Τήνος

Τήνος
Η Τήνος είναι η πρωτεύουσα της νήσου Τήνου και κύριο λιμάνι της.

Η πόλη της Τήνου άρχισε να κατοικείται την ίδια περίοδο που άρχισε να εγκαταλείπεται η παλιά Χώρα του νησιού, που βρισκόταν στον βράχο του Εξωμβούργου , ο οποίος βρίσκεται στο νότιο μέρος του νησιού, Βορειοδυτικά του χωριού Τριπόταμος. Η μετακίνηση του πληθυσμού από το παλιό κάστρο στην νέα πόλη του νησιού συντελέστηκε κατά τη διάρκεια του 17ου και 18ου αιώνα. Την περίοδο της Ελληνικής επανάστασης ο πληθυσμός της Τήνου σημείωσε μεγάλη αύξηση λόγω εγκατάστασης στο νησί προσφύγων από περιοχές που είχαν υποστεί αντίποινα των Τούρκων, όπως η Χίος, τα Ψαρά, η Κάσος, η Κρήτη, οι Κυδωνίες και τα Μοσχονήσια. Μεγάλη ανάπτυξη γνώρισε η πόλη μετά την ανέγερση του ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, την περίοδο της Ελληνικής επανάστασης, χάρη στον οποίο εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα στον ελλαδικό χώρο.

Η πόλη της Τήνου βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού. Απλώνεται γύρω από τις δύο κεντρικές της λεωφόρους που συνδέουν το λιμάνι με τον ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, τις λεωφόρους Ευαγγελιστρίας και Μεγαλόχαρης. Στην πόλη υπάρχει αρχαιολογικό μουσείο και το μουσείο Τηνίων καλλιτεχνών που φιλοξενεί έργα των σημαντικότερων Τηνίων γλυπτών και ζωγράφων.

Η Παναγία της Τήνου

Ο ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, πιο γνωστός ως Παναγία της Τήνου είναι ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα του ελλαδικού χώρου. Ο ναός ανοικοδομήθηκε για να στεγάσει την θαυματουργή εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που βρήκε στο σημείο αυτό η μοναχή Πελαγία, η οποία ζούσε στην Ιερή μονή του Κεχροβουνίου. Όπως αναφέρει η παράδοση η μοναχή κατέληξε στην ανεύρεση της εικόνας ύστερα από όραμα. Η Παναγία εμφανίστηκε στον ύπνο της και της υπόδειξε που θα πρέπει να σκάψει ο τηνιακός λαός για να βρει τη θαυματουργή εικόνα της, Πράγματι, η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1823. Η ανοικοδόμηση του ναού ξεκίνησε την ίδια χρονιά και ολοκληρώθηκε λίγα χρόνια αργότερα. Ο ναός υπήρξε το πρώτο δημόσιο οικοδόμημα της ελεύθερης Ελλάδας.

  • Η ανοικοδόμηση του ναού στα χρόνια της ελληνικής επανάστασης του προσέδωσε μεγάλη σημασία.
  • Η εικόνα της Παναγίας που στέγασε θεωρήθηκε θαυματουργή και σύντομα ο ναός απέκτησε τεράστια φήμη και εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους τόπους λατρείας και προσκυνήματος της Ελλάδας.
  • Την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, συρρέει πλήθος κόσμου για να προσκυνήσει.
  • Πολλοί πιστοί έρχονται στον ναό για να εκπληρώσουν κάποιο τάμα ή να κάνουν αφιερώματα.
  • Τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου είναι πολύ συνηθισμένη η εικόνα πιστών που πραγματοποιούν τη διαδρομή από το λιμάνι μέχρι τον ναό με τα γόνατα, εκπληρώνοντας κάποιο τάμα.

Τήνος σχετικές ειδήσεις: