Eurobank

Eurobank
Ο Όμιλος Eurobank είναι ένας δυναμικός χρηματοοικονομικός οργανισμός με παρουσία σε 6 χώρες Ελλάδα, Κύπρο, Λουξεμβούργο, Σερβία, Βουλγαρία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 1990, ιδρύθηκε η Ευρωεπενδυτική Τράπεζα. Αγόρασε πάνω από το 75% των μετοχών της EFG Private Bank (Luxembourg) S. A. και αυτό το τμήμα εντάχθηκε το 1994. Οι εξαγορές στην Ελλάδα περιλαμβάνουν την Interbank Ελλάδος Α.Ε. το 1996-97 και το δίκτυο των καταστημάτων της Credit Lyonnais Ελλάδος Α.Ε., το 99,8% της Cretabank το 1998, της Τράπεζας Αθηνών το 1999 και το 50.1% της Ergobank. Το 1997, η Ευρωεπενδυτική Τράπεζα άλλαξε το όνομά της σε “EFG Eurobank Α.Ε.” και το 2000 σε “EFG Eurobank Ergasias Α.Ε.” μετά την ανάληψη της γνωστής τράπεζας Ergasias. Η θυγατρική χρηματοοικονομικών προϊόντων δημιουργήθηκε το 2007 (όπου το 49.9% της θυγατρικής ανήκει στους εργαζομένους). Το 2012, η τράπεζα πούλησε το 70% της πολωνικής θυγατρικής Polbank στη Raiffeisen Bank International.

Μετά την ελληνική οικονομική κρίση και τα μέτρα διάσωσης των ελληνικών τραπεζών το 2012, η ελβετολουξεμβουργική EFG Group, τότε ιδιοκτήτης της Eurobank, αποφάσισε να διαχωρίσει την ελληνική τράπεζα από το υπόλοιπο της επιχείρησης. Τον Ιούλιο του έτους η Eurobank αποσπάστηκε από την ομάδα και τις μετοχές πουλήθηκαν στην ελληνική οικογένεια Λάτση. Έτσι μετονομάστηκε σε Eurobank Ergasias.

Τον Ιανουάριο του 2013 η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος έκανε μια προσφορά, η οποία τελικά δεν προχώρησε. Με τη προσφορά αυτή θα αναλάμβανε την Eurobank Ergasias, 64.000 μετόχους της Eurobank και η ελληνική επιτροπή κεφαλαιαγοράς είχε συμφωνήσει. Λίγες εβδομάδες μετά την πρόταση εξαγοράς η Εθνική Τράπεζα παρουσίασε σχέδια μείωσης του προσωπικού στο νέο τραπεζικό όμιλο, ιδίως μέσω της ενθάρρυνσης της πρόωρης συνταξιοδότησης.

  • Το 2014 η τράπεζα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη στην Ελλάδα από το σύνολο του ενεργητικού.
  • Στο σύνολο των δανείων και καταθέσεων, καθώς και στη κεφαλαιοποίηση της αγοράς, ήταν τέταρτη τον Δεκέμβριο του 2014.
  • Από την 1η Φεβρουαρίου 2015, διευθύνων σύμβουλος είναι ο Φωκίων Καραβίας.
  • από τον Απρίλιο του 2019 πρόεδρος είναι ο Γεώργιος Ζανιάς.
  • Το καναδικό fund Fairfax financial αποτελεί σημαντικό μέτοχο.

Eurobank σχετικές ειδήσεις: