Το Χαμόγελο του Παιδιού

Το Χαμόγελο του Παιδιού
Το Χαμόγελο του παιδιού είναι εθελοντικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που λειτουργεί στην Ελλάδα, με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και την αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων τους.

Η δράση του περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη φιλοξενία παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο, την τηλεφωνική υποστήριξή τους, προγράμματα συμβουλευτικής και κοινωνικής ένταξής του, την ενίσχυση οικογενειών που τελούν σε ένδεια, καθώς και τη διοργάνωση εκστρατειών ενημέρωσης ή πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων.

Το “χαμόγελο του παιδιού” ιδρύθηκε από τον Κώστα Γιαννόπουλο προσπαθώντας να εκπληρώσει το όνειρο του γιού του Ανδρέα, που έφυγε από τη ζωή νικημένος από τον καρκίνο, σε ηλικία μόλις 10 ετών. Ο Ανδρέας στις 9 Νοεμβρίου 1995, γράφοντας στο ημερολόγιο του κι ενώ τους τελευταίους 18 μήνες έδινε τη δική του μάχη για τη ζωή, είχε εκφράσει την επιθυμία του να δημιουργηθεί ένας σύλλογος, ο οποίος θα προσπαθούσε να φέρει το χαμόγελο σε όλα τα παιδιά, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

“Όλοι ξέρουμε, συζητάμε για κάτι παιδιά στους δρόμους που τους λείπει το χαμόγελο. Τους λείπει το χαμόγελο γιατί δεν έχουν λεφτά, δεν έχουν παιχνίδια, δεν έχουν φαΐ και μερικά δεν έχουν καν γονείς. Σκεφτείτε λοιπόν και αφήστε τα λόγια ας ενωθούμε και ας δώσουμε ότι μπορούμε στα φτωχά άσπρα και μαύρα όλα παιδιά είναι και αξίζουν ένα χαμόγελο. Αυτός ο Σύλλογος θα λέγεται Το Χαμόγελο του Παιδιού. Ελάτε λοιπόν να βοηθήσουμε αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε”

Περίπου έναν μήνα αργότερα, τον Δεκέμβριο του 1995, η επιθυμία του αυτή είχε παρουσιαστεί στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη “Κόκκινη Κάρτα”, στην οποία είχε βρεθεί και ο ίδιος, παρά το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε (μερικές εβδομάδες μετά την προβολή της ο μικρός Ανδρέας “έφυγε” από τη ζωή), παρουσιάζοντας την ιδέα του, ενώ στο τέλος της εκπομπής με μια χαρακτηριστική κίνηση σχημάτισε με τα χέρια του ένα χαμόγελο στο δικό του πρόσωπο, ζητώντας όλα τα παιδιά του κόσμου να αποκτήσουν το δικαίωμα να χαμογελούν ευτυχισμένα.

Ο οργανισμός έχει να επιδείξει πλήθος δράσεων σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Βασισμένος στη δύναμη των εθελοντών του, καλύπτει βασικές και συνεχιζόμενες ανάγκες τόσο των παιδιών αλλά και των οικογενειών τους που χρήζουν βοήθειας.

Πιο συγκεκριμένα το χαμόγελο του παιδιού δραστηριοποιείται σε:

  • φροντίζοντας παιδιά σε νοσοκομεία,
  • προσφέροντας δημιουργική απασχόληση στα νοσοκομεία Παίδων,
  • διατηρώντας κέντρα στήριξης παιδιού και οικογένειας,
  • λειτουργώντας εθελοντικό δημιουργικό εργαστήριο,
  • διοργανώνοντας παζάρια και εκθέσεις,
  • παρέχοντας διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων του οργανισμού,
  • λειτουργώντας «τα Σπίτια» φροντίδας παιδιών,
  • οργανώνοντας δράσεις όπως αυτή του «Yousmile.gr» με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών και των οικογενειών τους σε διάφορα θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των παιδιών,
  • διατηρώντας την «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 για τα Παιδιά», το γνωστό Amber Alert Hellas,
  • προσελκύοντας και συντονίζοντας πλήθος ανθρώπων που προσφέρουν εθελοντική εργασία τόσο σε ατομικό επίπεδο και βάση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, όσο και σε εταιρικό-συλλογικό επίπεδο στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης με τη μορφή χορηγιών και δωρεών.

Το Χαμόγελο του Παιδιού σχετικές ειδήσεις:

ΣΕΛΙΔΑ 1 ΑΠΟ 12