Αθλητισμός

Άφησαν τον αγώνα και έτρεχαν πανικόβλητοι οι παίκτες σε αγώνα τοπικού πρωταθλήματος

Άφησαν τον αγώνα και έτρεχαν πανικόβλητοι οι παίκτες σε αγώνα τοπικού πρωταθλήματος
ΕΠΣ Κυκλάδων: Στον αγώνα ανάμεσα στην ομάδα της Άνω Σύρου και του Παμμηλιακού εκτυλίχθηκαν «μυθικές» σκηνές.

Στα τοπικά ματς  καμιά φορά γίνονται τα … καλύτερα. Και δεν αναφερόμαστε στο πάθος που κάποιες φορές επιδεικνύουν οι παίκτες αλλά και οι οπαδοί και μπορεί να ξεπεράσει σε ένταση αυτό που συναντάμε στις μεγάλες κατηγορίες. Συμβαίνουν πιο εύκολα τα «απρόοπτα των γηπέδων» που μένουν αξιομνημόνευτα. Κάτι τέτοιο συνέβη στις Κυκλάδες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το cyclades24sports.gr το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν προγραμματισμένο το ματς της Άνω Σύρου με τον Παμμηλιακό. Στο γήπεδο υπήρχαν παίκτες των δυο ομάδων καθώς και κάποιοι παράγοντες των ομάδων, δημοσιογράφοι και διαιτητές.

Κι ενώ οι δύο ομάδες βρισκόντουσαν στη διαδικασία της προθέρμανσης, λίγο πριν το τοπικό derby στο Κύπελλο των Κυκλάδων, κάποιος ενημέρωσε ότι η αστυνομία κορνάρει για να απομακρυνθούν τα οχήματα που βρίσκονται έξω από το γήπεδο. Επικράτησε ένα πανικός και μια αναμπουμπούλα, ξαφνικά παίκτες, προπονητές, διαιτητές και δημοσιογράφοι έτρεχαν να απομακρύνουν τα οχήματα τους, πριν δεχτούν κάποιο πρόστιμο από τους αστυνομικούς.

Σίγουρα κι η αστυνομία κάνει τη δουλειά της, ωστόσο δε ξέρουμε αν μπορείτε να φανταστείτε τι θα γινόταν εφόσον ο διαιτητής σφύριζε την έναρξη του αγώνα… Τι λέτε να έκαναν οι παίκτες ενός ερασιτεχνικού Πρωταθλήματος; Να άφηναν τον αγώνα, τους πάγκους και να έτρεχαν στο δρόμο για απομακρύνουν τα αυτοκίνητα; Ή να γέμιζε μια περιοχή με ροζ χαρτάκια; Παρόλα αυτά είχε γούστο του…κι αυτό, να βλέπεις παίκτες με εμφανίσεις να τρέχουν στους δρόμους, μέσα σε κάποιον πανικό.

Η ιστορία του ΕΠΣ Κυκλάδων

Παλιότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Βικιπαίδεια, τα περισσότερα κυκλαδίτικα ποδοσφαιρικά σωματεία δεν μετείχαν σε επίσημες διοργανώσεις. Τις δεκαετίες του ’40 και ’50 ο Άρης Σύρου και η Ελλάς Σύρου που είχαν επισημοποιηθεί, ανήκαν στην Ένωση Αιγαίου αλλά δεν μετείχαν σε επίσημες διοργανώσεις. Αργότερα, ορισμένα σωματεία εντάχθηκαν μεμονομένα στην Ε.Π.Σ. Πειραιώς, αλλά όσα τόλμησαν να λάβουν μέρος στα πρωταθλήματά της, αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες λόγω των συνεχών ακτοπλοϊκών μετακινήσεων. Οι δύο αυτές ομάδες της Σύρου συμμετείχαν στο Κύπελλο Ελλάδος, πριν καθιερωθεί το Κύπελλο Ερασιτεχνών. Η Α.Π.Ο. Ελλάς Σύρου από το 1947-48, ο Άρης Σύρου από το 1952-53, ενώ μερικά χρόνια αργότερα (1968) συμμετείχε και ο Α.Ο. Σύρου, που αποκλείστηκε από τον Βύζαντα Μεγάρων (σκορ 0-1 στη Σύρο).

Την περίοδο 1967-68 οι ομάδες της Σύρου πέτυχαν την ένταξή τους στην Ε.Π.Σ. Σάμου αλλά καμιά ομάδα της Σάμου δεν ταξίδεψε στο νησί. Έτσι, η εγγραφή έμεινε κενό γράμμα. Από τη σεζόν 1968-69 έγινε δεκτή η συμμετοχή του Α.Ο. Σύρου στην Ε.Π.Σ.Π. και σε δύο σεζόν ανέβηκε στην Α΄ κατηγορία. Μάλιστα το 1973 κατέκτησε τον τίτλο και προήχθη στη Β΄ Εθνική, όπου έπαιξε δύο σεζόν (1973 ως 1975).

Επίσης, στη Γ΄ κατηγορία έπαιξαν: το 1970-71 ο Α.Ο. Μυκόνου και από το 1971 ο Αστέρας Σύρου, ο οποίος από το 1976 ως το 1979 προήχθη στη Β΄. Οι υπόλοιπες ομάδες περιορίζονταν σε διοργάνωση τοπικών τουρνουά είτε εντός του νησιού τους είτε με ομάδες κοντινών νησιών.

Το 1972 είχε υποβάλει αίτηση ένταξης στην Ένωση Πειραιά και ο Πανθηραϊκός. Με αφορμή την αίτησή του έγιναν κάποιες ενέργειες να δημιουργηθεί Όμιλος Κυκλάδων στην Γ΄ κατηγορία της ΕΠΣΠ, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε, αφού δεν βρέθηκε τρόπος να επιλυθούν αφενός το οικονομικό ζήτημα (κάλυψη εξόδων μετακίνησης) και αφετέρου το τεχνικό (δρομολόγια πλοίων κλπ). Έτσι, το αίτημα απορρίφθηκε μετά πολλών επαίνων, αλλά ούτε και η αίτηση του Πανθηραϊκού έγινε δεκτή. Τη σεζόν 1979-80, τόσο ο ΑΟ Σύρου όσο και ο Αστέρας Σύρου ανήκαν στη Β΄ ΕΠΣΠ. Όμως, δεν έλαβαν μέρος στο πρωτάθλημα.

Με την ίδρυση της Ε.Π.Σ. Κυκλάδων το 1980, διοργανώθηκε για πρώτη φορά κυκλαδίτικο πρωτάθλημα και αργότερα το κύπελλο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος και τη δημιουργία και άλλων σωματείων. Στο πρώτο πρωτάθλημα (1980-81), που ξεκίνησε στις 4 Ιανουαρίου 1981, έλαβαν μέρος οι εξής 12 ομάδες: Αρχίλοχος Πάρου, Α.Ο. Σύρου, Α.Ο. Αστέρας Σύρου, Πανθηραϊκός Α.Ο., Πανναξιακός Α.Ο., Α.Ο. Παντηνιακός, Ερμής Τήνου, Α.Π.Ο. Ελλάς Σύρου, Α.Μ.Ε.Σ. Νηρέας Πάρου, Α.Μ.Σ. Φιλωτίου Νάξου, ΚΕΜΑΣ Ίου, Α.Ο. Άνδρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments