Διεθνή

Brexit: Αποφασίστηκε τρίμηνη παράταση από τους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Brexit: Αποφασίστηκε τρίμηνη παράταση από τους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Brexit: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοίνωσε την αποδοχή από τους ηγέτες των 27 της ΕΕ του αιτήματος της Βρετανίας

Brexit: Οι 27 χώρες της ΕΕ συμφώνησαν σε νέα, τρίμηνη αναβολή του Brexit μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Οι 27 συμφώνησαν να δεχθούν το αίτημα της Βρετανίας για μια ευέλικτη αναβολή του Brexit ως τις 31 Ιανουαρίου 2020», επεσήμανε ο Τουσκ στο Twitter. Σύμφωνα με τον ίδιο η συμφωνία αυτή θα εγκριθεί δια περιφοράς της απόφασης στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε αιτηθεί για την παράταση, έπειτα από την πίεση που του άσκησε το βρετανικό κοινοβούλιο, προκειμένου αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται πως ο Τζόνσον, στις πρώτες του δηλώσεις σαν πρωθυπουργός, στα σκαλοπάτια της Ντάουνινγκ Στριτ είχε αναφέρει πως «δεν υπάρχουν προϋποθέσεις που με υποχρεώνουν να ζητήσω από τις Βρυξέλλες να καθυστερήσουμε. Αποχωρούμε στις 31 Οκτωβρίου χωρίς αν ή αλλά…».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι, σήμερα στις 15:30 (ώρα Ηνωμένου Βασιλείου) θα διεξαχθεί ενώπιον του Βρετανικού Κοινοβουλίου η συζήτηση και ψηφοφορία για πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με αίτημα του Τζόνσον την προηγούμενη εβδομάδα.

Brexit: Κύκλοι του Μακρόν έκαναν λόγο για συμφωνία από νωρίς

Νωρίτερα τη Δευτέρα, πηγή από το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε πως η ΕΕ «το πιθανότερο» θα συμφωνήσει σήμερα στην αναβολή του Brexit ως τις 31 Ιανουαρίου. «Το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία σήμερα το πρωί μεταξύ των 27 για παράταση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου», επεσήμανε η πηγή, προσθέτοντας ότι η εξέλιξη σημειώθηκε μετά τη συνομιλία που είχε ο Μακρόν με τον Τζόνσον το Σαββατοκύριακο.

«Η προοπτική των εκλογών ενισχύθηκε σημαντικά στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου», εξήγησε η πηγή, ενώ υπογράμμισε ότι η τρίτη αναβολή του Brexit θα συνοδεύεται από όρους. Σε αυτούς θα περιλαμβάνονται η άρνηση για περαιτέρω διαπραγμάτευση της συμφωνίας διαζυγίου στην οποία κατέληξε η ΕΕ με τον Τζόνσον, ενώ θα δίνεται και το πράσινο φως για συναντήσεις των 27 ηγετών κρατών της ΕΕ χωρίς τη Βρετανία προκειμένου να συζητήσουν το μέλλον της Ένωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments