Τζον Φ. Κένεντι

Τζον Φ. Κένεντι
Ο Τζον Φιτζέραλντ «Τζακ» Κένεντι αποκαλούμενος συχνά και με τα αρχικά του J.F.K., ήταν Αμερικανός πολιτικός, ο οποίος υπηρέτησε ως ο 35ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, από τον Ιανουάριο του 1961 έως τη δολοφονία του τον Νοέμβριο του 1963.

Ο Τζον Κένεντι, γόνος μίας από τις πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ, γεννήθηκε στις 29 Μαΐου 1917 στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, ήταν Ιρλανδικής καταγωγής και ο πρώτος καθολικός Πρόεδρος. Ο πατέρας του, Τζόζεφ Κέννεντυ, είχε διατελέσει πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Λονδίνο, όπως και πρόεδρος της Επιτροπής Ναυτικών Υποθέσεων των ΗΠΑ, επί προεδρίας του Φραγκλίνου Ρούσβελτ. Η μητέρα του Ρόζα, το γένος Φιτζέραλντ ήταν κόρη πρώην δημάρχου Βοστώνης, ο οποίος ανήκε στο Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ. Η οικογένεια απέκτησε τρεις γιους (Τζων, Ρόμπερτ, Έντουαρντ) και τέσσερις κόρες. Ο Τζων αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ το 1940 και υπηρέτησε στο Ναυτικό των ΗΠΑ (USN). Μετά τον πόλεμο εξελέγη μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων για την πολιτεία της Μασαχουσέτης και το 1953 εξελέγη Γερουσιαστής, πάλι της ίδιας πολιτείας. Την ίδια χρονιά στις 12 Σεπτεμβρίου παντρεύεται την 24χρονη Ζακλίν Μπουβιέ με την οποία απέκτησε 2 παιδιά.

Το 1935, ο Κέννεντυ γράφτηκε στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Λονδίνου και ακολούθως φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, αποκτώντας διδακτορικό στη Νομική επιστήμη (1940). Εν συνεχεία κατατάχθηκε στο Ναυτικό των ΗΠΑ και πολέμησε στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Με το βαθμό του σημαιοφόρου, ως κυβερνήτης τορπιλακάτου στον Ειρηνικό, τραυματίσθηκε στις 2 Αυγούστου του 1943. Τιμήθηκε με μετάλλιο επί ανδραγαθία και από το 1945 εργάσθηκε σαν δημοσιογράφος. Τον επόμενο χρόνο εκλέχτηκε μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, θέση στην οποία επανεκλέχτηκε το 1948 και το 1950. Το 1952 εκλέχτηκε για πρώτη φορά Γερουσιαστής και ξανά το 1958, με 6ετή θητεία. Το 1956 διεκδίκησε του Δημοκρατικού Κόμματος, για την Αντιπροεδρία των ΗΠΑ.

Πολιτική καριέρα

Στις 8 Νοεμβρίου του 1960, ημέρα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, ο Τζον Κένεντι ήταν υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος. Εκείνη την ημέρα, μάλιστα, έλαβε από τον πατέρα του, Τζόζεφ Πάτρικ Κένεντι, ένα τηλεγράφημα: “Αν δεν εκλεγείς πρόεδρος, θα σου αγοράσω μια χώρα για να την κυβερνάς”. Δεν χρειάστηκε, καθώς ο αμερικανικός λαός τον εξέλεξε πρόεδρο (τον νεότερο πρόεδρο στην ιστορία της χώρας) στη θέση του εβδομηκονταετούς πλέον Ντουάιτ Αϊζενχάουερ. Η νίκη του Κένεντι δεν ήταν εύκολη. Ύστερα από μία εξοντωτική προεκλογική εκστρατεία, κατά την οποία πρώτη φορά έγινε έντονη χρήση της τηλεόρασης, ο Κένεντι υπερίσχυσε του αντιπάλου του και αντιπροέδρου του Αϊζενχάουερ, Ρίτσαρντ Νίξον, με ισχνή πλειοψηφία. Τα τελικά αποτελέσματα είχαν ως εξής: Κέννεντι 34.220.984 ψήφοι, Νίξον 34.108.157 ψήφοι ή, όπως το έθεσαν οι New York Times, «ο Κένεντι εξελέγη με λιγότερο από το μισό του 1% των όσων ψήφισαν».

  • Ο Κένεντι ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 1961.
  • Το προφίλ του ενδυναμώθηκε έπειτα από την κρίση των πυραύλων της Κούβας, τον Οκτώβριο του 1962.
  • Το 1963, οι κάτοικοι του Δυτικού Βερολίνου επιφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή στον Τζον Κένεντι και δεν απογοητεύτηκαν.
  • Λίγα λεπτά αργότερα, το άστρο του Κένεντι υψώθηκε στο ζενίθ της σύντομης διαδρομής του, όταν επισκεπτόμενος το Τείχος του Βερολίνου μαζί με τον Δυτικογερμανό καγκελάριο Κόνραντ Αντενάουερ και τον δήμαρχο της πόλης Βίλι Μπραντ, κορύφωσε την εμπνευσμένη ομιλία του με την ιστορική φράση: Ich bin ein Berliner! («Είμαι ένας Βερολινέζος»).
  • Δολοφονήθηκε στο Ντάλας του Τέξας στις 22 Νοεμβρίου 1963.
  • Σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αποκλειστικός υπεύθυνος για τη δολοφονία του ήταν ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, άποψη η οποία έχει αμφισβητηθεί.

Τζον Φ. Κένεντι σχετικές ειδήσεις:

  • Τραμπ κορωνοϊός: Τα τρία σενάρια για τις αμερικανικές εκλογές

    Ποια είναι τα σενάρια για τις αμερικανικές εκλογές - Τι προβλέπει το Σύνταγμα όταν ο πρόεδρος δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του

    Τραμπ κορωνοϊός: Το πως θα επιδράσει η ασθένεια του προέδρου των ΗΠΑ τις αμερικανικές εκλογές είναι αντικείμενο συζήτησης, με τους αναλυτές να είναι σίγουροι μόνο για ένα πράγμα: η αβεβαιότητα θα συνοδεύει για πολύ καιρό τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ.

    Τραμπ κορωνοϊός: Τα τρία σενάρια για τις αμερικανικές εκλογές
  • Τραμπ κορωνοϊός: Νέα ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου από το νοσοκομείο

    «Νομίζω πάω καλά» - Νέα ανάρτηση Τραμπ από το νοσοκομείο, του ευχήθηκε περαστικά ο Κιμ

    Τραμπ κορωνοϊός: Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε νέα ανάρτηση από το νοσοκομείο. Τις ευχές του έστειλε ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Τι προβλέπει το Σύνταγμα των ΗΠΑ για την αντικατάσταση του προέδρου.

    Τραμπ κορωνοϊός: Νέα ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου από το νοσοκομείο
  • Η «κατάρα» των Κένεντι: Εντοπίστηκε νεκρή η εγγονή του Ρόμπερτ Κένεντι

    Η «κατάρα» των Κένεντι: Εντοπίστηκε νεκρή η εγγονή του Ρόμπερτ Κένεντι

    Η «κατάρα» των Κένεντι: Η οικογένεια Κένεντι, μια από τις μεγάλες οικογένειες της αμερικανικής πολιτικής ζωής, έχει βιώσει πολλές τραγωδίες.

    Η «κατάρα» των Κένεντι: Εντοπίστηκε νεκρή η εγγονή του Ρόμπερτ Κένεντι
  • ΗΠΑ Κένεντι: Εξαφάνιση μυστήριο δύο μελών της οικογένειας

    Αγνοούνται δύο μέλη της οικογένειας Κένεντι

    ΗΠΑ Κένεντι: Στην αναζήτηση της Μέιβ Κένεντι Μακκίν και του 8χρονου γιου της βρίσκονται οι αρχές του Μέριλαντ, με τα δύο μέλη της γνωστής οικογένειας να μην επιστρέφουν ποτέ από ταξίδι αναψυχής στο Τσέζαπικ Μπέι.

    ΗΠΑ Κένεντι: Εξαφάνιση μυστήριο δύο μελών της οικογένειας
  • Κορωνοϊός Νέα Υόρκη: 237 νεκροί σε ένα 24ωρο – 965 στο σύνολο

    Νέα Υόρκη: 237 νεκροί σε ένα 24ωρο - 965 στο σύνολο

    Κορωνοϊός Νέα Υόρκη: Ακόμη 237 νεκρούς θρηνεί η Νέα Υόρκη, με τον συνολικό αριθμό των πολιτών που έχουν χάσει τη ζωή τους από κορωνοϊό να ανέρχεται πλέον σε 965.

    Κορωνοϊός Νέα Υόρκη: 237 νεκροί σε ένα 24ωρο – 965 στο σύνολο
  • Φρανκ Σινάτρα: Όταν «Η Φωνή» έκλαψε για πρώτη φορά

    Φρανκ Σινάτρα: Όταν «Η Φωνή» έκλαψε για πρώτη φορά

    Τον αποκάλεσαν - όχι άδικα - ως "Τη Φωνή". Εμφανίστηκε στη δισκογραφία στις 13 Ιουλίου 1939 και έγραψε ιστορία. Ο Φρανκ Σινάτρα παραλίγο να μη γεννηθεί από λάθος ενός γιατρού. Ευτυχώς για τη μουσική τα κατάφερε.

    Φρανκ Σινάτρα: Όταν «Η Φωνή» έκλαψε για πρώτη φορά
  • Τζον Φ. Κένεντι: Οι σφαίρες που “πάγωσαν” τον πλανήτη – Ο δολοφόνος και οι θεωρίες συνωμοσίας [pics&vids]

    Τζον Φ. Κένεντι: Οι σφαίρες που “πάγωσαν” τον πλανήτη – Ο δολοφόνος και οι θεωρίες συνωμοσίας [pics&vids]

    Τζον Φ. Κένεντι: Στις 12:30 το μεσημέρι της 22ας Νοεμβρίου 1963 ο 35ος πρόεδρος των ΗΠΑ δολοφονήθηκε στο Ντάλας του Τέξας κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του.

    Τζον Φ. Κένεντι: Οι σφαίρες που “πάγωσαν” τον πλανήτη – Ο δολοφόνος και οι θεωρίες συνωμοσίας [pics&vids]