Διεθνή

Η Βόρεια Κορέα προκαλεί ξανά: Μεταφέρει πύραυλο προς τις δυτικές ακτές της

Η Βόρεια Κορέα προκαλεί ξανά: Μεταφέρει πύραυλο προς τις δυτικές ακτές της
Οι κινήσεις της Βόρειας Κορέας αυξάνουν την ανησυχία σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η Πιονγκγιάνγκ φέρεται να μεταφέρει βαλλιστικό πύραυλο -πιθανόν είναι διηπειρωτικός- στις δυτικές ακτές της.

Ένας βαλλιστικός πύραυλος ο οποίος πιθανόν είναι διηπειρωτικός εντοπίστηκε να μεταφέρεται προς τη δυτική ακτή της Βόρειας Κορέας, γράφει σήμερα η νοτιοκορεάτικη εφημερίδα Asia Business Daily, επικαλούμενη μια πηγή προσκείμενη σε υπηρεσία πληροφοριών την οποία δεν κατονομάζει.

Η μεταφορά του πυραύλου άρχισε τη Δευτέρα, μία ημέρα μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή την οποία ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε η Πιονγκγιάνγκ, ενώ γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας για την αποφυγή εντοπισμού, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Στις δυτικές ακτές της Βόρειας Κορέας βρίσκονται πεδία δοκιμών του προγράμματός της για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων.

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα. Χθες το υπουργείο Άμυνας ενημέρωσε το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας πως θεωρεί ότι η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εκτόξευση νέων πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων διηπειρωτικών, ανά πάσα στιγμή.

Ψήφισμα για νέες κυρώσεις προωθούν οι ΗΠΑ

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ προωθούν ένα ψήφισμα με νέες τιμωρητικές κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας, για την έκτη και πιο ισχυρή έως τώρα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε. Παράλληλα όμως η Ουάσινγκτον διεμήνυσε ουσιαστικά ότι η υπομονή της εξαντλείται.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει επιβάλει επτά φορές κυρώσεις σε βάρος της Πιονγιάνγκ από το 2006, όταν πραγματοποίησε την πρώτη πυρηνική δοκιμή της. Ομως, μέχρι τώρα αυτές δεν είχαν αποτέλεσμα, όπως σημείωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ. Παρόλα αυτά, συμπλήρωσε ότι η Ουάσινγκτον θα παρουσιάσει νέο ψήφισμα με κυρώσεις, το οποίο θα τεθεί σε διαπραγμάτευση τις επόμενες ημέρες, με στόχο να ψηφιστεί την επόμενη Δευτέρα. Ομως, η Κίνα και η Ρωσία αντιδρούν, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνουν συζητήσεις για να εκτονωθεί η κρίση.

Ανησυχία μετά τη δοκιμαστική εκτόξευση βόμβας υδρογόνου

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του Μουν Τζε-ιν καταδίκασαν με τον εντονότερο τρόπο τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, τονίζοντας ότι παραβιάζει κατάφωρα τις αποφάσεις του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, συμφώνησαν ότι η νέα πυρηνική δοκιμή συνιστά σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της περιοχής. Θεωρούν επίσης ότι οι ενέργειες της Πιονγκγιάνγκ υπονομεύουν το παγκόσμιο καθεστώς της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ωστόσο ότι μια διευθέτηση της κρίσης είναι δυνατή μόνο μέσω της επανέναρξης των συνομιλιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments