Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα: Aνησυχητική η έκταση της πανδημίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κορωνοϊός Ελλάδα: Aνησυχητική η έκταση της πανδημίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Κορωνοϊός Ελλάδα: Ο ρυθμός αποσυμπίεσης εξακολουθεί να είναι αργός, γεγονός που συνεπάγεται τη διατήρηση της αφόρητης πίεσης στα νοσοκομεία, αλλά και τη διατήρηση του αριθμού των ημερήσιων θανάτων σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει η Δυτική Αττική, για την οποία έχει σημάνει συναγερμός σε ΕΟΔΥ και Πολιτική Προστασίας λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Έκτακτη σύσκεψη έγινε την Παρασκευή στην οποία συμμετείχαν ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και τοπικοί φορείς των δήμων στην ΠΕ Δυτικής Αττικής, για να αποφασιστούν τα μέτρα αντιμετώπισης. Όπως είπε στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας ο κ. Χαρδαλιάς, σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν η αποτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης στην περιοχή.

Όπως ανέφερε, τα ενεργά κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής και τον Δήμο Αχαρνών είναι 392, με μέσο όρο ηλικίας τα 42 έτη, ενώ από την ιχνηλάτησή τους προέκυψαν 764 άτομα στενές επαφές τα οποία και βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση.

Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής και των Αχαρνών για πιστή εφαρμογή των μέτρων ενώ σημείωσε την ανάγκη οι κάτοικοι των περιοχών αυτών «να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να συνεχίσουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά την τήρηση των μέτρων, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του ιού». Επιπλέον απηύθυνε έκκληση και στους επισκέπτες της περιοχής αυτής «να είναι προσεκτικοί, πλήρως αφυπνισμένοι και να τηρούν τα μέτρα με ιδιαίτερη ευλάβεια».

Συγκεκριμένα, οι δήμοι που αντιμετωπίζουν το σοβαρότερο πρόβλημα είναι του Ασπροπύργου, της Ελευσίνας, της Μάνδρας-Ειδυλλίας, των Μεγαρέων, της Φυλής και των Αχαρνών.

Πού οφείλεται η κατάσταση στη Δυτική Αττική

Για τις αιτίες της διασποράς μίλησε την Πέμπτη η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού. “Στη Δυτική Αττική έχουμε πολλούς κατοίκους που ζουν σε μικρά διαμερίσματα με κάποιο συνωστισμό. Έχουμε πολλούς εργαζόμενους, το είδος της εργασίας δεν επιτρέπει την εξ αποστάσεως εργασίας και συνωστίζονται εξ ανάγκης στο χώρο εργασίας και πιθανόν να έχουμε ομάδες ανθρώπων που χρησιμοποιούν ή χρησιμοποιούσαν πολύ τα ΜΜΜ, δηλαδή δεν έχουν τη δυνατότητα οι άνθρωποι να εφαρμόσουν τα μέτρα” είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του δυναμικού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου “Αττικόν”, Στέλιος Λουκίδης, η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή προκαλεί προβληματισμό, καθώς δεν μπορεί να προβλεφθεί ποια θα είναι η αποτύπωση αυτής της κατάστασης στο σύστημα Υγείας.

«Η αύξηση φαίνεται κάθε μέρα. Ωστόσο, δεν μπορούμε να ξέρουμε τι να περιμένουμε. Δεν ξέρουμε πόσα θα είναι τα κρούσματα σε 10 ημέρες, ούτε και ποια θα είναι η εξέλιξη του ιού στους ασθενείς αυτούς και το εάν χρειαστεί να μεταβούν σε νοσοκομείο”» είπε ο κ. Λουκίδης. Σκιαγραφώντας την περιοχή για την οποία υπάρχει ανησυχία, ο καθηγητής είπε πως πρόκειται ουσιαστικά για την Β’ ΥΠΕ, μία περιοχή που καλύπτουν τα νοσοκομεία Αττικόν, Αγία Βαρβάρα, Τζάνειο, Θριάσιο, Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

Προσπαθώντας να αποδώσει την αύξηση των περιστατικών παρά το lockdown, ο Στέλιος Λουκίδης μίλησε για το πρόβλημα της οικογενειακής διασποράς. «Υπάρχει μεγάλη διασπορά στις οικογένειες, και στην εργασία, αλλά στις οικογένειες είναι δύσκολο να τηρήσεις τα μέτρα και σχεδόν αδύνατον να απομονωθείς», είπε. «Το πρόβλημα αυτό το αντιμετωπίσαμε στη Βόρεια Ελλάδα, εκεί είχαμε μεγάλο αριθμό οικογενειακών διασπορών και όπως μας δείχνει η ιχνηλάτηση, είναι πολύ δύσκολο και σχεδόν ακατόρθωτο για ορισμένους να απομονωθούν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments