Νίκος Πορτοκάλογλου

Νίκος Πορτοκάλογλου
Ο Νίκος Πορτοκάλογλου είναι Έλληνας μουσικός και τραγουδοποιός.

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου γεννήθηκε στον Βόλο στις 30 Δεκεμβρίου του 1957 και προέρχεται από προσφυγική οικογένεια. Έζησε και μεγάλωσε στην Νέα Σμύρνη , όπου εγκαταστάθηκε η οικογένειά του όταν ήταν τεσσάρων ετών. Η αγάπη του για την κιθάρα εκδηλώθηκε πολύ νωρίς, στα πρώτα εφηβικά του χρόνια. Τότε απόκτησε την πρώτη του κιθάρα και άρχισε να μελετά μόνος επί ώρες, ακούγοντας και τραγούδια των Rolling Stones, Beatles, Τζίμι Χέντριξ, Μπομπ Ντίλαν κ.α.. Στα πρώτα χρόνια του λυκείου συμμετείχε στο συγκρότημα που δημιούργησε μαζί με συμμαθητές του, και το οποίο έπαιζε κυρίως τα νεανικά τραγούδια της εποχής.

Το 1980 ίδρυσε το συγκρότημα Φατμέ μαζί με τους φίλους του Οδυσσέα Τσάκαλο (ντραμς) και Δημήτρη Καλατζή (μπάσο). Ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος κυκλοφόρησε το 1981 με παραγωγό τον Τάσο Φαληρέα. Στη συνέχεια, στο συγκρότημα προστέθηκε ο Μιχάλης Μουστάκης (πλήκτρα). Το 1989, το συγκρότημα διαλύθηκε και ο Νίκος Πορτοκάλογλου ακολούθησε προσωπική πορεία.

Δισκογραφία με τους Φατμέ

  • 1981: Φατμέ (Columbia 71215 LP-CD), ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος, που αποτελείται από τους Νίκο Πορτοκάλογλου (τραγούδι & κιθάρα), Οδυσσέα Τσάκαλο (ντραμς) και Δημήτρη Καλατζή (μπάσο), με τραγούδια γραμμένα από τον Νίκο Πορτοκάλογλου.
  • 1983: Ψέμματα (Columbia 71264 LP-CD), μπαίνει στο γκρουπ και ο Μιχάλης Μουστάκης (πλήκτρα). 1985: Ρίσκο (Columbia 170067 LP-CD), αποχωρεί ο Δημήτρης Καλατζής. Η ηχογράφηση γίνεται στη Θεσσαλονίκη με παραγωγό τον Νίκο Παπάζογλου.
  • 1986: Βγαίνουμε από το τούνελ (ΕΜΙ 170107 LP-CD), εισέρχεται στο σχήμα ο Μίμης Ντούτσουλης (μπάσο). Συμμετέχει η Χάρις Αλεξίου στα Πες το κι Έγινε και Μπλέξαν Οι Γραμμές Μας.
  • 1988: Ταξίδι (Columbia 170187 LP-CD), ο τελευταίος, σε studio, δίσκος τους.
  • 1989: Πάλκο (Columbia 170286/7 2LP-CD), διπλός δίσκος με ηχογράφηση συναυλίας των Φατμέ στον Λυκαβηττό και παραστάσεων στο Zoom. Συμμετέχουν η Αφροδίτη Μάνου και η Χάρις Αλεξίου στα Ρίσκο, Η Αγάπη Ίσως Ξέρει, Μπλέξαν Οι Γραμμές Μας και Γιατί Να Μ’ Αγαπάς.

Νίκος Πορτοκάλογλου σχετικές ειδήσεις: