Έντι Μέρφι

Έντι Μέρφι
Ο Έντουαρντ Ρέγκαν "Έντι" Μέρφι είναι Αμερικανός stand up κωμικός.

Συνήθως ο κωμικός παρουσιάζεται στο κοινό και τους μιλάει κατευθείαν), ηθοποιός, συγγραφέας, τραγουδιστής, σκηνοθέτης και μουσικός. Το box office παίρνει τις ταινίες του Μέρφι κάνοντας τον, τον δεύτερο πιο πλούσιο ηθοποιό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ήταν τακτικό μέλος του Saturday Night Live από το 1980 μέχρι το 1984 και δούλεψε ως stand-up κωμικός. Πήρε τη 10η θέση στη λίστα του Comedy Central των 100 Μεγαλύτερων Stand-up Κωμικών Όλων των Εποχών.

Έχει λάβει Βραβείο Golden Globe για τις παραστάσεις του στο 48 Ώρες, στις σειρές του Μπάτσου του Μπέβερλι Χιλς, Τόποι Εμπορευμάτων, και Δάσκαλος για Κλάματα. Το 2007, κέρδισε το Golden Globe για τον Καλύτερο Υποστηρικτικό Ηθοποιό και προτάθηκε για το Βραβείο Όσκαρ για τον Καλύτερο Υποστηρικτικό Ηθοποιό για την απεικόνιση του τραγουδιστή της soul Τζέιμς “Θάντερ” Έρλι στο Dreamgirls.

  • Η δουλειά του Έντι Μέρφι ως ηθοποιού φωνής περιλαμβάνει τον Θάργκουντ Σταμπς στο The PJs, τον Γάιδαρο στις σειρές του Σρεκ και τον δράκο Μούσου στην Μούλαν της Ντίσνεϊ.
  • Σε μερικές από τις ταινίες του, έπαιξε πολλαπλούς ρόλους μαζί με τον δικό του κύριο χαρακτήρα, που προορίζεται ως φόρος τιμής σε ένα από τα είδωλά του τον Πίτερ Σέλερς, που έπαιξε πολλαπλούς ρόλους στο Δρ. Strangelove και οπουδήποτε αλλού. Ο
  • Μέρφι έχει παίξει πολλαπλούς ρόλους στο Καταφθάνοντας στην Αμερική, στο Βαμπίρ του Ουές Κρέιβεν στο Μπρούκλιν, τις ταινίες του Δάσκαλος για Κλάματα (όπου έπαιξε το ρόλο του τίτλου σε δύο ενσαρκώσεις, μαζί με τον πατέρα, τον αδερφό, τη μητέρα, και τη γιαγιά), στο Νόρμπιτ και το Γνωρίστε τον Ντέιβ.

Έντι Μέρφι σχετικές ειδήσεις: