Πολιτική

Μεταρρυθμίσεις: Η κυβέρνηση επιταχύνει το βηματισμό της

Μεταρρυθμίσεις: Η κυβέρνηση επιταχύνει το βηματισμό της

Πηγή Φωτογραφίας: [366318] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ποιες μεταρρυθμίσεις κρίνονται ως ορόσημα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε σήμα για επιταχυνόμενους ρυθμούς στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις αρχές του νέου έτους, τονίζοντας την ανάγκη να επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο και να διασφαλιστεί η συνέπεια στην υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων.

Η Κυβέρνηση έχει προσδιορίσει τους επόμενους έξι μήνες ως ορόσημο για την προώθηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων με κοινό παρονομαστή τη συνέπεια, με βάση τους τρεις πυλώνες “νομιμότητα παντού, αντιμετώπιση προβλημάτων δεκαετιών και προληπτική νομοθεσία”.

Αυτή η επέκταση του “δόγματος” συμπίπτει επίσης με το υπουργικό συμβούλιο που έδωσε το “πράσινο φως” για την επόμενη δέσμη νομοθετικών μέτρων που θα προωθηθεί στο εγγύς μέλλον. Στόχος είναι να μπει η δόμηση σε ένα νομικό πλαίσιο με την ανάπτυξη σύγχρονου πολεοδομικού σχεδιασμού μετά από σχεδόν έναν αιώνα, την καθιέρωση προϋποθέσεων για τη χρήση της δημόσιας περιουσίας στις παράκτιες περιοχές, τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας, όπως τα drones, για τον εντοπισμό αυθαιρεσιών και την άμεση κρατική παρέμβαση.

Ενώ επιλύονται εκκρεμότητες δεκαετιών, αναδιοργανώνονται οι σιδηρόδρομοι και οριοθετούνται δημοτικοί δρόμοι, αναπτύσσεται ενεργή νομοθεσία για τη διευκόλυνση της ασφάλισης των μεγάλων επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών, τώρα που βιώνουν ήδη τις επιπτώσεις και την ένταση των φαινομένων που μπορεί να προκαλέσει η κλιματική κρίση.

Των συγκεκριμένων νομοθετικών πρωτοβουλιών θα έχουν προηγηθεί άλλα τέσσερα σχέδια νόμου, που θα πάρουν την κοινοβουλευτική οδό μέσα στον Ιανουάριο. Η ρύθμιση για την ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων και την ίδρυση μη κρατικών, η επιστολική ψήφος με πεδίο εφαρμογής τις ευρωεκλογές, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας και οι νέοι ποινικοί κώδικες.

Τα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνουν αλλαγές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με τη μεταρρύθμιση των ιδρυμάτων πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τη δημιουργία “Ανοικτού Σχολείου”, ένα νέο χάρτη υγείας με εθνική καταγραφή των αναγκών και των δεδομένων, διασφαλίζοντας ότι η παρέμβαση και η υποστήριξη παρέχονται όπου είναι απαραίτητο- και περαιτέρω κινήσεις στον τομέα της δικαιοσύνης για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.

Υπάρχει επίσης η αναμενόμενη νομική παρέμβαση σχετικά με το γάμο και την τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Την ουσία των ρυθμίσεων που αποφασίστηκαν θα παρουσιάσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση.

Ζητώντας συνέπεια και δουλειά από τα κυβερνητικά στελέχη, στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσδιόρισε το πλαίσιο στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η κυβέρνηση, μέχρι την κάλπη των ευρωεκλογών. «Βαδίζουμε συντονισμένα με οδηγό αυτά για τα οποία μας εμπιστεύτηκαν οι πολίτες. Εμείς οι ίδιοι πρέπει να είμαστε οι αυστηροί κριτές της απόδοσης μας και πρέπει να αυξάνουμε τους ρυθμούς. Οι επόμενοι μήνες, έξι μήνες μετά την ανανέωση της θητείας μας, θα είναι μήνες παραγωγής αποτελεσμάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα κυβερνητικά στελέχη κατανοούν πως οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται πρέπει να συνοδεύονται από την αντιμετώπιση βασικών ζητημάτων της καθημερινότητας. Η ασφάλεια είναι ένα από αυτά, και ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προετοιμάζει ήδη αλλαγές στις δομές και τα επιχειρησιακά σχέδια.

Το πιο σημαντικό ζήτημα των τελευταίων μηνών είναι η ακρίβεια, και το αρμόδιο υπουργείο εξετάζει τη ρύθμιση της αγοράς και την επιβολή προστίμων για τη διασφάλιση της προστασίας των καταναλωτών από αισχροκερδείς συμπεριφορές. Η δέσμη μέτρων που θα ανακοινωθεί σήμερα επεκτείνεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην κορυφή των προτεραιοτήτων του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκεται η πλήρης αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανασυγκρότησης. Το Ταμείο Ανασυγκρότησης θεωρείται πυλώνας για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και αλλαγών που θα ευθυγραμμίσουν τη χώρα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments