Νίκος Ταχιάος

Νίκος Ταχιάος
Ο Νίκος Ταχιάος είναι Έλληνας πολιτικός και πρόεδρος της Αττικό Μετρό.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962. Μεγάλωσε ήρεμα και πειθαρχημένα με Πηνελόπη Δέλτα, Ιούλιο Βερν και Μπλεκ, φοίτησε σε δυο εξαιρετικά δημόσια σχολεία, το Α’ πρότυπο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας και το Ε’ Γυμνάσιο Αρρένων και πέρασε τις υπόλοιπες ώρες της νιότης τ0ου τρέχοντας σε φροντιστήρια, κατηχητικά, προσκόπους, Γαλλικό Ινστιτούτο, Γκαίτε και Βαφοπούλου.

Το 1979, σε χρόνια πολιτικά φορτισμένα, πέρασε στο πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Η πρώτη επανάσταση της ζωής του ήρθε όταν παραβιάζοντας τις αντίθετες οδηγίες των γονιών του, βρέθηκε να ασχολείται με τα πολιτικά. Η κοινωνικοποίησή του ολοκληρώθηκε όταν εντάχθηκε στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που του επιφύλαξε την πρώτη ανάμειξη με τη δημόσια διοίκηση, ως εκπρόσωπο των φοιτητών στη Σύγκλητο του ΑΠΘ, και μέσα από την ΟΝΝΕΔ όπου υπήρξε πρόεδρος από το 1987 ως το 1990.

Την χρονιά μετά την αποφοίτησή του από την Πολυτεχνική, η Θεσσαλονίκη γιόρτασε τα 2300 χρόνια της. Τότε ήταν που στις αφηγήσεις των Σαλονικιών που τον γέννησαν, προστέθηκε και η συστηματική μελέτη της πόλης του, που πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε άσβεστο πάθος. Από την άλλη η πολιτική τον συνάρπαζε. Δεν ήθελε πολύ… το 1986 εξελέγην δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, ο νεότερος μέχρι τότε, μόλις 24 ετών. Για πέντε ολόκληρες θητείες βρέθηκε στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου και σε θέσεις διοίκησης του δήμου, ως το 2006 που αποχώρησε.

Από το 1991 μέχρι το 1994 ήταν αντιπρόεδρος της ΔΕΠΘΕ, στην νηπιακή, αλλά ιδιαίτερα παραγωγική περίοδο των τριών δημοτικών ραδιοφώνων FM100, FM100,5 Λόγου και Τέχνης, FM101 και της TV100. Το 1995 και για δυο χρόνια ορίστηκε αντιδήμαρχος πολιτισμού, σε μια θητεία που έχει αφήσει εξαιρετικές εικόνες και μνήμες.

Το 2002 ανέλαβε αντιδήμαρχος αρχιτεκτονικού, για μια τετραετή διαδρομή που του επιτρέπει να ισχυριστεί ότι έχει αφήσει τα ίχνη της σε εμβληματικά έργα και σχέδια της πόλης: την ανάπλαση της νέας παραλίας, την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το νέο δημαρχείο, τον πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη Νοτιοανατολική Πύλη (περιοχή κεραμουργείου Αλλατίνη και Νέας Ελβετίας), το πιλοτικό πρόγραμμα για την επέκταση των Λαχανοκήπων, την Αλάνα της Τούμπας.

Όλο αυτό το διάστημα διατήρησα την επαγγελματική μου δραστηριότητα ως αγρονόμος και τοπογράφος μηχανικός, μετέχοντας εταιρικά και σε γραφείο μελετών. Μεταξύ 2004 και 2010 υπήρξε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ. Από τον Ιούλιο του 2007 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2009 διετέλεσε Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, θέση που του επέτρεψε να αποκτήσω μία πολύ καθαρή εικόνα των διμερών σχέσεων της χώρας μας και εμπειρία στην προώθηση των οικονομικών συμφερόντων της.

  • Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την επίσημη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας.
  • Στον πρώτο γύρο, ο συνδυασμός του “Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα” κατετάγη πρώτος και εξέλεξε 11 δημοτικούς και 18 κοινοτικούς συμβούλους, έχοντας την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου.
  • Στον δεύτερο γύρο, δήμαρχος εξελέγη ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.
  • Εδώ και έξι χρόνια και σήμερα ακόμη, όσο το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις του, παρέχει υπηρεσίες ως μηχανικός – σύμβουλος ανάπτυξης σε τεχνική εταιρία της Θεσσαλονίκης.
  • Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά.

Νίκος Ταχιάος σχετικές ειδήσεις: