακατατάξεων, διπλωματικών σχέσεων και θεμάτων διεθνούς ασφάλειας. Παρακολούθηση κρίσεων, πολέμων, διεθνών οργανισμών και στρατηγικών εξελίξεων με έμφαση στην έγκυρη ενημέρωση και την αναλυτική προσέγγιση. Δημοσιογράφος με 20ετή εμπειρία στο διεθνές πολιτικό και γεωπολιτικό ρεπορτάζ. Απόφοιτος Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική. Έχει καλύψει σημαντικά διεθνή γεγονότα, συνόδους κορυφής, εκλογικές αναμετρήσεις και περιφερειακές κρίσεις σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο. Διαθέτει εμπειρία στην παραγωγή αναλύσεων για θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας, ενέργειας και διεθνούς διπλωματίας, συνεργαζόμενος με ενημερωτικούς οργανισμούς και ψηφιακά μέσα ενημέρωσης.