Σεμπαστιάν Λέτο

Σεμπαστιάν Λέτο
Ο Σεμπαστιάν Λέτο είναι Αργεντίνος πρώην ποδοσφαιριστής, γεννημένος στο Μπουένος Άιρες.

Τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματά του τα έκανε στη Λανούς. Οι πολύ καλές εμφανίσεις του εκεί προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της Λίβερπουλ, η οποία και τον απέκτησε το 2007. Με την ομάδα των κόκκινων δεν μπόρεσε να κάνει επίσημη συμμετοχή, σε αγώνα πρωταθλήματος. Δεν κατάφερε να καθιερωθεί κι έτσι το 2008 ήρθε στο ελληνικό πρωτάθλημα και τον Ολυμπιακό με την μορφή δανεισμού. Με την ομάδα του Πειραιά κατέκτησε το πρωτάθλημα 2009 και το κύπελλο 2009. Μετά και το τέλος του δανεισμού του ο Ολυμπιακός προσπάθησε να τον αποκτήσει με κανονική μεταγραφή, αλλά οι απαιτήσεις της Λίβερπουλ ήταν υψηλές.

Στις 23 Ιουνίου 2009, η Λίβερπουλ δέχτηκε προσφορά από τον Παναθηναϊκό που πιστεύεται ότι ανερχόταν στο ποσό των £ 3,000,000. Την 1η Ιουλίου 2009, ο παίκτης υπέγραψε 5ετή σύμβαση για περίπου 1,2 εκατομμύρια (με μπόνους).Στις 28 Ιουλίου, ο Leto έκανε την εμφάνισή του με τα πράσινα στο εκτός έδρας αγώνα του UEFA Champions League εναντίον της Σπαρτα Πράγας. Στις 8 Αυγούστου στην Αθήνα, ο Παναθηναϊκός χρειάστηκε μια νίκη με δύο γκολ και ο Λέτο ήταν ένας από τους 11 πρώτους για την ελληνική πλευρά, που κυριάρχησε στο παιχνίδι με 3-0 και προκρίθηκε στον επόμενο γύρο. Στις 19 Αυγούστου, ο Leto προήλθε από τον πάγκο για να σκοράρει στον αγώνα του Παναθηναϊκού κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης στον πρώτο αγώνα του πρωταθλήματος των play off του UEFA Champions League. Στις 22 Αυγούστου ο Λέτο σημείωσε δύο γκολ ενάντια στον Εργοτέλη στη νίκη με 3-0.

Τελικά στο τέλος της σεζόν αναδείχτηκε νταμπλούχος αφού κατέκτησε το πρωτάθλημα 2010 καθώς και το κύπελλο 2010 με τον Παναθηναϊκό. Μάλιστα στον τελικό Κυπέλλου με αντίπαλο τον Άρη σημείωσε το νικητήριο και μοναδικό γκολ του αγώνα (1-0). Έγινε τέταρτος αρχηγός για την σεζόν 2011-2012 μετά την αποχώρηση του αρχηγού Τζιμπρίλ Σισέ και του Ζιλμπέρτο Σίλβα, στην οποία έχει ξεκινήσει με 10 γκολ σε 7 συμμετοχές στο εγχώριο πρωτάθλημα.

Οι εμφανίσεις του ήταν αρκετές για να οδηγήσουν τον Παναθηναϊκό στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με 19 πόντους, έχοντας παίξει λιγότερα παιχνίδια από τους περισσότερους διεκδικητές του τίτλου. Ο Leto συνέχισε με λαμπρή φόρμα να σκοράρει 15 γκολ σε 13 αγώνες καθώς και 5 ασίστ, κρατώντας τον Παναθηναϊκό ακόμα στον αγώνα για τον τίτλο. όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη λόγω της εμφάνισης προβλήματος στο γόνατο του. Το Γενάρη του 2013 έλυσε το συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό, μετά από μακρύ διάστημα απουσίας από τους αγωνιστικούς χώρους λόγω τραυματισμών.

Τον Απρίλη 2013 υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με την ιταλική Κάλτσιο Κατάνια. Στην Κατάνια είχε γεμάτες τις δυο πρώτες του σεζόν συμμετέχοντας σε 41 αγώνες με πέντε γκολ. Τη σεζόν 2015-16 έφυγε για την Αργεντινή παίζοντας ως δανεικός στην Λανούς. Στην Λανούς όμως, δεν μπόρεσε να αποδώσει έχοντας μάλιστα ένα πολύ σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι από μια άσκηση που έκανε μόνος του με βάρη.

  • Την τελευταία ήμερα των μεταγραφών του Ιανουαρίου ο Παναθηναϊκός τον φέρνει πίσω, αφού ο ίδιος χάρισε 400.000 ευρώ στην πρώην ομάδα του για να τον αφήσει να έρθει ως ελεύθερος.
  • Πέτυχε τα δύο πρώτα του γκολ στην επιστροφή του απέναντι στη Βέροια. Στην αρχή της Superleague Ελλάδας 2016-17 πήρε τελικά τον αγαπημένο του αριθμό, Νο.11.
  • Στις 11 Σεπτεμβρίου 2016, σημείωσε το πρώτο του γκολ για την σεζόν 2016-17 σε μια νίκη με 3-0 εκτός έδρας με τον Λεβαδειακό.
  • Στις 24 Μαΐου 2017, χάρη σε ένα πέναλτι από τον έμπειρο ποδοσφαιριστή, ο Παναθηναϊκός κέρδισε σε κρίσιμο παιχνίδι κόντρα στην ΑΕΚ Αθηνών στο Στάδιο Λεωφόρου.
  • Την 1η Ιουνίου 2017, ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε ότι ο σύλλογος δεν θα ανανεώσει τη σύμβαση του Leto, οπότε η συνεργασία τους τελείωσε.
  • Ο τεχνικός διευθυντής του «τριφυλλιού» ανακοίνωσε την απόφαση του συλλόγου να μην συνεχιστεί η συνεργασία για καθαρά αγωνιστικούς λόγους, ευχαριστώντας τον Λέτο για την προσφορά του και δείχνοντας τον απαιτούμενο σεβασμό στον παίκτη στην τελευταία τους κουβέντα.
  • Στις 1 Ιουλίου 2017 ο Λέτο έμεινε ελεύθερος και τον πήρε η Emirates club με τον Αργεντινό να σκοράρει στο ντεμπούτο του. Συνολικά σε 9 συμμετοχές πέτυχε 2 γκολ.
  • Στις 14 Ιουνίου 2019, ο Λέτο γνωστοποίησε την αποχώρησή του από τα γήπεδα, γράφοντας στον λογαριασμό του στο Instagram: «Σας ευχαριστώ. Αντίο».
  • Συνολικά μέτρησε 290 αγώνες, 60 γκολ, 47 ασίστ, 2 πρωταθλήματα Ελλάδας και 2 Κύπελλα Ελλάδας μέτρησε στην 14ετή καριέρα του.

Σεμπαστιάν Λέτο σχετικές ειδήσεις: