Γενικό Κρατικό Νίκαιας

Γενικό Κρατικό Νίκαιας
Το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων» είναι ένα μεγάλο νοσοκομείο που βρίσκεται στη Νίκαια του νόμου Αττικής. Διαθέτει 650 οργανωμένες κλίνες και παρέχει πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια ιατρική περίθαλψη.

Υπάγεται στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου. Στο νοσοκομείο ανήκει επίσης το Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας και το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα».Η ιστορία του νοσοκομείου ξεκινά το 1952, όταν άρχισε να λειτουργεί στη συνοικία Άσπρα Χώματα, όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Το 1937 το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε την ανέγερση του και το 1939 έλαβαν αρχή οι εργασίες της ανέγερσής του, οι οποίες όμως με την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου διακόπηκαν. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, το νοσοκομείο μεταφέρθηκε σε κτίριο αποθήκης καπνού στην οδό Θηβών, το οποίο με παρεμβάσεις μετατράπηκε σε νοσοκομείο, γνωστό ως Νοσοκομείο «Σαπόρτα», όπου εκεί λειτουργούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της Κατοχής.

Το 1948 αρχίζουν ξανά οι εργασίες της ανέγερσής του και το 1952 άρχιζει να λειτουργεί επίσημα, ως Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πειραιά, στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα. Το 1964 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες και το νοσοκομείο διέθετε 600 κλίνες. Το 1986 μετονομάστηκε σε Περιφερειακό Γενικό Νοσοκοµείο Νίκαιας «∆άµων Βασιλείου» και το 1991 µετονοµάζεται εκ νέου σε Περιφερειακό Γενικό Νοσοκοµείο Νίκαιας Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων» . Το 2001 μετανομάστηκε σε Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων» και παράλληλα, το ίδιο έτος, 2001, κατασκευάστηκε ο Ιερός Ναός του Αγίου Παντελεήμονος στον περιβάλλοντα χώρο του.

Οι υπηρεσίες του νοσοκομείου, αποτελούνται από την Ιατρική υπηρεσία, τη Νοσηλευτική υπηρεσία και τη Διοικητική υπηρεσία. Η Νοσηλευτική υπηρεσία του νοσοκομείο διαρθρώνεται σε 5 τομείς:

  • Α’ Παθολογικός
  • Β’ Παθολογικός
  • Α’ Χειρουργικός
  • Β’ Χειρουργικός
  • Εργαστηριακός

Γενικό Κρατικό Νίκαιας σχετικές ειδήσεις: