Ρίτσαρντ Γκιρ

Ρίτσαρντ Γκιρ
Ο Ρίτσαρντ Γκιρ είναι Αμερικανός ηθοποιός.

Ο Γκιρ γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια από τους Ντόρις Αν και Χόμερ Τζορτζ Γκιρ. Η μητέρα του ασχολούνταν με τα οικιακά και ο πατέρας του ήταν ασφαλιστής. Το 1967 τέλειωσε το λύκειο, όπου διέπρεψε στη γυμναστική και στη μουσική, παίζοντας τρομπέτα. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης με υποτροφία από τη γυμναστική, όπου σπούδασε φιλοσοφία, αλλά δεν αποφοίτησε καθώς τα παράτησε μετά από δύο χρόνια.[

Ο Γκιρ ξεκίνησε να παίζει σε χολιγουντιανές ταινίες στα μέσα της δεκαετίας του ’70, με την ταινία Αναζητώντας τον Kύριο Γκούντμπαρ (Looking for Mr. Goodbar, 1977) και τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία Μέρες Ευτυχίας (Days of Heaven, 1978). Γνωστός έγινε το 1980 με την ταινία Επάγγελμα: Ζιγκολό (American Gigolo) και ακολούθησε το 1982 το αισθηματικό δράμα Ιπτάμενος και Τζέντλεμαν (An Officer and a Gentleman), το οποίο απέφερε 130 εκατομμύρια δολάρια στο αμερικανικό box office.

Ωστόσο, μετά το 1982, η καριέρα του Γκιρ ακολούθησε αρκετές εισπρακτικές αποτυχίες. Η καριέρα του κάπως αναστήθηκε το 1990 με την κυκλοφορία των ταινιών Εσωτερικές Υποθέσεις (Internal Affairs) και Pretty Woman. Ακολούθησαν και άλλες επιτυχημένες ταινίες όπως Sommersby (1993), Φόβος Ενστίκτου (Primal Fear, 1996) και Η Νύφη το ‘Σκασε (Runaway Bride, 1999) όπου ξανασυνεργάστηκε με την Τζούλια Ρόμπερτς.

Το 1999 το περιοδικό People ονόμασε τον Γκιρ “Το Πιο Σέξι Άντρα”. Το 2002 πρωταγωνίστησε στις ταινίες Ο Χρησμός της Πεταλούδας (The Mothman Prophecies), Άπιστη (Unfaithful) και το βραβευμένο με Όσκαρ Σικάγο (Chicago). Για την ερμηνεία του στο Σικάγο κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα α’ ανδρικού ρόλου στην κατηγορία κωμωδία ή μιούζικαλ. Το 2004 εμφανίστηκε μαζί με τις Σούζαν Σαράντον και Τζένιφερ Λόπεζ στην αισθηματική κομεντί Χορεύετε; (Shall We Dance?). Η ταινία έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία με 170 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις παγκοσμίως. Η επόμενη ταινία του όμως, το 2005, Συλλαβίζοντας την Ευτυχία (Bee Season) είχε απογοητευτική πορεία στο box office, με μόλις 6,8 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις παγκοσμίως.

Το 2007, ο Γκιρ πρωταγωνίστησε μαζί με τον Τζέσι Άιζενμπεργκ στο κωμικό θρίλερ Εγκληματίας Πολέμου (The Hunting Party). Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε μαζί με τους Κρίστιαν Μπέιλ, Χιθ Λέτζερ και Κέιτ Μπλάνσετ στη βιογραφική ταινία για τη ζωή του Μπομπ Ντίλαν I’m Not There, σε σκηνοθεσία του Τοντ Χέινς.

  • Ο Γκιρ συνεργάστηκε για δεύτερη φορά με την Νταϊάν Λέιν, μετά την ταινία Άπιστη, στο αισθηματικό δράμα Νύχτες στη Ροδάνθη (Nights in Rodanthe), το 2008.
  • Η ταινία έλαβε αρνητικά σχόλια από τους κριτικούς αλλά απέφερε πάνω από 84 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.
  • Το 2009 πρωταγωνίστησε μαζί με την Χίλαρι Σουάνκ στο Αμέλια (Amelia), μια ταινία βασισμένη στη ζωή της Αμερικανίδας πρωτοπόρου της αεροπορίας Αμέλια Έρχαρτ.
  • Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε στην περιπέτεια Η Σκοτεινή Πλευρά του Νόμου (Brooklyn’s Finest).

Ρίτσαρντ Γκιρ σχετικές ειδήσεις:

  • Φυλάσσονται τα σύνορα στην θάλασσα;

    Φυλάσσονται τα σύνορα στην θάλασσα;

    Ο Σπύρος Γκουζτάνης αναρωτιέται στο blog του στο pagenews, γιατί η κυβέρνηση δεν φυλάει τα σύνορα στην θάλασσα από τη στιγμή που πιστεύει ότι είναι εφικτό.

    Σπύρος Γκουτζάνης
  • Σπύρος Γκουτζάνης
  • Φυλάσσονται τα σύνορα στην θάλασσα;
  • Ρίτσαρντ Γκιρ: “Ο Σαλβίνι είναι ένα μωρό Τραμπ”

    Ρίτσαρντ Γκιρ: “Ο Σαλβίνι είναι ένα μωρό Τραμπ”

    Ρίτσαρντ Γκιρ: Δεν... χαρίστηκε ο γνωστός ηθοποιός στις δηλώσεις του για τον Ματέο Σαλβίνι, τον οποίον χαρακτήρισε ως... βρεφική έκδοση του Ντόναλντ Τραμπ.

    Ρίτσαρντ Γκιρ: “Ο Σαλβίνι είναι ένα μωρό Τραμπ”
  • Ρίτσαρντ Γκιρ: Παρέμβαση για τους πρόσφυγες στο σκάφος της Open Arms

    Ρίτσαρντ Γκιρ: Παρέμβαση για τους πρόσφυγες στο σκάφος της Open Arms

    Ρίτσαρντ Γκιρ: «Εάν οι καρδιές των ανθρώπων είναι κλειστές, δηλητηριασμένες από τους Σαλβίνι και Τραμπ όλου του κόσμου, τότε δεν θα γίνει τίποτα» τόνισε ο διάσημος ηθοποιός.

    Ρίτσαρντ Γκιρ: Παρέμβαση για τους πρόσφυγες στο σκάφος της Open Arms