Ιωάννης Μεταξάς

Ιωάννης Μεταξάς
Ο Ιωάννης Μιχαήλ Μεταξάς ήταν Έλληνας στρατιωτικός, πολιτικός και δικτάτορας από το 1936 ως το 1941.

Ο Ιωάννης Μεταξάς ως αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους. Επίσης, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και στον Εθνικό Διχασμό συντασσόμενος με την παράταξη των βασιλοφρόνων αντιβενιζελικών και το 1917 εξορίστηκε στην Κορσική. Με την επιστροφή του ίδρυσε το κόμμα των Ελευθεροφρόνων, το οποίο κατάφερε πολλές φορές να εισέλθει στη Βουλή συγκεντρώνοντας όμως χαμηλά ποσοστά.

Το 1936, κατόπιν διαφόρων συγκυριών, διορίστηκε από το βασιλιά Γεώργιο πρωθυπουργός της Ελλάδας, στη θέση του αποβιώσαντος Δεμερτζή και στη συνέχεια πρωτοστάτησε στην επιβολή του δικτατορικού καθεστώτος της 4ης Αυγούστου σε συνεργασία με το βασιλιά. Κυβέρνησε έως το θάνατό του τον Ιανουάριο του 1941. Ο Μεταξάς έμεινε στην ιστορία για την απόρριψη του ιταλικού τελεσιγράφου της 28ης Οκτωβρίου 1940, που του επιδόθηκε από τον Ιταλό πρεσβευτή Εμμανουέλε Γκράτσι. Η πράξη αυτή αποκρυσταλλώθηκε συμβολικά στον επίσημο κρατικό λόγο και στη δημόσια ιστορία, καθώς και εντυπώθηκε στη συλλογική μνήμη ως «ΟΧΙ».

Ο Ιωάννης Μεταξάς ήταν παντρεμένος από το 1909 με τη Λέλα Χατζηϊωάννου (1883 – 5-10-1984), με την οποία απέκτησε δύο παιδιά:

  • τη Λουκία Μεταξά, σύζυγο του Γεώργιου Μαντζούφα
  • την Ιωάννα Μεταξά, σύζυγο του καθηγητή ιατρικής και πρύτανη Ευγένιου Φωκά
  • Κόρη της Ιωάννας Μεταξά είναι η συγγραφέας Ιωάννα Φωκά – Μεταξά, σύζυγος του Αριστομένη Περρωτή, βουλευτή Μεσσηνίας.

Παρ’ ότι ο Ι. Μεταξάς καταγόταν από οικογένεια μετριότατης οικονομικής κατάστασης, είχε μια πλούσια πνευματική καλλιέργεια[εκκρεμεί παραπομπή] και καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα στη μουσική, τη ζωγραφική το θέατρο και τον κινηματογράφο. Αυτή την καλλιέργεια φαίνεται ότι την απέκτησε κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Γερμανία και κατά την εξορία του στη Γαλλία και την Ιταλία (1917-1920).

Κατά τη διάρκεια που είχε την εξουσία, εξακολουθούσε να παρακολουθεί τα καλλιτεχνικά δρώμενα της Αθήνας, όπως μαρτυρεί ο Παντελής Πρεβελάκης, Διευθυντής των Καλών Τεχνών επί καθεστώτος 4ης Αυγούστου. Στη διάρκεια της δικτατορίας δεν επιδίωξε την “στράτευση” καλλιτεχνών για την παραγωγή προπαγανδιστικού έργου, όπως συνέβη σε άλλα ολοκληρωτικά καθεστώτα του μεσοπολέμου. Κράτησε ίσες αποστάσεις από τα καλλιτεχνικά ρεύματα της εποχής, απαγορεύοντας μόνο την παραγωγή εκείνων που ήταν ιδεολογικά αντίθετα με το καθεστώς.

Ιωάννης Μεταξάς σχετικές ειδήσεις:

  • Ποιος είπε το «Όχι»; Ρωτήστε τον Γκράτσι

    Ποιος είπε το «Όχι»; Ρωτήστε τον Γκράτσι

    Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο νέο του blog στο pagenews.gr γράφει για την Επέτειο του «Όχι» σχολιάζοντας την εν λόγω αρνητική απάντηση που δόθηκε τότε, καθώς και το ποιος τελικά έστειλε αυτό το ηχηρό μήνυμα στον Ιταλό διπλωμάτη Εμμανουέλε Γκράτσι.

    Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Ποιος είπε το «Όχι»; Ρωτήστε τον Γκράτσι
  • 28 Οκτωβρίου: Η επέτειος του όχι

    Η μέρα που ο Ελληνικός λαός είπε όχι

    Η 28η Οκτωβρίου είναι η ημέρα που η χώρα μας αρνήθηκε να παραδοθεί άνευ όρων στην ναζιστική Ιταλία.

    28 Οκτωβρίου: Η επέτειος του όχι
  • Οι θαυμαστές του Μεταξά με την επιλεκτική μνήμη

    Οι θαυμαστές του Μεταξά με την επιλεκτική μνήμη

    Ο Πάρις Καρβουνόπουλος σχολιάζει στο blog του στο Pagenews.gr για εκείνους που θαυμάζουν τον Ιωάννη Μεταξά και τους προτείνει και ένα βιβλίο του Φρέντυ Γερμανού.

    Πάρις Καρβουνοπουλος
  • Πάρις Καρβουνοπουλος
  • Οι θαυμαστές του Μεταξά με την επιλεκτική μνήμη
  • Επιτάφιος Ρίτσος όλο το ποίημα: Το έργο του ποιητή της Ρωμιοσύνης που δημοσιεύτηκε το 1936

    Επιτάφιος Ρίτσος όλο το ποίημα: Το έργο του ποιητή της Ρωμιοσύνης που δημοσιεύτηκε το 1936

    Επιτάφιος Ρίτσος όλο το ποίημα: Το ποίημα του Επιταφίου είναι γραμμένο σε ομοιοκατάληκτο δεκαπεντασύλλαβο, με επιρροές από μανιάτικο μοιρολόι, ενώ αφομοιώνει και στοιχεία Κρητικής Αναγέννησης.

    Επιτάφιος Ρίτσος όλο το ποίημα: Το έργο του ποιητή της Ρωμιοσύνης που δημοσιεύτηκε το 1936
  • Η πρώτη δικτατορία στην Ευρώπη

    Η πρώτη δικτατορία στην Ευρώπη

    Ο Σπύρος Γκουτζάνης σχολιάζει στο νέο του blog στο pagenews την κίνηση του Ουρμπάν να καταργήσει το ουγγρικό κοινοβούλιο λόγω κορωνοϊού και τονίζει πως έτσι καταργείται το πολιτικό θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή η δημοκρατία.

    Σπύρος Γκουτζάνης
  • Σπύρος Γκουτζάνης
  • Η πρώτη δικτατορία στην Ευρώπη