Γιάννα Αγγελοπούλου

Γιάννα Αγγελοπούλου
Η Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη είναι Ελληνίδα πολιτικός, νομικός και επιχειρηματίας, τιμημένη με τη Λεγεώνα της Τιμής Γαλλικής Δημοκρατίας

Ο πατέρας της, Φρίξος Δασκαλάκης-Φαζάκης, ήταν απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ, συνδικαλιστής και πρόεδρος της ΓΣΕΕ την εποχή της Δικτατορίας. Εντούτοις, κατά τα φαινόμενα, η οικογένεια Δασκαλάκη ήταν σχετικά φτωχή και δεν επωφελήθηκε από τις σχέσεις της με την εξουσία. Η Γιάννα Δασκαλάκη τελείωσε με επιτυχία το Α΄ Λύκειο Θηλέων του Ηρακλείου και σπούδασε στη Νομική Σχολή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε το 1979. Παντρεύτηκε για πρώτη φορά τον επιχειρηματία Γιώργο Παρθένη και απέκτησε μαζί του μία κόρη, την Καρολίνα.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, άρχισε να ασχολείται με την πολιτική. Το 1986, γνωρίσθηκε με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, και έτσι τελικά κατήλθε υποψήφια στις δημοτικές εκλογές εκείνου του έτους και εκλέχθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας με τον συνδυασμό «Νέα Εποχή» του Μιλτιάδη Έβερτ. Είχε λάβει 4.645 σταυρούς προτίμησης, κατατασσόμενη στην 12η θέση ανάμεσα σε 40 υποψηφίους. Τον Νοέμβριο του 1989 και το 1990, εκλέχθηκε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών. Είχε λάβει 28.625 και 35.868 σταυρούς προτίμησης (8η και 5η θέση) αντίστοιχα. Στις εκλογικές αναμετρήσεις είχε κατέλθει ως Γιάννα Δασκαλάκη-Παρθένη.

Το 1990, χώρισε από τον πρώτο της σύζυγο και παντρεύτηκε τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο, γόνο γνωστής οικογένειας βιομηχάνων, με τον οποίο απέκτησε δύο γιους, τον Παναγιώτη και τον Δημήτρη. Το 1996, ορίσθηκε από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, πρόεδρος της επιτροπής διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1997, οι αγώνες ανατέθηκαν στην Αθήνα. Όμως, η Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη δεν ορίσθηκε πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής. Μετά από πιέσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, τον Μάιο του 2000, η ελληνική κυβέρνηση άλλαξε την διοίκηση της οργανωτικής επιτροπής και η Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη ορίσθηκε τελικά πρόεδρος της επιτροπής.

Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, αδελφός του συζύγου της, έχει ξεκινήσει μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα κατά του ζεύγους Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου, εκτιμώντας ότι οι δύο τελευταίοι έχουν κατασπαταλήσει την περιουσία της οικογένειας Αγγελοπούλου με τον πολυδάπανο τρόπο ζωής που διάγουν. Το Εφετείο Αθηνών, έχει απορρίψει ως αβάσιμες τις αγωγές του Κ. Αγγελόπουλου και παράλληλα έκρινε ότι με το περιεχόμενο της αγωγής και τις οξείες φράσεις της ο Κ. Αγγελόπουλος προσέβαλε την προσωπικότητα των Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου, κρίνοντας ότι οφείλει στον καθέναν χρηματική ικανοποίηση 100.000 ευρώ. Η πλευρά Κ. Αγγελόπουλου ζήτησε από τον Άρειο Πάγο την αναίρεση της απόφασης του Εφετείου. Τον Μάιο του 2008, ο Άρειος Πάγος δέχθηκε ως ορθή την απόφαση του Εφετείου.

Έτσι, ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αναίρεση του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου και δικαίωσε αμετάκλητα το ζεύγος Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου. Στη συνέχεια, ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος επανήλθε με νέα αγωγή, το 2008, βασισμένη σε άλλη νομική βάση. Η αγωγή αυτή απορρίφθηκε, επίσης, από το Πρωτοδικείο, το Εφετείο και τον Άρειο Πάγο και, έτσι, το ζεύγος Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου δικαιώθηκε και πάλι από τα ελληνικά δικαστήρια, αμετακλήτως, το 2013. Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος υπέβαλε όλα αυτά τα χρόνια και μηνύσεις σχετικές με τις αγωγές αυτές, οι οποίες, όμως, κρίθηκαν ως αβάσιμες και έκλεισαν με απαλλακτικά βουλεύματα υπέρ του Θεόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου.

Έτσι, η όλη αντιδικία που ξεκίνησε ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος το 1999, με πλήθος αγωγών και μηνύσεων, εντός και εκτός Ελλάδας, έκλεισε οριστικά υπέρ του ζεύγους Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου. Από το 1994 συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες της Σχολής Διακυβέρνησης Τζον Φ. Κένεντι του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και κατέχει τον τίτλο της Αντιπροέδρου του Πρυτανικού Συμβουλίου. Σε αυτό το πλαίσιο – σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κλίντον- έχει αναπτύξει πολλές πρωτοβουλίες όπως το Angelopoulos Global Leaders Program, στο οποίο πρώην επιτυχημένοι ηγέτες μοιράζονται τις εμπειρίες τους, διδάσκοντας στο Χάρβαρντ. Από το 2013, το Ίδρυμα Γιάννας και Θεόδωρου Αγγελόπουλου έχει ιδρύσει ένα πρόγραμμα υποτροφιών (με οικονομική στήριξη των πρωτοβουλιών/προτάσεων) για νέες και νέους φοιτητές από όλη την Ελλάδα, στο Clinton Global Initiative University που διοργανώνεται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

Επίσης το 1998, διορίσθηκε «Πρέσβης εκ Προσωπικοτήτων» της Ελλάδας. Το 2006, η ίδια και ο δεύτερος σύζυγός της εξαγόρασαν την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, ενώ ένα χρόνο αργότερα απέκτησαν και τον ραδιοσταθμό Planet, τον οποίο μετονόμασαν σε City 99,5. Στις 22 Ιουνίου 2009, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά μαζί με το σύζυγό της πως αποχωρούν οριστικά από το χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, προχωρώντας σε άμεση εκκαθάριση των εταιρειών στις οποίες ανήκαν τα δύο μέσα.

  • Το 2013 δημοσίευσε το βιβλίο «My Greek Drama: Life, Love, and One Woman’s Olympic Effort to Bring Glory to Her Country», το οποίο βρέθηκε στις λίστες top Ten των ευπώλητων των New York Times, της Wall Street Journal και του amazon.com. Η ελληνική έκδοση – «Γιάννα» – βρέθηκε στην κορυφή των ευπώλητων στην Ελλάδα.
  • Τον Ιούλιο του 2019 της ανατέθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η προεδρία της επιτροπής «Ελλάδα 2021″, που αφορά τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση (1821-2021).

Γιάννα Αγγελοπούλου σχετικές ειδήσεις: