Ιωάννης Μεταξάς

Ιωάννης Μεταξάς
Ο Ιωάννης Μιχαήλ Μεταξάς ήταν Έλληνας στρατιωτικός, πολιτικός και δικτάτορας από το 1936 ως το 1941.

Ο Ιωάννης Μεταξάς ως αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους. Επίσης, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και στον Εθνικό Διχασμό συντασσόμενος με την παράταξη των βασιλοφρόνων αντιβενιζελικών και το 1917 εξορίστηκε στην Κορσική. Με την επιστροφή του ίδρυσε το κόμμα των Ελευθεροφρόνων, το οποίο κατάφερε πολλές φορές να εισέλθει στη Βουλή συγκεντρώνοντας όμως χαμηλά ποσοστά.

Το 1936, κατόπιν διαφόρων συγκυριών, διορίστηκε από το βασιλιά Γεώργιο πρωθυπουργός της Ελλάδας, στη θέση του αποβιώσαντος Δεμερτζή και στη συνέχεια πρωτοστάτησε στην επιβολή του δικτατορικού καθεστώτος της 4ης Αυγούστου σε συνεργασία με το βασιλιά. Κυβέρνησε έως το θάνατό του τον Ιανουάριο του 1941. Ο Μεταξάς έμεινε στην ιστορία για την απόρριψη του ιταλικού τελεσιγράφου της 28ης Οκτωβρίου 1940, που του επιδόθηκε από τον Ιταλό πρεσβευτή Εμμανουέλε Γκράτσι. Η πράξη αυτή αποκρυσταλλώθηκε συμβολικά στον επίσημο κρατικό λόγο και στη δημόσια ιστορία, καθώς και εντυπώθηκε στη συλλογική μνήμη ως «ΟΧΙ».

Ο Ιωάννης Μεταξάς ήταν παντρεμένος από το 1909 με τη Λέλα Χατζηϊωάννου (1883 – 5-10-1984), με την οποία απέκτησε δύο παιδιά:

  • τη Λουκία Μεταξά, σύζυγο του Γεώργιου Μαντζούφα
  • την Ιωάννα Μεταξά, σύζυγο του καθηγητή ιατρικής και πρύτανη Ευγένιου Φωκά
  • Κόρη της Ιωάννας Μεταξά είναι η συγγραφέας Ιωάννα Φωκά – Μεταξά, σύζυγος του Αριστομένη Περρωτή, βουλευτή Μεσσηνίας.

Παρ’ ότι ο Ι. Μεταξάς καταγόταν από οικογένεια μετριότατης οικονομικής κατάστασης, είχε μια πλούσια πνευματική καλλιέργεια[εκκρεμεί παραπομπή] και καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα στη μουσική, τη ζωγραφική το θέατρο και τον κινηματογράφο. Αυτή την καλλιέργεια φαίνεται ότι την απέκτησε κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Γερμανία και κατά την εξορία του στη Γαλλία και την Ιταλία (1917-1920).

Κατά τη διάρκεια που είχε την εξουσία, εξακολουθούσε να παρακολουθεί τα καλλιτεχνικά δρώμενα της Αθήνας, όπως μαρτυρεί ο Παντελής Πρεβελάκης, Διευθυντής των Καλών Τεχνών επί καθεστώτος 4ης Αυγούστου. Στη διάρκεια της δικτατορίας δεν επιδίωξε την “στράτευση” καλλιτεχνών για την παραγωγή προπαγανδιστικού έργου, όπως συνέβη σε άλλα ολοκληρωτικά καθεστώτα του μεσοπολέμου. Κράτησε ίσες αποστάσεις από τα καλλιτεχνικά ρεύματα της εποχής, απαγορεύοντας μόνο την παραγωγή εκείνων που ήταν ιδεολογικά αντίθετα με το καθεστώς.

Ιωάννης Μεταξάς σχετικές ειδήσεις:

  • Νίκη Κεραμέως: Νέος νόμος για χώρους θρησκευτικής λατρείας στην Ελλάδα

    Νίκη Κεραμέως: Νέος νόμος για χώρους θρησκευτικής λατρείας στην Ελλάδα

    Νίκη Κεραμέως: Νέο νόμο για τη διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας χώρων προσευχής στην Ελλάδα ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

    Νίκη Κεραμέως: Νέος νόμος για χώρους θρησκευτικής λατρείας στην Ελλάδα
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: O Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού για τα 100 χρόνια της “Καθημερινής”

    Κυριάκος Μητσοτάκης: O Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού για τα 100 χρόνια της “Καθημερινής”

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός της χώρας απεύθυνε χαιρετισμό για τα 100 χρόνια από την κυκλοφορία της ιστορικής "Καθημερινής".

    Κυριάκος Μητσοτάκης: O Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού για τα 100 χρόνια της “Καθημερινής”
  • Αγία Σκέπη: Γιατί τιμάται στις 28 Οκτωβρίου;

    Αγία Σκέπη: Γιατί τιμάται στις 28 Οκτωβρίου;

    Η γιορτή της Αγίας Σκέπης συνδέεται με τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, καθώς φέρεται οι στρατιώτες να έβλεπαν την Παναγία και να έπαιρναν κουράγιο.

    Αγία Σκέπη: Γιατί τιμάται στις 28 Οκτωβρίου;
  • Ένα ιστορικό ντοκουμέντο

    Ένα ιστορικό ντοκουμέντο

    Ο Λάμπρος Καλαρρύτης, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, αναφέρεται στη μυστική συνάντηση του Ιωάννη Μεταξά με τους διευθυντές και αρχισυντάκτες των αθηναϊκών εφημερίδων μόλις δύο ημέρες αργότερα, αλλά και σε όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση αυτή.

    Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Ένα ιστορικό ντοκουμέντο