Οικονομία

Διαπραγμάτευση Αθήνας – δανειστών: Αγκάθι τα προνοιακά επιδόματα

Διαπραγμάτευση Αθήνας – δανειστών: Αγκάθι τα προνοιακά επιδόματα
Κατά τις σημερινές επαφές της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους εκπροσώπους των θεσμών, τέθηκαν τα ζητήματα της διοικητικής μεταρρύθμισης, της σύνταξης χηρείας, του εξωδικαστικού συμβιβασμού και των προνοιακών επιδομάτων, τα οποία αποτελούν και το αγκάθι της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η διαπραγμάτευση Αθήνας – δανειστών έλαβε τέλος – για σήμερα – ενώ η προγραμματισμένη για το απόγευμα επαφή για τα δημοσιονομικά μετατίθεται για αύριο Παρασκευή, όταν και αναμένεται η αναχώρηση των κλιμακίων από την Αθήνα. Τα προνοιακά επιδόματα παραμένουν το αγκάθι στη διαπραγμάτευση.

Πιο αναλυτικά, κατά τις σημερινές επαφές τέθηκαν τα ζητήματα της διοικητικής μεταρρύθμισης, της σύνταξης χηρείας, του εξωδικαστικού συμβιβασμού και των προνοιακών επιδομάτων.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπήρξε συμφωνία με τους θεσμούς για τα τρία πρώτα ζητήματα, ενώ για αυτό των προνοιακών επιδομάτων το θέμα είναι το ύψος του αναγκαίου κονδυλίου (καθώς συνδέεται ευθέως με τα δημοσιονομικά του 2018) και το εάν τα ποσά θα στοχεύουν στους πολύ οικονομικά αδύναμους ή θα διευρυνθεί η βάση των δικαιούχων.

Ερωτηθείς ο κυβερνητικός αξιωματούχος εάν υπάρχουν τα αναγκαία ποσά, απάντησε «εμείς πιστεύουμε πως θα τα βρούμε».

Σε συμφωνία κατέληξαν κυβέρνηση και θεσμοί για τα κριτήρια υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό των οφειλετών με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ

Σε συμφωνία κατέληξε η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα κριτήρια υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό των υπερχρεωμένων οφειλετών με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ, όπως προέκυψε από δηλώσεις κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης των δύο πλευρών γι’ αυτό το θέμα.

Απομένουν ελάχιστες λεπτομέρειες προκειμένου να διαμορφωθεί το οριστικό κείμενο που αφορά τα κριτήρια υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τους οφειλέτες με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συμφωνήθηκε ότι στην αυτοματοποιημένη διαδικασία δεν θα χρειάζεται μελέτη βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας, δηλαδή για ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία) και φυσικά πρόσωπα. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα «αντιμετωπίζονται» με βάση τα έσοδα-έξοδα, δηλαδή το Ε3 και τα περιουσιακά στοιχεία τους (Ε9), αλλά γι’ αυτές τις επιχειρήσεις δεν θα προβλέπεται κούρεμα χρέους.

Αντίθετα, υποχρεωμένες να υποβάλουν μελέτη βιωσιμότητας, θα είναι -ανεξαρτήτως ύψους χρεών και πάντα στα επίπεδα 20.000 έως 50.000 ευρώ- οι επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας, δηλαδή οι ΑΕ και ΕΠΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments