Οικονομία

Ήλιος: Η ιστορία των ελληνικών ζυμαρικών

Ήλιος: Η ιστορία των ελληνικών ζυμαρικών
Ήλιος: Τα πρώτα ζυμαρικά της εταιρείας ονομάζονται ‘SANTÉ’. Μετά το τέλος  του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κυκλοφορούν τα ζυμαρικά ‘ΗΛΙΟΣ’, που ξέρουμε μέχρι σήμερα.

Η Βιομηχανία Ζυμαρικών «Ήλιος» ιδρύθηκε το 1932  στην Ελευσίνα και το 1934 μεταφέρθηκε στο κέντρο της Αθήνας σε ιδιόκτητο εργοστάσιο, στην οδό Γιατράκου στο Μεταξουργείο, εκεί όπου σήμερα στεγάζεται το 1ο ΕΠΑΛ ΑΘΗΝΩΝ.

Ήλιος: Η ιστορία των ελληνικών ζυμαρικών

Το 1937 πέρασε στην ομόρρυθμη εταιρεία των αδελφών Α. Σακκαλή. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σταμάτησε την παραγωγή των προϊόντων της. Μετά το τέλος του εισήγαγε νέα αυτόματα μηχανήματα και έβαλε τις αρχές της παράδοσης που εκφράστηκε με το σύνθημα ‘ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ’. Το 1974 η εταιρεία εκσυγχρονίζεται και μεταφέρεται σε νέο κτίριο στο 11ο χλμ της Εθν. Οδού Αθηνών-Λαμίας, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Το 1982 μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρεία συνεχίζοντας την καθιερωμένη παράδοσή της για εκλεκτής ποιότητας προϊόντα. Ήλιος

Το έτος 1995 ολόκληρο το πακέτο των μετοχών αγοράζεται από τον αλευροβιομήχανο κ.  Παναγιώτη Σπ. Δάκο και η επωνυμία τροποποιήθηκε σε ‘ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ ΗΛΙΟΣ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠ. ΔΑΚΟΣ Α.Β.Ε.Ε.Ζ.Τ.’. Η νέα διοίκηση πιστή και αυτή στο δόγμα της άριστης ποιότητας των παραγομένων ζυμαρικών και για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες της ελληνικής και διεθνούς αγοράς, έκανε τα επόμενα χρόνια σημαντικές μαζικές επενδύσεις. Η εταιρεία είναι αμιγώς Ελληνική και το Διοικητικό της συμβούλιο αποτελείται από 6 μέλη.

Ήλιος: Τα πρώτα ζυμαρικά της εταιρείας

Τα πρώτα ζυμαρικά της εταιρείας ονομάζονται ‘SANTÉ’. Μετά το τέλος  του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κυκλοφορούν τα ζυμαρικά ‘ΗΛΙΟΣ’, που ξέρουμε μέχρι σήμερα.

Το 1971 εξαγοράζεται η Ροδίτικη Βιομηχανία Ζυμαρικών ‘ROSOL’ και η Βιομηχανία Ζυμαρικών ‘ΗΛΙΟΣ’ παράγει πλέον και διανέμει  τα προϊόντα της, που έχουν μεγάλη απήχηση, ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου. Ήλιος

Το 1973 η εταιρεία  καινοτόμησε κυκλοφορώντας τα ‘ΗΛΙΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ’, με τα πετυχημένα μέχρι και σήμερα προϊόντα ’Χρυσή Σπαγετίνη’ και ‘Χρυσή Μανέστρα’. Το 1981, τα πρώτα ελληνικά ζυμαρικά ‘Ολικής Αλέσεως ΗΛΙΟΣ’ είναι πραγματικότητα. Μια πολύ πρωτοποριακή σειρά προϊόντων για τη Ελλάδα της εποχής εκείνης σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην εγχώρια αγορά, ιδιαίτερα όμως στις αγορές του εξωτερικού.

Επίσης, το 1990 η εταιρεία κυκλοφορεί τα ‘SAN ANTONIO’, μια νέα επιτυχημένη σειρά προϊόντων, και το 1992 το καταπληκτικό SPAGHETTI ESPRESSI ‘ΗΛΙΟΣ’ που βράζει σε μόλις δύο λεπτά, με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ). Όλα αυτά τα χρόνια οι καταναλωτές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο έχουν αναγνωρίσει την ξεχωριστή γεύση και τη σταθερή ποιότητα των ζυμαρικών ‘ΗΛΙΟΣ’, για την οποία  έχουμε τιμηθεί με παγκόσμια βραβεία. Ήλιος

Ήλιος: Από το 1875 Η επαγγελματική πορεία της οικογένειας Δάκου

Η επαγγελματική πορεία της οικογένειας του Παναγιώτη Δάκου –σημερινού κύριου μετόχου της Βιομηχανίας Ζυμαρικών ‘ΗΛΙΟΣ’- ξεκινάει από το 1875, όταν ο παππούς του, Ιωάννης Δάκος, κατασκεύασε τον πρώτο αλευρόμυλο στον Αυλώνα Αττικής.

Ο γιός του Σπυρίδων, πατέρας του Παναγιώτη Δάκου, που τον διαδέχθηκε το 1924, με σκληρή εργασία και επενδύσεις, επέτυχε να βρίσκεται μέσα στις εξελίξεις της εποχής του. Παρά τις καταστροφές κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και την κατοχή, η οικογένεια κατόρθωσε να ανακάμψει και το 1949 αναλαμβάνει τα ηνία της επιχείρησης ο Παναγιώτης Δάκος. Οι συνεχείς επενδύσεις και η δυναμικότητά του οδήγησαν την επιχείρηση στην 3η θέση στην ελληνική παραγωγή σιμιγδαλιού.

Το 1995 εξαγόρασε τις μετοχές της Βιομηχανίας Ζυμαρικών ‘ΗΛΙΟΣ’ και ο 21ος αιώνας βρήκε την εταιρεία ‘ΜΥΛΟΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΔΑΚΟΥ’ να ολοκληρώνει τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση της υπάρχουσας εγκατάστασης.

Σήμερα οι ‘ΜΥΛΟΙ ΠΑΝ. ΔΑΚΟΥ’ παράγουν περισσότερα από 50 διαφορετικά είδη αλεύρων, σιμιγδαλιών, μιγμάτων και ετέρων δημητριακών καλύπτοντας όλο το ευρύ φάσμα των απαιτήσεων της αγοράς. Συνεχίζοντας δε την παράδοση της οικογένειας, δραστηριοποιείται πλέον στις επιχειρήσεις και η 4η γενιά.

Η ενιαία διοίκηση των δύο εταιρειών προσδίδει στη Βιομηχανία Ζυμαρικών ‘ΗΛΙΟΣ’ το χαρακτήρα της καθετοποιημένης μονάδας. Όντας οι ‘ΜΥΛΟΙ ΠΑΝ. ΔΑΚΟΥ’ αποκλειστικοί προμηθευτές της α΄ ύλης για τα ζυμαρικά, δίνουν το πλεονέκτημα του άμεσου ελέγχου της ποιότητας και ταυτόχρονα της ευελιξίας στην παραγωγή σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγοράς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments