Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής
Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αποκαλούμενες επίσης Ηνωμένες Πολιτείες, ΗΠΑ ή Αμερική, είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της γης.

Είναι μία ομοσπονδιακή συνταγματική δημοκρατία που περιλαμβάνει πενήντα πολιτείες και μια ομοσπονδιακή περιφέρεια. Η χώρα βρίσκεται ως επί το πλείστον στην κεντρική Βόρεια Αμερική, όπου οι σαράντα οκτώ συνεχόμενες πολιτείες και η Ουάσινγκτον Π.Κ., η περιφέρεια της πρωτεύουσας, βρίσκονται μεταξύ του Ειρηνικού και του Ατλαντικού ωκεανού, που συνορεύουν με τον Καναδά στα βόρεια και το Μεξικό στα νότια.

Η πολιτεία της Αλάσκας βρίσκεται στο βορειοδυτικά της ηπείρου, με τον Καναδά στα ανατολικά και την Ρωσία στα δυτικά κατά πλάτος του Βερίγγειου Πορθμού. Η πολιτεία της Χαβάης είναι αρχιπέλαγος στον μέσο Ειρηνικό. Η χώρα επίσης κατέχει αρκετά εδάφη στον Ειρηνικό και την Καραϊβική. Το 1507, ο Γερμανός χαρτογράφος Μάρτιν Βαλντζεεμύλλερ δημιούργησε έναν παγκόσμιο χάρτη στον οποίο ονόμασε το μεγάλο κομμάτι ξηράς του Δυτικού Ημισφαιρίου «Αμερική» από τον Ιταλό εξερευνητή και χαρτογράφο Αμέριγκο Βεσπούτσι.

Οι πρώην Βρετανικές αποικίες χρησιμοποίησαν πρώτες το σύγχρονο όνομα της χώρας στην Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας του 1776, την «ομόψυχη Διακήρυξη των δεκατριών ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

Με έκταση 9,83 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων και άνω των 326 εκατομμυρίων κατοίκων, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η τρίτη ή τέταρτη μεγαλύτερη χώρα σε συνολική έκταση, και η τρίτη μεγαλύτερη σε έκταση ξηράς και πληθυσμό. Είναι ένα από τα πολυπολιτισμικότερα κράτη του κόσμου, προϊόν μεγάλης κλίμακας μετανάστευσης από πολλές χώρες.

Η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η μεγαλύτερη εθνική οικονομία του κόσμου, με υπολογιζόμενο ΑΕΠ το 2011 $15,1 τρισεκατομμύρια (22% του ονομαστικού παγκόσμιου ΑΕΠ και άνω του 19% του παγκόσμιου ΑΕΠ σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης).

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συντίθεται από τρεις κλάδους:

 • Νομοθετικό Σώμα: Το διθάλαμο Κογκρέσο, που αποτελείται από την Γερουσία και την Βουλή των Αντιπροσώπων, δημιουργεί τους ομοσπονδιακούς νόμους, κήρυξη πολέμου, εγκρίνει συνθήκες, έχει την εξουσία επί των οικονομικών θεμάτων όπως, π.χ., η έγκριση του προϋπολογισμού ή φορολογικών μέτρων, και την εξουσία της παραπομπής πολιτικού προσώπου, με την οποία μπορεί να καθαιρέσει ενεργά μέλη της κυβέρνησης.
 • Εκτελεστικό: Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο αρχιστράτηγος του στρατού, μπορεί να αρνηθεί να κυρώσει νομοθετικές προτάσεις πριν γίνουν νόμοι, και διορίζει τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου (υπόκεινται στην έγκριση της Γερουσίας) και άλλους αξιωματούχους, οι οποίοι διαχειρίζονται και επιβάλλουν τους ομοσπονδιακούς νόμους και πολιτικές.
 • Δικαστική εξουσία: Το Ανώτατο Δικαστήριο και τα κατώτερα ομοσπονδιακά δικαστήρια, των οποίων οι δικαστές διορίζονται από τον πρόεδρο με έγκριση της Γερουσίας, ερμηνεύουν τους νόμους και ακυρώνουν εκείνους που κρίνουν αντισυνταγματικούς.

Κόμματα και ιδεολογία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες λειτουργούν υπό ένα δικομματικό σύστημα στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας τους. Για τα αιρετά αξιώματα στα περισσότερα επίπεδα, πολιτειακά διαχειριζόμενες προκριματικές εκλογές επιλέγουν τους υποψηφίους των μεγάλων κομμάτων για τις ακόλουθες γενικές εκλογές. Από τις γενικές εκλογές του 1856, τα μεγάλα κόμματα είναι το Δημοκρατικό Κόμμα, που ιδρύθηκε το 1824, και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, που ιδρύθηκε το 1854. Από τον Εμφύλιο Πόλεμο, μόνο ένας προεδρικός υποψήφιος τρίτου κόμματος. Ο πρώην πρόεδρος Θίοντορ Ρούζβελτ, διαγωνιζόμενος ως Προοδευτικός το 1912 έλαβε πάνω από το 20% της λαϊκής ψήφου.

Στην Αμερικανική πολιτική κουλτούρα, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θεωρείται κεντροδεξιό ή συντηρητικό και το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρείται κεντροαριστερό ή φιλελεύθερο. Οι πολιτείες της Βορειοανατολικής και της Δυτικής Ακτής και κάποιες πολιτείες των Μεγάλων Λιμνών, γνωστές ως «μπλε πολιτείες», είναι σχετικά φιλελεύθερες. Οι «κόκκινες πολιτείες» του Νότου και μέρη των Μεγάλων Πεδιάδων και των Βραχωδών Ορέων είναι σχετικά συντηρητικές.

Ο νικητής των προεδρικών εκλογών του 2008, ο Δημοκρατικός Μπαράκ Ομπάμα, είναι ο 44ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Οι ενδιάμεσες εκλογές του 2010 έδωσαν στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα τον έλεγχο της Βουλής και κέρδη στη Γερουσία, όπου οι Δημοκρατικοί διατηρούν την πλειοψηφία. Στο 112ο Κογκρέσο των ΗΠΑ, η Γερουσία περιλαμβάνει 51 Δημοκρατικούς, δύο ανεξάρτητους που συντάσσονται με τους Δημοκρατικούς, και 47 Ρεπουμπλικάνους· η Βουλή περιλαμβάνει 240 Ρεπουμπλικάνους και 190 Δημοκρατικούς—τρεις έδρες είναι κενές. Υπάρχουν 29 Ρεπουμπλικάνοι και 20 Δημοκρατικοί πολιτειακοί κυβερνήτες, καθώς και ένας ανεξάρτητος.

Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σχετικές ειδήσεις:

 • Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Μαμά σ’αγαπώ, πες στα παιδιά ότι τα αγαπώ, είμαι νεκρός

  Συκλονίζουν τα τελευταία λόγια του Τζορτζ Φλόιντ - "Μαμά σ'αγαπώ, πες στα παιδιά ότι τα αγαπώ"

  Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Ένα νέο ντοκουμέντο φέρνει στο φως της δημοσιότητας τα τελευταία λόγια του αδικοχαμένου πολίτη.

  Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Μαμά σ’αγαπώ, πες στα παιδιά ότι τα αγαπώ, είμαι νεκρός
 • Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Σαφείς οι θέσεις των ΗΠΑ για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

  Σαφείς οι θέσεις των ΗΠΑ για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

  Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Υπό αυτό το πρίσμα, ο Αμερικανός αξιωματούχος επαναβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει πλήρως το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες εντός της ΑΟΖ της.

  Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Σαφείς οι θέσεις των ΗΠΑ για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο
 • Κορωνοϊός νεκροί: Ο αριθμός ξεπέρασε τους 545.000

  Περισσότεροι από 545.000 νεκροί παγκοσμίως από τον κορωνοϊό

  Κορωνοϊός νεκροί: Η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει τουλάχιστον 545.414 θανάτους παγκοσμίως από τότε που η Κίνα ανακοίνωσε επισήμως την εμφάνιση της ασθένειας τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημες πηγές.

  Κορωνοϊός νεκροί: Ο αριθμός ξεπέρασε τους 545.000
 • Κάνιε Γουέστ: Αποκάλυψε ότι νόσησε από κορωνοϊό

  Ο Κάνιε Γουέστ μίλησε για τις εφιαλτικές στιγμές του όταν νόσησε από κορωνοϊό

  Κάνιε Γουέστ: Ανέφερε πως τον περασμένο Φεβρουάριο προσβλήθηκε από κορωνοϊό και μάλιστα, ήταν βαριά άρρωστος.

  Κάνιε Γουέστ: Αποκάλυψε ότι νόσησε από κορωνοϊό
 • ΗΠΑ κορωνοϊός: Πάνω από τρία εκατομμύρια τα κρούσματα – Οι πολιτείες που είναι στο «κόκκινο»

  Στο «κόκκινο» πολλές πολιτείες των ΗΠΑ λόγω κορωνοϊού - Πάνω από 3 εκατομμύρια τα κρούσματα

  ΗΠΑ κορωνοϊός: 900 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες αό την πανδημία μόνο την Τρίτη, ενώ τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια.

  ΗΠΑ κορωνοϊός: Πάνω από τρία εκατομμύρια τα κρούσματα – Οι πολιτείες που είναι στο «κόκκινο»
 • Προανακριτική Novartis: Στη Βουλή το κείμενο του συμβιβασμού της εταιρείας με τις ΗΠΑ

  Καμία εμπλοκή Έλληνα πολιτικού - Πώς τα «βρήκαν» ΗΠΑ και Novartis

  Προανακριτική Novartis: Στη Βουλή διαβιβάστηκε η επίσημη μετάφραση του εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ των αμερικανικών Αρχών και της εταιρείας.

  Προανακριτική Novartis: Στη Βουλή το κείμενο του συμβιβασμού της εταιρείας με τις ΗΠΑ
 • Κήρυξε πτώχευση η Brooks Brothers

  Κήρυξε πτώχευση η Brooks Brothers

  Brooks Brothers: Η εταιρεία λιανικής πώλησης ενδυμάτων έντυσε 40 Προέδρους των ΗΠΑ και αμέτρητους τραπεζίτες. Είναι από τις πρώτες εταιρείες που εισήγαγαν το casual look στο γραφείο.

  Κήρυξε πτώχευση η Brooks Brothers
 • Το IQOS αδειοδοτήθηκε από τον FDA ως προϊόν καπνού διαφοροποιημένου κινδύνου

  Το IQOS αδειοδοτήθηκε από τον FDA ως προϊόν καπνού διαφοροποιημένου κινδύνου

  IQOS: Είναι ένα πραγματικά διαφορετικό προϊόν σε σχέση με το καιόμενο τσιγάρο και πρέπει να αντιμετωπίζεται νομοθετικά με διαφορετικούς κανόνες, όπως αναγνώρισε ο FDA.

  Το IQOS αδειοδοτήθηκε από τον FDA ως προϊόν καπνού διαφοροποιημένου κινδύνου
 • Παιδεραστές εκπαιδευτικοί: Απόλυση τώρα!

   Παιδεραστές εκπαιδευτικοί: Απόλυση τώρα!

  Με αφορμή τα δύο περιστατικά των εκπαιδευτικών που διατηρούσαν σχέσεις με ανήλικες μαθήτριές τους, ο Γιάννης Αντύπας στο blog του στο pagenews.gr γράφει τη δική του άποψη και αναφέρει πως οι εκπαιδευτικοί που ακολουθούν πιστά τους κανόνες της εκπαίδευσης πρέπει να αντιδρούν σε τέτοια θέματα.

  Γιάννης Αντύπας
 • Γιάννης Αντύπας
 • Παιδεραστές εκπαιδευτικοί: Απόλυση τώρα!
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Δείτε την πολιτική μας κάνοντας κλικ εδώ.
Αποδέχομαι