Ντόναλντ Τουσκ

Ντόναλντ Τουσκ
Ο Ντόναλντ Φραγκίσκος Τουσκ είναι πολιτικός από την Πολωνία, συνιδρυτής και σημερινός πρόεδρος του κόμματος της Πολιτικής Πλατφόρμας και ήταν πρωθυπουργός της χώρας από το 2007 ως το 2014.

Προτού γίνει ένας εκ των ιδρυτών της Πολιτικής Πλατφόρμας, ο Τουσκ υπήρξε σημαίνον στέλεχος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κογκρέσου (Kongres Liberalno-Demokratyczny) και της Ένωσης των Ελευθεριών (Unia Wolności). Το 2001 έγινε αντιπρόεδρος της Κάτω Βουλής, αξίωμα στο οποίο υπηρέτησε μέχρι το 2005. Οι πολιτικές του θέσεις συνοψίζονται στην ισχυρή υποστήριξη προς την ελεύθερη αγορά χωρίς κρατικό παρεμβατισμό και με κοινωνικό συντηρητισμό. Από το 2004 εκλέγεται βουλευτής. Το 2005 έλαβε μέρος στις προεδρικές εκλογές χάνοντας από το Λεχ Καζίνσκι στο δεύτερο γύρο.

Το κόμμα του έλαβε στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Οκτωβρίου 2007 περισσότερο από το 41% των ψήφων, αλλά δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία, καθώς απέσπασε 209 έδρες επί συνόλου 460 της Δίαιτας (Κάτω Βουλής). Έτσι, σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με το κεντρώο Κόμμα των Αγροτών (PSL). Ο επίσημος διορισμός του στην πρωθυπουργία έγινε στις 9 Νοεμβρίου του 2007.

  • Το κόμμα του Τουσκ κέρδισε την πλειοψηφία των εδρών και στις βουλευτικές εκλογές του 2011.
  • Έτσι, παρέμεινε πρωθυπουργός.
  • Το 2014 η κυβέρνησή του αντιμετώπισε τις αποκαλύψεις του περιοδικού “Προστ”, το οποίο δημοσίευσε αποσπάσματα από υποκλαπείσες συνομιλίες πολιτικών και άλλων προσωπικοτήτων της χώρας.
  • Η κυβέρνησή του έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης τον Ιούνιο του 2014 με 237 ψήφους.

Ντόναλντ Τουσκ σχετικές ειδήσεις: