Παναγιώτης Λαφαζάνης

Παναγιώτης Λαφαζάνης
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είναι Έλληνας πολιτικός και πρώην επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας (2015-2019).

Γεννήθηκε το 1951 στην Ελευσίνα και πέτυχε να εισαχθεί στο τμήμα μαθηματικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών δίχως να λάβει πτυχίο. Ήταν ηγετικό στέλεχος της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας και αργότερα μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος. Στο ΚΚΕ παρέμεινε μέχρι το 1991, ενώ το 1992 εντάχθηκε στον Συνασπισμό ως μέλος της πολιτικής του γραμματείας.

Πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου στις εκλογές του 2000, στη Β΄ περιφέρεια του Πειραιά. Την κοινοβουλευτική περίοδο 2012-2014 ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ορίστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα ως Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στις 17 Ιουλίου 2015 αντικαταστάθηκε από τον Πάνο Σκουρλέτη. Στις 21 Αυγούστου 2015 ήταν ένας από τους 25 βουλευτές του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς που αποχώρησαν από αυτόν και συνέστησαν νέα κοινοβουλευτική ομάδα με την ονομασία «Λαϊκή Ενότητα», της οποίας ορίστηκε επικεφαλής.

  • Πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να αντισταθεί στην εφαρμογή των μνημονίων και των μέτρων λιτότητας και να έρθει ακόμα και σε ρήξη με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.
  • Σύμφωνα με τις δημόσιες θέσεις του, είναι θετικός στην επιστροφή της Ελλάδας σε εθνικό νόμισμα.
  • Στις 2 Ιουνίου 2019 παραιτήθηκε από την ηγεσία της Λαϊκής Ενότητας.
  • Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 τοποθετήθηκε στην τελευταία τιμητική θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του κόμματος.

Παναγιώτης Λαφαζάνης σχετικές ειδήσεις: