Κλιματική αλλαγή

Κλιματική αλλαγή
Με τον όρο κλιματική αλλαγή αναφερόμαστε στη μεταβολή του παγκοσμίου κλίματος και ειδικότερα σε μεταβολές των μετεωρολογικών συνθηκών που εκτείνονται σε μεγάλη χρονική κλίμακα.

Τέτοιου τύπου μεταβολές περιλαμβάνουν στατιστικά σημαντικές διακυμάνσεις ως προς τη μέση κατάσταση του κλίματος ή τη μεταβλητότητά του, που εκτείνονται σε βάθος χρόνου δεκαετιών ή περισσότερων ακόμα ετών. Οι κλιματικές αλλαγές οφείλονται σε φυσικές διαδικασίες, καθώς και σε ανθρώπινες δραστηριότητες με επιπτώσεις στο κλίμα, όπως η τροποποίηση της σύνθεσης της ατμόσφαιρας. Στη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Μεταβολές (UNFCC), η κλιματική αλλαγή ορίζεται ειδικότερα ως η μεταβολή στο κλίμα που οφείλεται άμεσα ή έμμεσα σε ανθρώπινες δραστηριότητες, διακρίνοντας τον όρο από την κλιματική μεταβλητότητα που έχει φυσικά αίτια.

Τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της υπερκατανάλωσης προϊόντων του πρωτογενή τομέα, της αλόγιστης υπερκατανάλωσης των φυσικών πόρων και την αύξηση του πληθυσμού της γης υποβαθμίστηκε το φυσικό περιβάλλον με αποτέλεσμα να υπάρχει μια ανισορροπία μεταξύ των χωρών του ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου. Παγκόσμιος σκοπός των κρατών, φορέων και συλλόγων είναι η συνεργασία μεταξύ τους για την αειφόρο ανάπτυξη σε όλα τα γεωγραφικά επίπεδα και την καταπολέμηση της ανισότητας σε διεθνές επίπεδο. Ταυτόχρονα, είναι χαρακτηριστικό ότι έχει αναπτυχθεί ένα παγκόσμιο κίνημα που ζητά την ισοκατανομή των περιβαλλοντικών βαρών και την κλιματική δικαιοσύνη.

Αν και υπάρχει συμφωνία μεταξύ των επιστημόνων ως προς το ότι στους παράγοντες αποδίδεται ο επηρεασμός των χαρακτηριστικών του ισοζυγίου ενέργειας μέσω της θερμοκρασιακής ισορροπίας, εντούτοις υπάρχουν διάφορες προτάσεις ως προς του πιθανούς παράγοντες. Πάντως αυτοί μπορεί να διακριθούν είτε σε ενδογενείς ή εξωγενείς, αναφορικά με το κλιματικό σύστημα. Εξαιρουμένου του ανθρώπινου παράγοντα και αδιακρίτως με το εάν πρόκειται για ενδογενούς ή εξωγενούς προέλευσης, οι υπόλοιποι κυριότεροι παράγοντες κατά τον Μαχαίρα, είναι οι μετακινήσεις των ηπείρων στην επιφάνεια της γης, οι ηφαιστειακές εκρήξεις, οι μεταβολές της ηλιακής δραστηριότητας, και οι ανωμαλίες στην γήινη κίνηση.

Οι άνθρωποι επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο το κλίμα και τη θερμοκρασία της γης μέσω της χρήσης ορυκτών καυσίμων, της αποψίλωσης των ομβρόφιλων δασών και της κτηνοτροφίας. Οι δραστηριότητες αυτές προσθέτουν τεράστιες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου στα αέρια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, προκαλώντας αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου και υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι κυριότερες πολιτικές για την μετρίαση της κλιματικής αλλαγής συνίστανται στις ακόλουθες:

 • προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,
 • ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας,
 • μείωση των εκπομπών αερίων διοξειδίου του άνθρακα ({displaystyle {ce {CO2}}}{displaystyle {ce {CO2}}}),
 • αντισταθμιστικά μέτρα για τις παραγωγικές μονάδες.

Γενικότερα οι πολιτικές μετρίασης της κλιματικής αλλαγής αντιμετωπίζονται με μεγάλες προσδοκίες. Ένας από τους λόγους για αυτό είναι το γεγονός πως οδηγεί σε μία απεξάρτηση της οικονομίας των χωρών από τους υδρογονάνθρακες, οι οποίοι έχουν συνδεθεί με προβλήματα μη βιώσιμης ανάπτυξης και διασάλευσης της ειρήνης. Εντούτοις, έχει δειχθεί ότι ακόμα και οι πολιτικές της μετρίασης αφανώς μπορεί να συνδέονται με την ανάπτυξη ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, με τα τελευταία να αποτελούν μοχλό πίεσης στο νέο διαμορφούμενο από την ενέργεια γεωπολιτικό περιβάλλον.

Κλιματική αλλαγή σχετικές ειδήσεις:

 • Έρευνα κορωνοϊός: Η πανδημία ενίσχυσε την επιρροή της Κίνας και μείωσε των ΗΠΑ

  Ο κορωνοϊός ενίσχυσε την επιρροή της Κίνας και μείωσε εκείνη των ΗΠΑ σύμφωνα με νέα έρευνα

  Έρευνα κορωνοϊός: Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με το Berteslmann Foundation στη Γερμανία και το Institut Montaigne στο Παρίσι. Ερωτήθηκαν περισσότερα από 1.000 άτομα σε κάθε χώρα.

  Έρευνα κορωνοϊός: Η πανδημία ενίσχυσε την επιρροή της Κίνας και μείωσε των ΗΠΑ
 • Καιρός καλοκαιριού: Θερμοκρασίες υψηλότερες του μέσου όρου

  Υψηλές θερμοκρασίες και αρκετές βροχές για το καλοκαίρι

  Καιρός καλοκαιριού: Σύμφωνα με τις επιστημονικές εκτιμήσεις οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι θερμότεροι του μέσου όρου με έντονες βροχοπτώσεις. Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής.

  Καιρός καλοκαιριού: Θερμοκρασίες υψηλότερες του μέσου όρου
 • Ακρίδες Ιταλία: Μετά το κορωνοϊό τα έντομα εξαπλώνονται στη χώρα

  Μετά τον κορωνοϊό ήρθαν και οι ακρίδες στην Ιταλία

  Ακρίδες Ιταλία: Οι Ιταλοί πολίτες έχουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με τις ακρίδες που εξαπλώνονται και καταστρέφουν βοσκότοπους.

  Ακρίδες Ιταλία: Μετά το κορωνοϊό τα έντομα εξαπλώνονται στη χώρα
 • Επιτέλους τέλος στα πλαστικά

  Επιτέλους τέλος στα πλαστικά

  O Γιάννης Αντύπας στο blog του στο pagenews.gr κάνει την αυτοκριτική του, καθώς δεν είχε καταλάβει πόση είναι η έκταση του προβλήματος με τα πλαστικά και το περιβάλλον, ειδικά τις θάλασσες. Μας δίνει τα στοιχεία που του μετέφερε ένας επαγγελματίας δύτης, κάτι που άλλαξε και τη δική του οπτική, ενώ τονίζει ότι θα πρέπει όλοι να αναθεωρήσουμε στάσεις και συμπεριφορές πάνω σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα.

  Γιάννης Αντύπας
 • Γιάννης Αντύπας
 • Επιτέλους τέλος στα πλαστικά
 • Φώφη Γεννηματά ενεργειακή ασφάλεια: Ερώτημα προς την κυβέρνηση για τη «βιαστική» απολιγνιτοποίηση

  Φώφη Γεννηματά: Απευθύνω ερώτηση στον πρωθυπουργό, γιατί αυτή η βιασύνη με την απολιγνιτοποίηση;

  Φώφη Γεννηματά ενεργειακή ασφάλεια: Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μίλησε για ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας που προκύπτουν από την επιλογή της κυβέρνησης σχετικά με την απολιγνιτοποίηση.

  Φώφη Γεννηματά ενεργειακή ασφάλεια: Ερώτημα προς την κυβέρνηση για τη «βιαστική» απολιγνιτοποίηση
 • Η Σιβηρία λιώνει και εκπέμπει SOS

  Η Σιβηρία λιώνει και εκπέμπει SOS

  Οι φωτιές και οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη Σιβηρία επισπεύδουν το λιώσιμο του πάγου.

  Η Σιβηρία λιώνει και εκπέμπει SOS
 • Κωστής Χατζηδάκης κλιματική αλλαγή: «Η Ελλάδα να βρεθεί στην πρωτοπορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

  Κωστής Χατζηδάκης: «Η Ελλάδα να βρεθεί στην πρωτοπορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

  Κωστής Χατζηδάκης κλιματική αλλαγή: «Η Ελλάδα παύει να είναι φτωχός συγγενής της Ευρώπης στα θέματα Περιβάλλοντος» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος μιλώντας στην Ειδική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή για τον Ευρωπαϊκό Κλιματικό Νόμο.

  Κωστής Χατζηδάκης κλιματική αλλαγή: «Η Ελλάδα να βρεθεί στην πρωτοπορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»
 • Παγκόσμια ημέρα κατά της ερημοποίησης: Το 30% της Ελλάδας απειλείται από ερημοποίηση

  Το 30% της Ελλάδας απειλείται από ερημοποίηση

  Παγκόσμια ημέρα κατά της ερημοποίησης: Η μετατροπή των εύφορων εδαφών σε έρημο, με κύριο ένοχο τον άνθρωπο, πλήττει σοβαρά πάνω 100 χώρες στον κόσμο. Η 17η Ιουνίου καθιερώθηκε ως η ημέρα κατά της ερημοποίησης.

  Παγκόσμια ημέρα κατά της ερημοποίησης: Το 30% της Ελλάδας απειλείται από ερημοποίηση
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Δείτε την πολιτική μας κάνοντας κλικ εδώ.
Αποδέχομαι