Ρόουντ Άιλαντ

Ρόουντ Άιλαντ
Το Ρόουντ Άιλαντ είναι βορειοανατολική πολιτεία των ΗΠΑ, που βρίσκεται στην περιοχή της Νέας Αγγλίας.

Η επίσημη ονομασία της πολιτείας στα αγγλικά είναι State of Rhode Island and Providence Plantations (Πολιτεία του Ρόουντ Άιλαντ και των Αποικιών Πρόβιντενς), καθώς αποτελείται από δυο τμήματα, ένα στην ηπειρωτική χώρα και ένα νησί. Το ηπειρωτικό τμήμα, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο σε έκταση, περιλαμβάνει το Πρόβιντενς, την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας. Το νησί είναι το Ρόντ Άιλαντ, όνομα που στην καθομιλουμένη κατέληξε να αναφέρεται σε ολόκληρη την πολιτεία.

Για να μη δημιουργείται σύγχυση το νησί σήμερα αναφέρεται ως Ακούιντνεκ (Aquidneck Island), που είναι το όνομα που έδωσαν οι ιθαγενείς κάτοικοι της περιοχής. Παρατσούκλια της πολιτείας είναι τα Λιτλ Ρόντι και Η πολιτεία του ωκεανού (ή η θαλασσινή πολιτεία, The Ocean State στα αγγλικά), καθώς η θάλασσα είναι το κυρίαρχο στοιχείο της πολιτείας.

Η ιστορία του ονόματος

Για την προέλευση του ονόματος Rhode Island υπάρχουν δυο θεωρίες, είτε ότι προέρχεται από το ελληνικό νησί της Ρόδου ή ότι αποτελεί παραφθορά του «Roodt Eylandt», που σημαίνει κόκκινο νησί στα ολλανδικά. Το 1524 ο ιταλός εξερευνητής Τζιοβάνι ντα Βερατσάνο ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που έφτασε σε κάποια περιοχή του σημερινού Ροντ Άιλαντ. Βρέθηκε στο νησί που σήμερα λέγεται Μπλοκ Άιλαντ και το ονόμασε Λουίζα, από τη Λουίζα της Σαβοΐας, την βασιλομήτορα της Γαλλίας.

Το περιέγραψε ως ένα νησί περίπου στο μέγεθος της Ρόδου. Όταν έφτασαν οι πρώτοι άποικοι πίστεψαν ότι η περιγραφή αναφέρεται στο νησί Ακούιντνεκ. Το 1614 ο ολλανδός εξερευνητής Άντριεν Μπλοκ χαρτογράφησε το νησί Λουίζα και του έδωσε το όνομά του. Η επίσημη θέση της πολιτείας είναι ότι ο Μπλοκ ονόμασε την περιοχή «Roodt Eylandt», λόγω του κόκκινου χρώματος που είχαν οι ακτές, και στη συνέχεια το όνομα αυτό πέρασε στα αγγλικά ως Rhode Island.

Το Ρόουντ Άιλαντ ανήκει στην περιοχή της Νέας Αγγλίας, που ήταν από τις πρώτες που εξερευνήθηκαν και αποικήθηκαν από τους Ευρωπαίους. Οι πρώτοι εξερευνητές που έφτασαν εκεί ήταν ο Ιταλός Τζιοβάνι ντε Βερρατσάνο το 1524 και ο Ολλανδός Άντριεν Μπλοκ το 1614. Ήρθαν σε επαφή με τους ιθαγενείς που ζούσαν εκεί και από τους οποίους πολλοί λίγοι παραμένουν σήμερα (φυλή Ναραγκάνσετ). Η κοινή αποικία του Ρόντ Άιλαντ και του Πρόβιντενς ιδρύθηκε επίσημα το 1663.

Ήταν η πρώτη αποικία που κήρυξε την ανεξαρτησία της από τους Άγγλους (στις 4 Μαΐου 1776) αλλά και η τελευταία από τις πρώτες 13 πολιτείες που επικύρωσε το ιδρυτικό Σύνταγμα των ΗΠΑ (στις 29 Μαΐου 1790). Γνώρισε σημαντική οικονομική ανάπτυξη την περίοδο της Βιομηχανικής Επανάστασης, ειδικά στον κλάδο της υφαντουργίας. Σημαντική ώθηση στην οικονομία έδωσε και το εμπόριο σκλάβων. Η δουλεία στην πολιτεία καταργήθηκε σταδιακά μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα. Στον εμφύλιο πόλεμο ήταν με το μέρος των Βορείων. Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα ο πληθυσμός αυξανόταν σημαντικά και η πολιτεία δέχτηκε πολλούς μετανάστες. Η οικονομία όμως έχασε τη δυναμική της μετά την αποβιομηχάνιση και τη μεγάλη ύφεση του μεσοπολέμου.

Πόλεις

Μεγάλες πόλεις της πολιτείας (κατά πληθυσμό) είναι οι εξής:

  • Πρόβιντενς (175.255)
  • Γουόρικ (87.233)
  • Κράνστον (79.269)
  • Ποουτάκετ (73.742)
  • Ιστ Πρόβιντενς (49.515)
  • Γουνσόκετ (44.328)
  • Νιούπορτ (26.475)
  • Σέντραλ Φολς (19.159)

Η μητροπολιτική περιοχή του Πρόβιντενς θεωρείται ότι εκτείνεται σε ολόκληρη την πολιτεία, καθώς και σε μερικές περιοχές της γειτονικής Μασαχουσέτης, γι’ αυτό και ο συνολικός πληθυσμός της είναι μεγαλύτερος απ’ αυτόν της πολιτείας.

Ρόουντ Άιλαντ σχετικές ειδήσεις: