The Crown

The Crown
Το Στέμμα είναι μία ιστορική δραματική σειρά διαδικτυακής τηλεόρασης, η οποία δημιουργήθηκε και γράφηκε αρχικά από τον Πίτερ Μόργκαν και παρήχθη από την Left Bank Pictures και την Sony Pictures Television για το Netflix.

Το σόου είναι μία βιογραφική ιστορία σχετική με τη στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄. Ο πρώτος κύκλος καλύπτει την περίοδο από τον γάμο της με τον Φίλιππο, Δούκα του Εδιμβούργου, το 1947 μέχρι τη ματαίωση του αρραβώνα της αδερφή της, της Πριγκίπισσας Μαργαρίτας, με τον Σμήναρχο Πίτερ Τάουνσεντ το 1955. Ο δεύτερος κύκλος καλύπτει την περίοδο από την κρίση του Σουέζ το 1956 μέχρι την απόσυρση του τρίτου πρωθυπουργού της Βασίλισσας, του Χάρολντ Μακμίλαν, το 1963 και τη γέννηση του Πρίγκιπα Εδουάρδου το 1964. Ο τρίτος κύκλος συνεχίζει από το 1964, καλύπτοντας τις δύο περιόδους του Χάρολντ Ουίλσον ως πρωθυπουργού μέχρι το 1976, ενώ ο τέταρτος θα συμπεριλάβει την πρωθυπουργία της Μάργκαρετ Θάτσερ και θα παρουσιάσει τη Λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ.

Το Στέμμα αναπτύχθηκε σταδιακά από την ταινία του Μόργκαν, του 2006, Η Βασίλισσα και το θεατρικό έργο The Audience, του 2013. Η σειρά πρόκειται να διαρκέσει 60 επεισόδια σε έξι κύκλους, με 10 επεισόδια της μιας ώρας ανά κύκλο, καλύπτοντας τη ζωή της Ελισάβετ από τα νεανικά της χρόνια μέχρι τη στέψη της, και με νέους ηθοποιούς να επιλέγονται από κάστινγκ ανά δύο κύκλους. Η Κλερ Φόι απεικονίζει τη βασίλισσα στους δύο πρώτους κύκλους· απέναντί της βρίσκονται ο Ματ Σμιθ ως Πρίγκιπας Φίλιππος και η Βανέσα Κίρμπι ως Πριγκίπισσα Μαργαρίτα. Για τον τρίτο και τέταρτο κύκλο, η Ολίβια Κόλμαν θα αναλάβει ως Βασίλισσα, ο Τομπάιας Μένζις ως Πρίγκιπας Φίλιππος και η Έλενα Μπόναμ Κάρτερ ως Πριγκίπισσα Μαργαρίτα. Τα γυρίσματα της σειράς λαμβάνουν μέρος στο στούντιο Έλστρι, στο Μπόρχαμγουντ του Χερτφορντσάιρ, με τοπικά γυρίσματα σε κάθε μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου και διεθνώς.

  • Ο πρώτος κύκλος κυκλοφόρησε στο Netflix στις 4 Νοεμβρίου 2016, ο δεύτερος στις 8 Δεκεμβρίου 2017 και ο τρίτος στις 17 Νοεμβρίου 2019.
  • Η σειρά έχει ανανεωθεί και για τέταρτο κύκλο·.
  • Το Στέμμα επαινέθηκε για την υποκριτική, τη σκηνοθεσία, τη γραφή, την κινηματογράφηση, την ποιότητα της παραγωγής του και τη σχετικά ακριβή ιστορική απόδοση της βασιλείας της Βασίλισσας Ελισάβετ.
  • Έχει λάβει αρκετές διακρίσεις –συμπεριλαμβανομένων των νικών «Καλύτερη Ηθοποιός» και «Καλύτερος Ηθοποιός» στα 23α Βραβεία του Σωματείου Ηθοποιών για τη Φόι και τον Λίθγκοου, αντίστοιχα–, εκτός από τη λήψη ενός συνόλου 26 υποψηφιοτήτων για τους πρώτους δύο κύκλους του στα Βραβεία Έμμυ Ζώνης Υψηλής Τηλεθέασης, μεταξύ των οποίων δύο φορές για «Εξαιρετική Δραματική Σειρά».

The Crown σχετικές ειδήσεις: