Φουκουσίμα

Φουκουσίμα
Η Φουκουσίμα είναι πόλη της Ιαπωνίας, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού.

Η Φουκουσίμα είναι κτισμένη στο κεντρικό προς βορειοανατολικό τμήμα του Νομού Φουκουσίμα, περί τα 50 χιλιόμετρα (km) ανατολικά της Λίμνης Ιναβασίρο, 260 km βορείως του Τόκιο και περίπου 80 km νοτίως του Σεντάι. Στα δυτικά της υψώνονται τα όρη Όου και στα ανατολικά της τα υψίπεδα Αμπουκούμα στα ανατολικά. Τα βουνά Αζούμα-κοφούτζι και Αντατάρα κυριαρχούν στο τοπίο της πόλεως στα δυτικά και τα νοτιοδυτικά, αντιστοίχως. Οι γεωγραφικές συντεταγμένες της κεντρικής Φουκουσίμα είναι πλάτος 37°46΄ Βόρειο και μήκος 140°28΄ Ανατολικό.

Η Λεκάνη της Φουκουσίμα σχηματίζεται ανάμεσα στα όρη Όου και στα υψίπεδα Αμπουκούμα, με τον Ποταμό Αμπουκούμα (τον έκτο μακρύτερο της Ιαπωνίας) να διαρρέει το κέντρο της Λεκάνης και την πόλη με κατεύθυνση από τα νότια προς τα βόρεια. Αρκετοί παραπόταμοί του πηγάζουν στα Όου και διαρρέουν την πόλη της Φουκουσίμα, με σημαντικότερους τους Σουρικάμι, Ματσουκάβα και Αρακάβα, συμβάλλοντας με τον Αμπουκούμα στο κεντρικό τμήμα της πόλεως. Παραδοσιακά τα νερά τους άρδευαν καλλιέργειες μουριάς, ωστόσο μεταπολεμικώς οι μουριές αντικαταστάθηκαν κατά μεγάλο μέρος από οπωροφόρα δέντρα.

Το μεσοσταθμικό υψόμετρο της πόλεως πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας είναι 67 μέτρα. Το υψηλότερο σημείο μέσα στα όρια του δήμου της Φουκουσίμα είναι η ύψους 1.974 μέτρων κορυφή Χιγκάσι-Αζούμα του όρους Αζούμα, στα δυτικά. Το χαμηλότερο σημείο της πόλεως είναι η βορειοανατολική γειτονιά Mukaisenoue με υψόμετρο 55 μέτρα. Ο βράχος Σινόμπου, ύψους 275 μέτρων, υψώνεται στα νοτιοανατολικά και αποτελεί σύμβολο της πόλεως.

  • Ο Ποταμός Αμπουκούμα διαρρέει την κεντρική περιοχή της Φουκουσίμα.
  • Στον παραπόταμό του Σουρικάμι έχει ανεγερθεί φράγμα, το Σουρικαμιγκάβα, που δημιουργεί την τεχνητή Λίμνη Μονίβα, από την οποία υδρεύεται η πόλη της Φουκουσίμα (όπως και η μικρότερη πόλη Νιχονμάτσου νοτιότερα.
  • Υπάρχουν πολλές άλλες λίμνες στην περιοχή, εντός του Εθνικού Δρυμού Μπαντάι-Ασάχι.
  • Η «Πεντάχρωμη Λίμνη» γνωστή και ως «Μάτι της Μάγισσας», είναι μια λίμνη κρατήρα, φωλιασμένη στην κορυφή Issaikyō του όρους Αζούμα. Το όνομά της οφείλεται στο ότι το χρώμα των νερών της μεταβάλλεται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Υπάρχουν επίσης οι λίμνες Κάμα και Όκε.
  • Στο δυτικό μέρος της Φουκουσίμα υπάρχουν οι λιμνούλες Με, Ο και Νίντα, ενώ στην περιοχή Γουατάρι η λίμνη Τσάγια.

Φουκουσίμα σχετικές ειδήσεις: