Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Μαρκ Ζούκερμπεργκ
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είναι Αμερικανός εβραϊκής καταγωγής, προγραμματιστής, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, γνωστός για τη δημιουργία του Facebook μαζί με τους Ντάστιν Μόσκοβιτς, Εντουάρντο Σέβεριν και Κρις Χιούζ, συμφοιτητές του στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Ο Μαρκ Έλλιοτ Ζούκερμπεργκ γεννήθηκε στις 14 Μαΐου 1984 στο Ουάιτ Πλέινς της Νέας Υόρκης. Άρχισε να προγραμματίζει ενώ ήταν στο Γυμνάσιο. Ο Ζούκερμπεργκ προσελκύστηκε από εταιρίες όπως η Microsoft και η AOL, ωστόσο ο ίδιος επέλεξε να σπουδάσει στο Χάρβαρντ.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ίδρυσε το Facebook στις 4 Φεβρουαρίου 2004 και προοριζόταν αρχικά για χρήση μόνο από φοιτητές του Χάρβαρντ. Πρώτοι χρήστες του Facebook ήταν, εκτός από τον ίδιο τον ιδρυτή του, ο Κρις Χιούζ (συγκάτοικος του Ζούκερμπεργκ και ιδρυτικό μέλος του facebook), ο Ντάστιν Μόσκοβιτς (συγκάτοικος του Ζούκερμπεργκ στο Χάρβαρντ και ιδρυτικό μέλος του facebook), ο Arie Hasit (ο πρώτος μη ιδρυτής που άνοιξε λογαριασμό και φίλος με τον Κρις Χιούζ) και ο Marcel Laverdet (πιθανόν ο πρώτος μη φοιτητής του Χάρβαρντ που όμως ήταν φίλος με τους πρώτες χρήστες).

Όταν συνειδητοποίησε ότι το Facebook θα μπορούσε να εξελιχτεί σε κάτι μεγάλο αποφάσισε να φύγει από το Χάρβαρντ στη μέση των σπουδών του ώστε ν’ ασχοληθεί με αυτό. Όπως είπε και ο ίδιος: “Χρειάστηκα 5 λεπτά για να αποφασίσω ότι έπρεπε να φύγω”.

Ύστερα μετακόμισε στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, όπου βρίσκονται σήμερα τα γραφεία του Facebook. Ίσως η σημαντικότερη απόφαση της καριέρας του ήταν η άρνησή του να πουλήσει το Facebook στη Yahoo για το εξωφρενικό ποσό των 1 δισ. δολαρίων. Σήμερα η εταιρία αξίζει περισσότερο από 500 δισ. δολάρια.

  • Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είναι ένας από τους νεαρότερους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο.
  • Στις 21 Ιουλίου 2010, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε πως ο αριθμός των χρηστών του Facebook ξεπέρασε τα 500 εκατομμύρια.
  • Σήμερα το Facebook αριθμεί πάνω από 2 δισεκατομμύρια χρήστες.

Απεικονίσεις του σε Έργα

  • Το Κοινωνικό Δίκτυο: Στην ταινία αυτήν ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ απεικονίστηκε από τον Τζέσι Άιζενμπεργκ και περιγράφει τα πρώτα έτη της ιστοσελίδας του Facebook. Για την απεικόνιση και την ερμηνεία του ο Τζέσι Άιζενμπεργκ προτάθηκε για βραβείο Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.

Μαρκ Ζούκερμπεργκ σχετικές ειδήσεις: